Fotografier afslører glemte fortællinger fra Mellemøsten

Nyt online arkiv viser kyssende mænd, nøgne mennesker og ufortalte historier fra Mellemøsten. Arkivet indeholder tusindvis af billeder, som ikke tidligere har været vist, men som nu ligger offentligt tilgængeligt.

Arab Image Foundation har lanceret et enormt arkiv, hvor flere tusindvis af fotografier giver et stort indblik i, hvordan daglidagen har været forskellige steder i Mellemøsten. Arkivet afslører også nøgenbilleder og måske det første fotografi nogensinde, hvor arabiske kvinder optræder uden tørklæde foran ansigtet. ARKIVFOTO: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED EL-SHAHED

Homoseksuelle kys, dragqueens, letpåklædte kvinder og nøgenbilleder.

Det er blot nogle af motiverne på hundredtusindvis af fotografier fra Mellemøsten, som nu ligger offentligt tilgængeligt i et online arkiv, som Arab Image Foundation, står bag. Samlingens størrelse gør den helt unik, og dens indhold afslører adskillige ufortalte historier.

Udover de mere pikante billeder, hvor blandt andet en egyptisk skuespillerinde optræder, mens hun er ifærd med at tage sit tøj af, så indeholder arkivet nemlig adskilige fotografier, som giver et indblik i, hvordan dagligdagen har været, hvilke traditioner man tidligere har holdt i hævd samt hvilke levemåder, man engang dyrkede i Mellemøsten. Der er også fotografier, som viser, hvordan man har produceret - og nogle steder stadig gør - slik.

Arab Image Foundation så dagens lys i 1997, og organisationens formål var at finde og bevare fotografier, som skulle vidne om tidligere tider i Nordafrika, Levanten (lande omkring det østlige Middelhav, red.) og Golfen.

I dag består organisationens online arkiv af 500.000 donerede fotografier og billeder, og det er dem, som i dag er mulige at tilgå online for alle interesserede. Det skriver freelance journalisten India Stoughton til BBC.

Fotografi viser arabiske kvinders ansigt for første gang

Flere af negativerne er i dag skadet, men Arab Image Foundation har alligevel valgt at fremlægge dem i deres nuværende form fremfor at restaurere dem.  På den måde bliver fotografierne ikke bare vidne på tidligere tider, men også historiske genstande.

Flere af billederne viser historiske begivenheder, store personligheder og kulturelle milepæle. Et billede viser eksempelvis to unge kvinder, som poserer med tørklæde men uden at dække deres ansigt. Arab Image Foundations administrerende direktør, Marc Mouarkeck tror, at det fotografi er et af de første nogensinde, hvor arabiske kvinder optræder uden skjult ansigt.

Fotografen Jibrail Jabburs billeder har fundet vej til samlingen, og flere af dem foreviger de syriske beduiners liv i ørkenen i starten af det tyvende århundrede. Et af fotografierne viser en mandlig beduin stående med hans jagtfalk på armen.

Et andet fotografi viser en familie, som sidder bag en ældre, afdød mand, som ligger på sengen iført sort jakkesæt og med blomster i hænderne og i sin mund. Det er taget af fotografen Camille el Kareh.