Fotograf blev mødt af »lynende øjne« fra Mette Frederiksen: »Hun blev stiktosset, og så gik hun fra mig«

Da fotografen Klaus Holsting i sommer mødte Mette Frederiksen, blev hun ifølge fotografen »stiktosset« over hans billedserie, hvor politikere, herunder statsministeren, er fotograferede med lukkede øjne midt i et blink. Nu vil han gerne vide, hvorfor hun blev så vred.

Mette Frederiksen blev ifølge fotografen Klaus Holsting stiktosset over hans billedserie »Halvfems«. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL/Ritzau Scanpix

»Jeg ved ikke ved, hvem der har lavet det der, men det har overhovedet ikke min sympati«.

Sådan sagde Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, ifølge fotografen Klaus Holsting, efter at han på Folkemødet på Bornholm havde overrakt statsministeren et katalog med sin billedserie »Halvfems« - en dokumentarisk, sort-hvid serie billeder af folketingspolitikere midt i et blink.

Klaus Holsting, fotograf

»Jeg kunne se, hun blev stiktosset, og så gik hun fra mig.«


Efter at Klaus Holsting gav sig til kende som ophavsmanden til billedserien, »lynede« statsministerens øjne, fortæller Klaus Holsting.

»Jeg kunne se, hun blev stiktosset, og så gik hun fra mig,« siger fotografen, der har beskrevet episoden på Facebook i anledning af, at Mette Frederiksen i disse dage pryder forsiden af DSBs Magasin »Ud & Se«, hvor hun står med lukkede øjne i profil. Der er tale om et billede, som Statsministeriet har godkendt, og som leder tankerne hen på portrættet af Dronningen på 20-kronen.

Tager kontrollen fra dem

Episoden med Mette Frederiksen udspillede sig ifølge Klaus Holsting på årets Folkemødet, hvor han udstillede sin billedserie med 90 folketingspolitikere fra alle Folketingets partier, fanget med lukkede øjne.

Episoden gjorde et stort indtryk på Klaus Holsting, der ikke nåede at få svar på, hvorfor billederne mildest talt ikke faldt i god jord hos statsministeren, inden hun ifølge ham udvandrede i vrede.

Klaus Holsting vil ikke spekulere i, hvorfor Mette Frederiksen reagerede, som hun gjorde, men han fortæller, at det er klart, at nogle måske ikke bryder sig om det kontroltab, der ligger i at blive fotograferet uden at vide, at det sker i et øjeblik, hvor øjnene er lukket i.

»Jeg gør det, at jeg tager kontrollen fra dem, eller jeg låner den i hvert fald et øjeblik, og det ved jeg ikke, om hun har problemer med. Jeg var ret overrasket, fordi jeg har fået total medvind for det her projekt fra andre politikere,« fortæller han.

Klaus Holsting, fotograf

»Min tanke var at lave et rum, der var renset for agenda. Et tilflugtssted, hvor man kunne søge hen og være sammen med politikerne, uden at de ville os noget«


Mette Frederiksens portræt på forsiden af »Ud & Se« er taget af fotografen Martin Bubandt, der har fulgt statsministeren over en længere periode. Han siger, at politikere selvfølgelig kan reagere, hvis de føler, at billeder er taget i en anden kontekst end den, de bliver brugt i.

Renset for agenda

»Min tanke var at lave et rum, der var renset for agenda. Et tilflugtssted, hvor man kunne søge hen og være sammen med politikerne, uden at de ville os noget. Det kan godt være, at den pointe er gået videre, og at de nu gerne vil abonnere på den i Statsministeriet,« fortæller Klaus Holsting.

Jesper Lund, direktør for »Ud & Se«, afviser over for Berlingske, at Statsministeriet har haft det sidste ord angående, hvilke billeder af Mette Frederiksen de har valgt at bringe. Han fortæller, at aftalen var, at magasinet frit kunne vælge mellem de billeder, Martin Bubandt havde taget, så længe de kunne godkendes af PET.

Tilbage står spørgsmålet: »Hvorfor blev du så vred, da vi mødtes på Bornholm?«, som Klaus Holsting skriver i sit Facebook-opslag.

Statsministeriet oplyser til Berlingske, at statsministeren ikke har nogle kommentarer.