Forsætlig

Ja, man bliver ikke mindre kynisk med årene, og ja, det nemmeste i verden er at hagle morgendagens mange nytårsforsætter ned.

Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

For hvorfor skulle tingene blive anderledes til næste år? Hvorfor skulle dine mange gode intentioner vare længere denne gang, når du alle de foregående år har brudt hver og en af dem, inden vi skriver 4. januar? Hvorfor ikke bare acceptere dig selv og alle dine fejl i stedet for at slå dig i selv i hovedet med en masse urealistisk boligblads-mumbo-jumbo, som alle ved kun eksisterer i pussenussede fotoreportager, hvor harmoniske børn går hånd i hånd og samler vilde bær og rørhatte i bedårende grønne Ilse Jacobsen Hornbæk-gummistøvler og hjemmestrikkede sweatre – lige indtil fotografen har fået sine billeder i kassen, og børnene atter begynder at tjatte til hinanden, plager om is og finder deres mobiltelefoner og mp3-afspillere frem igen? Og hvis du endelig vil lave noget om i dit liv, hvorfor så ikke gøre det allerede i dag? Eller 12. februar eller 9. august? Hvorfor absolut lige ved årsskiftet, din overtroiske hokuspokus talmagiker-nørd?

Hvorfor? Fordi selv om alt ovenstående er sandt, så viser nytårsforsætter, at man trods alt tager sit liv alvorligt og stadig er inde i kampen. At man tror på muligheden for at påvirke sit liv. Tror på i morgen og vil have mest muligt ud af de 75-80 år, vi gennemsnitligt får tildelt her på Jorden – og gerne jagter en lille selvtilfreds følelse af at blive klogere og ikke gentage flere fejl end højst nødvendigt. Og hvad er da mere naturligt end at gøre status netop her ved årsskiftet, hvor man har svinet sig til i julemad og drikke med hele Den Dysfunktionelle og set mere til kone, kæreste og børn end i resten af december sammenlagt? Nytårsforsætter er den store blanke side i kalenderen over resten af dit liv... (Hmmm, er det mon for langt til at skrive på en T-shirt?)

Og heldigvis er der frit valg på alle hylder. Specielt hvis man er så klog at holde nytårsforsætterne for sig selv. De er et privat anliggende, ligesom når man kaster en mønt i brønden, ønsker på et stjerneskud eller trækker den længste del af knallerten på det serpentinbestrøede nytårsbord. Gå en tur for dig selv, inden det store knald i morgen aften og mærk efter, hvad du dybest set gerne vil bruge 2008 til. Vil du blive flinkere til at tage opvasken? Være mere opmærksom på dit åndedrag? Bestille sommerferien allerede i februar? Læse »Ulysses«? Eller ringe til ham Kenneth, du havde det skideskægt med i 7.b? Det er helt underordnet. Bare du ikke siger det til nogen.

Godt nytår. n

Kim Flyvbjerg

M/S-redaktør

kifl@berlingske.dk