Først skiftede footballhold navne, fordi de var racistiske – nu er det fuglenes tur

American Ornithological Society har nedsat en komité, som skal granske fuglearter, der er opkaldt efter mennesker.

De danske fuglenavne indeholder i de fleste tilfælde ikke menneskenavne. På billedet ses en dansk fugl, hættemågen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

USA er stille og roligt i gang med et opgør med sin mildest talt komplicerede racemæssige fortid.

Det sker blandt andet ved at ændre navnene på militærbaser, som er opkaldt efter sydstatsledere, baseballhold som Cleveland Indians samt footballholdet Washington Redskins, der nu foreløbig blot hedder Washington Football Team.

Nu er turen også kommet til naturen – eller rettere de navne, mennesker har givet ting i naturen. En række fuglearter står nemlig over for et navneskift, skriver det amerikanske medie NPR.

Arterne blev ofte opkaldt efter biologer og naturinteresserede eller deres venner, og tidligere havde Kenn Kaufman, som er forfatter til flere ornitologiske guides, ikke tænkt videre over navnene, siger han til NPR.

Men nogle af dem, der har fået navngivet fuglearter efter sig, har en problematisk fortid.

Listen af fuglefornavne tæller navne som Nuttall's woodpecker (californisk flagspætte), Cassin's vireo (grå brillevireo), Cassin's auklet (halsbåndsdværgalk) og Bachman's sparrow (amerikansk spurv), fortæller Kauffman.

»John Bachman var en lutheransk præst i South Carolina, som også mente, han var lidt af en videnskabsmand. Noget af det, han skrev, var, at hvide mennesker er naturligt overlegne i forhold til andre racer,« siger Kaufman til NPR.

Angiveligt blev samme teorier brugt til at retfærdiggøre slaveriet, og en sort ornitolog ved navn Nicole Jackson siger, at navneændringer kan være med til at sætte fokus på, at fuglekigning har et diversitetsproblem.

Sidste år blev en sort fuglekigger i en meget omtalt sag overfuset og politianmeldt af en hvid hundelufter i Central Park i New York.

Alle navne skal ændres

Nu prøver en række fugleaktivister derfor at få ændret navnene.

Én af dem er Jordan Rutter, der er medstifter af gruppen Bird Names for Birds (fuglenavne til fugle), som vil have ændret alle fugleartsnavne, som er opkaldt efter mennesker, såkaldte eponymer.

Det er endda lykkedes at få formanden for American Ornithological Society, Mike Webster, med på ideen.

»Vi ønsker og kommer til at ændre de fuglenavne, som trænger til at blive ændret,« siger han til NPR.

Han er dog uenig i ideen om at ændre alle eponymer til noget andet, men vil nøjes med de problematiske, som eksempelvis McCown's Longspur (sortbrystet sporeværling), der er opkaldt efter en sydstatsgeneral, og som allerede har fået et nyt navn: Thick-billed Longspur. Den fugl kan du se nedenfor.

I American Ornithological Society er en komité i gang med at granske alle navne. Komiteens arbejde forventes afsluttet i slutningen af året.

Her ses en Thick-billed Longspur.