Forfatter om danske kvinders liderlighed: »Tør de ikke stå ved den?«

Forfatter Sofie Jama satte onsdag spørgsmålstegn ved, hvorvidt danske kvinder ikke tør stå ved deres seksualitet. Ifølge sexolog Jakob Olrik kan det skyldes, at der i Danmark stadig er en kulturel forventning til og indskrænkning af kvinders seksualitet.

Sofia Jama debuterede med romanen »Et andet menneske, et andet liv« tilbage i januar måned. Hun ankom som somalisk flygtning til Danmark, da hun var 14 år gammel. Onsdag skrev hun i Politiken et indlæg, hvor hun sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt danske kvinder tør stå ved deres liderlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

»I vores kultur er der en fortælling om, at kvinder skal være ærekære og uskyldige. Ja, de skal nærmest optræde jomfrueligt, selv om de er voksne kvinder.«

Så kontant er udmeldingen fra sexologen Jakob Olrik, og det kan måske være svaret på forfatter og tidligere model Sofie Jamas spørgsmål om, hvorvidt danske kvinder ikke tør stå ved deres seksualitet.

Spørgsmålet, som hun stillede i et indlæg til Politiken onsdag, udsprang af et Facebook-opslag, hvor hun havde beskrevet sit eget begær, som vækkes, når letpåklædte mænd færdes i det offentlige rum.

»Tildæk dig, mand! Jeg går tur med min datter på Sønder Boulevard. Det er klistrende varmt, og folk er på gaden i sommerstemning. På en af øerne i midten af boulevarden er en basketkamp i gang i et af burene. Store fyre, afrikanske, mellemøstlige og nordiske, flere bare overkroppe og lækre skæg. De løber og springer op mod kurven, sveden fra deres hud glinser i solen, deres tunge legemer dunker ned i jorden, når de bevæger sig,« skrev hun i sit Facebook-opslag.

Tør kvinder ikke stå ved deres seksualitet?

Det var de efterfølgende reaktioner – eller mangel på samme – der fik Sofie Jama til at stille sig spørgende over for kvinders forhold til deres egen liderlighed og retten til at udbasunere den offentligt. Hendes opslag viste nemlig en kløft mellem kønnene.

På den ene side stod en lang række bramfrie mænd, der klappede af hendes åbenmundethed om sin seksualitet og som også udbasunerede deres egen, mens kvinderne – i hvert fald i kommentarsporet – forholdt sig anderledes stille.

Ifølge Jakob Olrik er der en forestilling om, at kvinden skal være ren og helst ikke have for megen seksuel erfaring, mens det i stedet ses som noget positivt, hvis manden har mange. Den bagage gør ham nemlig mere »moden« og »mandig«.

Forskellen mellem kønnene kan ifølge Jakob Olrik være forklaringen på, at nogle danske kvinder, som er åbne omkring deres seksualitet, oplever at blive stigmatiseret af samfundet. Det er nemlig ikke det verdensbillede, som vi er opdraget til at se og navigere i.

»Det handler om vores kønsopfattelse. Vores historie. Forestillingen har blandt andet rod i Sigmund Freuds luder-madonna-kompleks, der i korte træk handler om, at kvinder kun kan være en af to ekstremer. Enten den lystige luder, som er sammen med alle, eller den jomfruelige kvinde,« siger Jakob Olrik.

Jakob Olrik er sexolog og forfatter. Han tror, at danske kvinder på trods af det moderne samfund stadig lider under kulturelle forestillinger om, hvordan den kvindelige seksualitet må være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Brunstig kvinde

Forfatteren Sofie Jama, der har somaliske rødder, har også tidligere stået ansigt til ansigt med andre kvinders forhold til hendes – og deres egen  seksualitet.

Det skete nemlig i forbindelse med udgivelsen af hendes bog »Et andet menneske, et andet liv«, hvor almindelige hvide kvinder langede ud efter hende. Det beskriver hun i sit indlæg i Politiken.

»... Jeg (har) især været overrasket over den foragt, nogle kvindelige læsere tilsyneladende har for, at jeg skriver udpenslende og hudløst ærligt om kvindeligt begær, seksualitet, onani og kønsdele,« skriver Sofie Jama.

I sit indlæg til Politiken fra onsdag beskriver hun, hvordan hun fra barndommen husker det somaliske begreb »qooq«, der betegner en »brunstig kvinde«, som har lyst til sex – og det skal være nu og her.

»På den østafrikanske slette, hvor jeg er vokset op som muslimsk nomadepige, var »qooq«, det kvindelige seksuelle begær, ikke noget skamfuldt eller tabuiseret. Vores brunst var lige så naturlig og smuk som dyrenes, som vi levede med dag ud og dag ind, og som jorden, når den var liderlig efter regn,« skriver hun.

Mænd ligger også under for kønsopfattelser

Jakob Olrik forklarer, at den kvindelige seksualitet er ganske anderledes mange steder end den, vi ser herhjemme i Danmark. Igen er det kultur, som ligger til grund.

»Det er jo langtfra alle kulturer, der har de samme forestillinger om kønnenes seksualitet, som vi har i Danmark. Tager man til Brasilien, så ser det helt anderledes ud. Her er kvinderne opsøgende og forførende, og det ses der ikke ned på. Tværtimod,« siger Jakob Olrik.

Han understreger dog også i den forbindelse, at mænd også ligger under for de her i landet gældende kønsopfattelser.

»Som mand skal man også leve op til et særligt image om altid at være potent. Man er jo nærmest forkert, hvis man ikke står klar med fuld begejstring, når man ser en nøgen kvinde. Det er også et problem, for sådan forholder det sig jo ikke, og det er man ikke mindre mand af,« siger Jakob Olrik.

Han tror dog, at det i fremtiden vil se anderledes ud, og at kønsidentitet i højere grad vil handle om et frit valg frem for andres opfattelse af, hvordan ens seksualitet skal være.

»Der er ingen tvivl om, at det vil blive mere blødt op i de kommende generationer. Det er mit indtryk, at den unge generation, som vi ser storme frem i dag, har et helt andet syn på, hvordan man skal være som mand og kvinde. Der sker nogle andre ting. De går ikke så meget op i kønsidentitet, men derimod mere, hvad man har lyst til. Det er positivt,« siger Jakob Olrik.