Forfattere anbefaler

Vi bad en række børnebogsforfattere om at anbefale deres kollegers bøger. Læs flere på berlingske.dk/forfattere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cecilie Eken

Født i 1970, debuterede som forfatter i 1993 og har blandt andet skrevet »Sikkas fortælling«, »Valravnen« og serien om »Den Sorte Safir«.

Til drenge på 10-13 år:

»Den onde greve« og de andre bind i serien »En ulykke kommer sjældent alene« af Lemony Snicket, som rammer et fantastisk sted mellem gru og humor. Bent Jakobsens »Det blå lys« og de to andre bind i serien »Striden om Natkrystallerne« og J.R.R. Tolkiens »Hobitten«.

Til piger på 10-13 år:

»Skammerens Datter« og de andre tre bind i Skammer-serien af Lene Kaaberbøl, der har evnen til at skabe psykologisk troværdige karakterer og samtidig en afsindig spændende handling. Ursula K. Le Guins serie om »Troldmanden fra Jordhavet«.

Til drenge og piger op til 15 år:

De tre bøger i Josefine Ottesens Krigeren–serie, der er fyldt godt op med vold, kamp, sex og magtkonflikter, magi og drama. Det er svært at kede sig i selskab med hovedpersonen Odd, hvis udvikling vi følger fra træl til konge. Philip Pullmans »Det Gyldne Kompas« og de to andre bind i den serie og »Otoriklanens fortællinger« af Lian Hearn.

Anders Morgenthaler

Født i 1972, debuterede med de første to børnebilledbøger i serien »Morgenthalers Dyrefabler« i 2005 og er blandt andet kendt for tegneserien Wulffmorgenthaler.

Til drenge på 10-13 år:

Erland Loes »Doppler« og »Volvo Lastvagna«, J.K. Rowlings »Harry Potter«, Bjarne Reuters »Busters verden« og forfattere som Jules Verne og Dennis Jürgensen og alt af Astrid Lindgren.

Til piger på 10-13 år:

»Martin og Victoria« af Klaus Lynggaard, »Narnia« af C.S. Lewis og alt af Astrid Lingren.

Til drenge og piger op til 15 år:

Fra man er 14 år, skal man bare i gang med rigtige voksenbøger, dog ikke dem, som skolelærene forsøger at prakke en på. »Kongens Fald« og »Christiane F« er kedelige og deprimerende. Kom i gang med krimier, dér er fremdrift og spænding. Forfattere som Michael Connelly, Stieg Larsson, Jo Nesbø og Bill Bryson kan anbefales. Bjarne Reuters »Løgnhalsen fra Umbrien«, Peter Øvig Knudsens »Blekingegadebanden«, Michael Chabons »Den utrolige historie«, »En dag skinner solen også på en hunds røv« af Sanne Munk Jensen og »Kold Hud« af Albert Sánchez Pinol.

Manu Sareen

Født i 1967, debuterede som skønlitterær børnebogsforfatter i 2006 med »Iqbal Faroog og den sorte Pjerrot«. Sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Det Radikale Venstre og arbejder som integrationskonsulent.

Til drenge på 10-13 år:

Til både drenge og piger på 10-13 år, der kan lide action, anbefaler jeg agentserien »CHERUB«, som er skrevet af englænderen Robert Muchamore. Der er ti bind, og de følger børnene på en særlig træningslejr for hemmelige agenter. Det er på samme tid dybt realistisk og rigtig råt og vildt spændende – og så er der også lidt teenage-fnidder og den slags. Han skriver helt genialt, så voksne bliver faktisk også fanget! Ren underholdning!

Til piger på 10-13 år:

Til piger, der godt kan lide sådan nogle tøse-ting, har Mette Finderup skrevet en rigtig god serie om pigen Emmy på 13. En ganske almindelig piges dagbog. Hyggelæsning og humor.

Til drenge og piger op til 15 år:

Johanne Algrens »Louis 121092-2922«.

Lene Kaaberbøl

Født i 1960, debuterede som forfatter i 1975 med »Tina og hestene« og har siden skrevet blandt andet serierne »Katriona« og »Skammeren«.

Til drenge på 10-13 år:

Terry Pratchetts »Mageløse Maurice og hans rådsnare rotter«. Pratchett blander humor med fantasi og spænding, så man bliver totalt fascineret af den storsvindlende kat Maurice, der har en indbringende operation kørende med en flok rotter, han kender. Og Merlin Manns »Spøgelsesdetektiven«.

Til piger på 10-13 år:

Mette Finderups Emmy-serie med »Et nyt liv truer«, »Møgtur til Sverige«, »Den fedeste sommer... Or not« og »Dramaqueen i Vestjylland«. Og Josefine Ottesens Mira-bøger (»Dæmonernes hvisken«, »Dronningens tåre«, »Krystalhjertet«).

Til drenge og piger op til 15 år:

Robert Muchamores »Ilddåb«, »Narkobaronen«, »Arizona Max« og »Dødsstødet« i agentserien »CHERUB«. Ursula K. Le Guins »Troldmanden fra Jordhavet«, »Atuans Grave« og »Den yderste kyst«. Le Guins historie om troldmanden Ged og hans lange svære rejse – helt ind i dødsriget faktisk – har jeg læst rigtig mange gange, og det er stadig en af de allerbedste.