Forlag fyrer chef efter sager om sexchikane

Mandag morgen fyrede Gyldendal en mandlig chef, som angiveligt har været involveret i sager om sexchikane i DR. Fyringen sker dog ikke på grund af sexchikane, men af andre grunde.

Gyldendal har fyret en mandlig chef, som på DR har været anklaget for sexchikane, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den forgangne uge fortalte DR-vært Maria Fantino offentligt, at en mandlig chef for nogle år siden udsatte hende for grov sexchikane.

Hun klagede til ledelsen, hvilket fik manden til true hende med at trække hende i retten.

Årsagen til Maria Fantinos klage var, at manden, der havde indflydelse på hendes karriere i DR, ved en branchefest angiveligt havde sagt, at hun skulle »kneppe« hans kæreste, mens han kiggede på.

Sidenhen fik manden en chefstilling på forlaget Gyldendal, men mandag morgen blev han fyret, skriver dagbladet Politiken.

Da ledelsen i Gyldendal blev klar over, at forlaget havde ansat den pågældende mand, brugte de weekenden til at danne sig et overblik over sagen, som den er blevet fremstillet.

Ledelsen på forlaget har haft samtaler med både medarbejdere og eksterne samarbejdspartnere, og her er det kommet frem, at der i løbet af de få måneder, manden har været ansat på Gyldendal, er opstået problemer.

»Foranlediget af omtaler i pressen (...) var vi forpligtet på at se, om der var et mønster. Vi har ikke fundet noget, der tyder på sexchikane hos os, men vi har af andre grunde valgt at opsige samarbejdet,« siger Gyldendals administrerende direktør, Morten Hesseldahl, til Politiken.

Berlingske talte i den forgangne uge med Maria Fantino, og her fortalte hun, at den modstand, hendes historie efterfølgende har medført, har været svær for hende.

Da Berlingske spurgte hende, hvem eller hvad, der har modarbejdet hende, svarede hun:

»På det sidste har det været alle dem, der har været kritiske over for kvinder, der står frem. Det er det, der har gjort, at jeg var lige ved ikke at stå frem.«

Hun kommenterede også mandens nye job:

»Også det, at krænkeren bare kom til en anden arbejdsplads, uden at sagen blev skrevet om noget sted, synes jeg heller ikke er i orden. På den måde er det konsekvensløst. På den måde er jeg jo den eneste, der har sagt ham imod, den eneste, der har været et problem for ham. Nu har hans tidligere chef på DR jo bare sagt: »Det her er ikke i orden«. Men så skete der ikke mere. Det føles som om, han bare er listet ud ad en bagdør, mens vi tiede stille – på den måde er det os, der har klaget, der er skurkene. Så selvfølgelig gik han efter mig, fordi hvem skulle han ellers gå efter?« sagde Maria Fantino.