Forsker: Uklogt og unødvendigt af DR

Onsdag havde en ny dokumentarserie om Klaksvikstriden på Færøerne premiere på DR. Det er dog først og fremmest programmets vært – Lars Løkke Rasmussen – der løber med opmærksomheden. DR bliver nu kritiseret for at befinde sig i en »gråzone«. DR afviser kritikken.

Lars Løkke Rasmussen er kommet på Færøerne i over 30 år, fortæller han i dokumentarserien »Klaksviksstriden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teddy Bruslund/DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften kunne man opleve tidligere statsminister og løsgænger Lars Løkke Rasmussen som vært på DRs nye dokumentarserie, »Klaksvikstriden«, der skildrer den færøske strid tilbage i 1950erne.

Efter programmets premiere har flere stillet sig undrende over for, at DR har tilbudt Lars Løkke Rasmussen værtsrollen – mest af alt fordi han lige nu er ved at samle vælgererklæringer til sit nye parti, Moderaterne.

Og med DRs valg af studievært udsætter public service-mediet sig for »unødvendig« kritik, mener Michael Bruun Andersen, der er lektor emeritus i journalistik ved Roskilde Universitet.

»Hvis man havde valgt at gøre Lars Løkke til kilde, havde det været uproblematisk. Men når man gør folk til vært i en situation, hvor man er aktiv politiker og ved at få et parti på benene, udsætter DR sig for kritik. Og det har DR jo ikke voldsomt behov for. Det virker unødvendigt og uklogt at tage det valg – selv hvis han er kvalificeret,« siger Michael Bruun Andersen:

»Det ligger jo indbygget, at når han optræder der, profilerer og promoverer han sig selv – det er i hvert fald ikke til ugavn.«

Sikandar Siddique: Det giver ham en fordel

For Michael Bruun Andersen er den vigtigste pointe i debatten, at valget af vært er et symbol på den »usunde cirkulation«, der er mellem politik og medier i Danmark, når politikere – som her – agerer studievært, eller hvis en journalist senere går ind i politik.

Samtidig er DR ifølge forskeren mere sårbar for denne type af kritik end andre medier, fordi DR som public service-medie er »politisk indsyltet« – det er politikerne, der sætter rammerne for DR. En opgave, politikerne på Christiansborg snart står over for igen i det kommende medieforlig:

»Det er jo ikke en kæmpe skandale, men når man er i en situation, hvor man skal varme op til nyt medieforlig, så forstår jeg ikke, at man ikke har set det.«

Sikandar Siddique, der ligesom Lars Løkke Rasmussen er løsgænger og ved at samle vælgererklæringer til et andet parti, Frie Grønne, mener, at DRs beslutning er »skæv«.

»Det kan ikke gøre mig harm, men der er ingen tvivl om, at valget falder mærkeligt. Det giver ham en fordel foran alle mulige andre, der er ved at samle vælgererklæringer. Derfor er det – principielt – en lidt skæv beslutning,« siger han.

»Men det er fedt på Lars’ vegne, fordi det giver en masse eksponering. Så han er da heldig, og jeg ville det også gøre det. Derfor siger jeg det med et smil, men beslutningen ligger lidt i en gråzone.«

I Socialdemokratiet mener medieordfører Kasper Sand Kjær (S) ikke, at der er grund til at kritisere DR for valget af vært. Danskerne kender trods alt godt Lars Løkke Rasmussen:

»Jeg ser ikke det store problem i det. Jeg tror godt, den danske befolkning kan skelne mellem, at en person kan være en god fortæller, og at man så ikke af den grund stemmer på vedkommende eller giver en vælgererklæringer. Men det er klart, at når man er et medie, skal man overveje sådanne ting.«

DR: Løkke er den bedste formidler af emnet

Berlingske ville gerne have interviewet DR-redaktør Charlotte Kjørup Mauritzen og spurgt, hvorfor man har brugt Lars Løkke Rasmussen som vært i stedet for som kilde. Og om DR mener, at det falder ubelejligt sammen med indsamlingen af vælgererklæringer.

I et skriftligt svar skriver redaktøren, at Lars Løkke Rasmussen er valgt som fortæller i dokumentarserien, fordi han er »den bedste formidler af netop dette emne« – blandt andet på grund af hans indgående viden om Færøerne via sine familiebånd, og fordi han som tidligere statsminister kan give sagen ekstra perspektiv:

»Lars Løkke Rasmussen bidrager altså med faglig viden og indsigt om Klaksvikstriden, som han har indgående viden om – og det er udelukkende i den hensigt, han deltager i programmet. Derfor er der heller ikke på noget tidspunkt i programmet fokus på Løkke som politiker eller hans politiske projekt.«

»Tidligere har DR haft blandt andre politikerne Anders Fogh Rasmussen, Søren Pind og Morten Messerschmidt, som har haft værtsroller hos DR i for eksempel »Langt fra Bruxelles« på DR2 og P2-serien »Messerschmidt i operaen«. Så at Lars Løkke Rasmussen er fortæller i en historisk DR2-serie om Klaksvikstriden, er der i sig selv ikke er noget usædvanligt i.«

Charlotte Kjørup Mauritzen uddyber samtidig, at der altid er tale om en konkret vurdering, når der skal vælges værter, og at der med dokumentarserien er tale om »et program med historieformidling i centrum«.