Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
København har »Den Lille Havfrue«, i Rio de Janeiro våger »Cristo Redentor« over byen og i Holstebro står »Maren å a Woun« (»Maren på vognen«).
Men nu er den jyske kulturbys elskede vartegn midlertidigt fjernet fra sin plads på grund af et uheld for en uge siden. Det oplyser Bent Tilsted, formand for Marens Venne-Laug, til Berlingske.
Retteligt er værkets navn »Kvinde på kærre«, og bag skulpturen står den berømte billedkunstner Alberto Giacometti (1901-1966).
Da Alberto Giacomettis skulpturer bliver solgt for stadigt højere beløb – »L'homme au doigt« blev solgt for 938 millioner kroner i 2015, som på det tidspunkt var det højeste beløb for en skulptur nogensinde – køres Maren om natten ned i et beskyttelsesrum ved hjælp af en elevator.
Men ak, som i en græsk tragedie skulle beskyttelsen blive »Marens« ulykke. For det var under den morgenlige opstigning, at Maren 10. juli var ude for en »hændelse«, skriver Holstebro Kommune i en pressemeddelelse.
»Maren er i den forbindelse blevet beskadiget, så vi har måttet fjerne hende fra pladsen. Vi er ved at kortlægge, hvad der rent faktisk skete, siger Mette Højborg, som er Holstebro Kommunes direktør for Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked, i pressemeddelelsen.
Madpakker skulle gøre statuen mere vestjysk
Ifølge Bent Tilsted har skulpturen ikke altid været lige så elsket, som den er nu.
»Den blev købt i 1966 for 210.000 kroner, og der var man skuffet i byen over, at man havde brugt penge på den skulptur af en kvinde, der var så tynd. Så borgerne begyndte at lægge madpakker ved skulpturen, så hun kunne blive lidt mere vestjysk at se på. Det var i den forbindelse, at folk begyndte at kalde hende Maren,« siger Bent Tilsted til Berlingske.
Ifølge Oldmoney.dk's ville købekraften af 210.000 kroner i 1966 svare til købekraften af omtrent to millioner kroner i dag. Et pænt beløb for en by, som ifølge Danmarks Statistik dengang havde 21.000 indbyggere. Men investeringen ser ud til at være god.
Timingen er uheldig, for der er mange turister, der kommer om sommeren for at se skulpturen, siger Bent Tilsted fra Marens Venne-Laug, som har 18 frivillige kulturvægtere, som fortæller om skulpturen og byen til turister i juli og august.
»Det er frivillige mennesker, det er ikke noget kommunen gør. Det er folk, der gør det, fordi de ikke kan lade være,« siger han til Berlingske.
Holstebro er kendt for at være centrum for et rigt kunst- og kulturliv, og de mange ildsjæle og kulturvægterne arbejder på at lave happenings på pladsen til glæde for turisterne.
Imens arbejdes der intenst med at få såvel elektronik som »Kvinde på kærre« på fode igen.
»En konservator fra Kunstkonserveringen i Silkeborg, som er danske museers center for bevaring af kunst, er på vej for at vurdere skaden. Konservatorens rapport vil blive sendt ned til Alberto Giacometti Fonden for at få dennes vurdering. Vi gør alt, hvad vi kan for at få Maren tilbage på sin plads, men det bliver desværre ikke på denne side af sommeren,« siger Mette Højborg i pressemeddelelsen.
Bent Tilsted, som har lavet pressemeddelelsen for kommunen, siger, at han ikke har flere detaljer om hændelsen, men han afviser over for Berlingske, at der er tale om en happening.