Frankrig igen ramt af antijødisk hærværk

Et mindesmærke over en af Strasbourgs nedbrændte synagoger er blevet vandaliseret. »Så er det nok,« siger borgmester Roland Ries.

Det jødiske mindesmærke efter hærværket natten til lørdag. Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN

I 1940 blev en af Strasbourgs synagoger, Synagogue du Quai Kléber, plyndret og brændt ned til jorden af medlemmer af Hitlerjugend. Nu er det mindesmærke, der i 1976 blev rejst samme sted for at mindes forbrydelsen, blevet udsat for groft hærværk, skriver Le Monde.

Ved hærværket, der fandt sted natten til lørdag, blev mindesmærket flået løst og smidt på jorden.

Strasbourgs borgmester, Roland Ries, er rystet:

»Jeg siger det lige én gang til: Så er det nok!«, siger borgmesteren. Han minder i den forbindelse om, at mindesmærket, der blev udvidet i 1994, har en særlig symbolsk betydning, fordi det på én gang er en påmindelse om naziregimets vold og ugerninger og om det franske folks modstand mod samme.

»Så er det nok,« lyder det også fra Europaminister Nathalie Loiseau, der benytter lejligheden til at fordømme antisemitisme i alle dens former.

Jean Rottner, regionspræsident i regionen Grand Est, udtrykker i en pressemeddelelse sin vrede og oprørthed over »disse nye antisemitiske handlinger«, ligesom han »giver sin ubetingede støtte til hele det jødiske samfund«.

Det er kun få dage siden, at 96 grave ud af 245 på den jødiske kirkegård Quatzenheim nord for Strasbourg blev væltet omkuld og dækket med hagekors.

11. december blev et julemarked i Strasbourg udsat for et terrorangreb. Angrebet kostede fem mennesker livet.