Formand for Radio- og tv-nævnet efter kritik fra Radio4: »Jeg er ikke enig med hende«

Formanden for Radio- og tv-nævnet afviser at trække sin udtalelse om Radio4s lyttertal tilbage.

»Vi har fået flere medierepræsentanter med, så det ikke kun er tørre jurister som mig, der sidder i Radio- og tv-nævnet,« siger professor Søren Sandfeld Jakobsen, der er formand for Radio- og tv-nævnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr/CBS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radio- og tv-nævnet bør blande sig uden om Radio4s lyttertal og burde på den baggrund trække sin pressemeddelelse om samme tilbage. Det sagde radiostationens administrerende direktør og chefredaktør, Anne-Marie Dohm, til Berlingske tirsdag.

Formanden for Radio- og tv-nævnet, Søren Sandfeld, der er professor i jura ved CBS, er dog uenig, efter at kravet fra Radio4 tirsdag blev vendt på et møde i Radio- og tv-nævnet.

»Vi fastholder naturligvis vores udtalelse. Vi vil gerne mødes med Radio4 og drøfte det, men vi trækker ikke noget tilbage,« siger Søren Sandfeld.

Anne-Marie Dohm sagde til Berlingske, at udtalelsen fra Radio- og tv-nævnet kom på baggrund kanalens public service-redegørelse for 2020. Anne-Marie Dohm fandt det ikke rimeligt at modtage kritik på baggrund af gamle tal fra pandemiens første og kaotiske år, hvor Radio4 var nystartet.

Den kritik preller altså af på Søren Sandfeld.

»Jeg er ikke enig med hende. Der er flere ting i det brev, hun har sendt, som vi ikke er enige i. Vores udtalelse om public service-redegørelsen var, at den var godkendt uden kommentarer,« siger formanden, som påpeger, at spørgsmålene til lyttertallene er ud over kommentarerne til redegørelsen.

Afviser beskyldninger om diskrimination

Radio- og tv-nævnet har pligt til at føre tilsyn med public service-mediernes programvirksomhed i bred forstand, herunder deres gennemslagskraft over for lytterne. Selvom Søren Sandfeld anerkender, at Radio- og tv-nævnet reelt ingen muligheder har for at indføre sanktioner over for Radio4 eller andre med lave lytter- eller seertal.

»Når man som Radio4 modtager knap 100 millioner kroner om året, synes vi, at det er helt naturligt, at vi stiller spørgsmål til strategi, lyttertal og visioner. Vi synes ikke, at det lyttertal, de har, er overvældende, men vi har da noteret os, at Radio4 i pressen de seneste dage er kommet med en række gode forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan. Det er sådan set bare det, vi efterspørger,« siger Søren Sandfeld.

Er Radio- og tv-nævnets nyfundne lyttertalsnidkærhed et resultat af kritikken af nævnets håndtering af det nye 24syv, der før hed LOUD?

»Det kan man godt sige, ja. Selvom Radio4 beskylder os for at diskriminere, så er det her det modsatte. Vi forsøger netop at behandle Radio4, som vi behandler LOUD. Den sag tog vi op, vel vidende at vi ikke havde nogen sanktionsmuligheder. Alligevel er det jo vores opgave at føre tilsyn, så det er det, vi gør.«

»Det er også derfor, vi har fået flere medierepræsentanter, så det ikke kun er tørre jurister som mig. der sidder i Radio- og tv-nævnet. Det har ført til positive ændringer – blandt andet at vi diskuterer medier og mediebranchen på en helt anden måde end tidligere,« siger Søren Sandfeld.

24syv skifter hånd

Selvom det lige nu er Radio4, der er i vælten, spørger Berlingske alligevel formanden til LOUD, der nu har skiftet navn til 24syv.

Nye lyttertal fra Kantar Radio-Meter viser en lille, men støt stigning i lyttertallene for 24syv, skriver fagbladet Journalisten. Og det glæder Søren Sandfeld.

»Vi tager alle gode nyheder om 24syv med kyshånd – det ville være dejligt og positivt, hvis det går lidt bedre. Det er mærkeligt, at man giver 60 millioner kroner om året til nogen, der slet ingen lyttere har,« siger Søren Sandfeld.

I var vel selv skyld i, at I gav alle de penge til nogen, der ikke kunne få folk til at lytte til kanalen?

»Jo, vi var dem, der gjorde det, fordi vi fik opgaven af politikerne at finde en vinder indenfor de rammer. Så stod vi der, midt i den fireårige periode, med en kanal stort set uden lyttere, og det var en vanskelig situation.«

»Derfor er det da dejligt, hvis lyttertallene stiger. Hvis vi med vores tilsyn og spørgsmål på nogen måde har bidraget til, at 24syv har taget skeen i den anden hånd, hvad det jo ser ud til med den nye ledelse og den nye identitet, så er vi da glade for det.«