Forvirring: Hvad vil Alternativets borgmester egentlig med de kønsneutrale lyskryds?

Kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde, fortalte tirsdag, at hun er interesseret i at gå videre med ideen om kønsneutrale lyskryds. Senere samme dag udtalte hun i Radioavisen, at hun ikke ønsker at gå videre med idéen. En pressekonsulent forklarer, at borgmesteren ikke har skiftet holdning.

Flere politikere mener, at det kan være en god ide med kønsneutrale lyskurver, som det ses flere steder i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Skal du krydse et fodgængerfelt i London, Manchester, München eller Köln, støder du måske på et kønsneutralt lyskryds, hvor hverken en kvinde- eller mandefigur guider dig til at gå eller stå.

Flere danske kommunalpolitikere har i starten af ugen fortalt, at de støtter ideen om også at indføre kønsneutrale lyskryds herhjemme. Lyskrydsene kan eksempelvis gøres kønsneutrale ved at udskifte menneskefigurerne med en hånd, der signalerer ’stop’ eller ’gå’. En af dem er Alternativets københavnske kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, der udtalte følgende til Kristeligt Dagblad:

»Det er en rigtig god måde at gøre op med de kønsstereotyper på, vi ser overalt, og det er en idé, jeg er interesseret i at gå videre med. København er en by med stor diversitet og frisind, og det skal vi turde vise,« sagde hun i tirsdagens udgave af avisen.

Udtalelsen fik debatten om kønsneutralitiet i det offentlige rum til at eksplodere på sociale medier - og i de klassiske nyhedsmedier. En debat, der står på skuldrene af flere lignende diskussioner i de seneste år. Tidligere har kønsneutrale toiletter samt mande- og kvindeomklædningsrum i svømmehallen været omdiskuterede emner.

Men tirsdag kl. 17.00 gik borgmester Franciska Rosenkilde i Radioavisen og fortalte, at hun ikke ønskede at gå videre med ideen.

»Lyssignaler er jo på den måde symbolpolitik, og det er også derfor, at det ikke er noget, jeg har ambitioner om at gå videre med eller stille forslag omkring. Det er heller ikke noget, jeg forestiller mig, jeg vil bruge mange penge på,« siger Franciska Rosenkilde.

Nogle timer senere sent tirsdag aften tikkede et skriftligt svar fra borgmesteren ind til Berlingske. Her uddybede kultur- og fritidsborgmesteren, at hun ønsker at gå videre med ideen om de kønsneutrale lyskryds. Men hun ønsker ikke at bruge en masse penge på at indføre dem.

»At gå videre med idéen om kønsneutrale trafiklys betyder, at det er en idé, jeg tager med videre og putter i idébanken frem mod WorldPride i 2021 i København. Jeg ønsker ikke, vi går ud og bruger en masse penge på at udskifte københavnske trafiklys, men vi kunne have det med i overvejelserne, når der alligevel skiftes trafiklys,« skriver Franciska Rosenkilde.

Berlingske forsøgte flere gange i løbet af tirsdagen at få et interview med Franciska Rosenkilde for at få hende til at forklare, hvad hun egentlig mener om de kønsneutrale lyskryds. Det lykkedes ikke. Istedet fik avisen fat i en i en pressekonsulent fra borgmesterens Kultur- og Fritidsforvaltning. Han ønskede ikke at stille op til et interview, men forklarede, at Franciska Rosenkilde ikke har ændret holdning.

Hun har hele tiden været positiv overfor at tage ideen om de kønsneutrale lyskryds med videre, fortalte pressekunsulenten og forklarede, at Franciska Rosenkilde i interviewet med Radioavisen blot henviste til, at hun ikke har nogen aktuelle planer om at stille et politisk forslag om indførelse af kønsneutrale lyskryds.

Franciska Rosenkilde overtog posten som kultur- og fritidsborgmester i efteråret sidste år efter hendes partifælle Niko Grünfeld forlod jobbet efter en sag om indretning af borgmesterkontoret for over 130.000 kroner og uregelmæssigheder i CV'et.