»Folk har for mange holdninger til, hvordan andre mennesker skal se ud,« sagde Uffe Buchard selvhelligt

»Ugen på kanten«: Klicheer er til af en årsag, og man skal altså ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

»Hvis jeg må komme med et råd til Uffe Buchard, så vil det være, at han skal lytte til Uffe Buchard: ‘Hvis nu folk havde lidt færre holdninger til, hvordan andre mennesker ser ud, så ville den her verden altså være et lidt bedre sted.’« skriver Aminata Amanda Corr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs »Aftenshowet« havde i ugen før denne uge inviteret modeeksperten Uffe Buchard i studiet til en snak om, at vi alle skal have lov til at være her.

Og jeg er udmærket klar over, at du nu, kære læser, sidder og læser klummen »Ugen på kanten«, som refererer til denne uge, men tju bang chokolademand, det er mig, der bestemmer her, og jeg vil gerne snakke om ugen før. Lev med det!

Uffe Buchard havde en løftet pegefinger til danskerne:

»Folk, de har simpelthen lige lidt for mange holdninger til, hvordan andre mennesker skal se ud. Det bestemmer man jo altså selv. Der, hvor vi kan sætte allermest ind, det er faktisk på folks måde at tiltale hinanden på. At shame hinanden på. Det skal man holde op med.

Det område, vi mest skal tage fat i, det er vores holdning, vores værdier. Det er den måde, vi behandler hinanden på, det er den måde, vi kommenterer hinanden på. Specielt på de sociale medier. Hvis nu folk havde lidt færre holdninger til, hvordan andre mennesker ser ud, så ville den her verden altså være et lidt bedre sted.«

Og hvor er det bare et dejligt og sympatisk budskab. Det kan jeg virkelig godt stille mig bag. Der er ikke noget mere pinligt i verden end voksne mennesker, der udskammer andre voksne mennesker – eller børn for den sags skyld – på grund af deres udseende.

I samme ombæring er der dog et spørgsmål, der trænger sig på: Men hvad skal du så tjene dine penge på, Uffe Buchard?

Og nu er det ikke, fordi man ikke må blive ældre og klogere, og jeg ved også godt, at tiderne skifter, og noget var »en anden tid« og så videre, men jeg synes også, at vi lyver for os selv, hvis vi leger, at Uffe Buchard ikke har banket en karriere i offentligheden op på at fortælle særligt kvinder, at de ser for tykke og forkerte ud.

En overfladisk Google-søgning frembringer eksempelvis dengang, Uffe Buchard sagde til en ung kvinde i programmet »Danmarks Næste Topmodel«, at hun gik som »en kuglestøder fra det tidligere DDR«, opfulgt af »for mig er der ikke specielt langt mellem dig og et køleskab«. Men det var selvfølgelig også tilbage i 2010.

Egentlig tror jeg ikke, der er mange af Uffe Buchards udtalelser om de unge kvinders kroppe fra dengang i programmet »Danmarks Næste Topmodel«, der sådan rigtig tåler et genbesøg. Og det er også længe siden.

Men så faldt jeg også over en artikel i B.T. fra 2015, som er et sammendrag af Uffe Buchards »Bedste svinere« fra årets Oscar-uddeling, da han i selskab med kollegaen Jesper Høvring var sat til at kommentere kvindernes udseende på den røde løber.

»Folk de har simpelthen lige lidt for mange holdninger til, hvordan andre mennesker skal se ud. Det bestemmer man jo altså selv. Der, hvor vi kan sætte allermest ind, det er faktisk på folks måde, at tiltale hinanden på. At shame hinanden på. Det skal man holde op med,« sagde Uffe Buchard i »Aftenshowet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv).

Her kan man blandt andet læse om, at Uffe Buchard er træt af at se på Keira Knightley være gravid, og at han mente, at Nicole Kidman så for svensk ud. Tilsat et krymmel af udsagn som »jeg ved ikke, om frisørerne strejker i Hollywood, men det ligner, at alle kvinderne har sat deres eget hår«. Men det er selvfølgelig også lidt tid siden.

Så var der også dengang, Uffe Buchard, igen i selskab med kollegaen Jesper Høvring, var blevet sat til, at … ja … kommentere kvindernes udseende på den røde løber ved Oscar-uddelingen i 2019. Og det er jo ikke så forfærdelig længe siden.

Her blev der igen uddelt verbale håndmadder til alle de kvinder, der ifølge de to herrer så helt forkerte ud. I en sådan grad, at det i nærværende avis fremkaldte en kommentar af Sarah Iben Almbjerg under overskriften: »Er der ingen nedre grænse for modefolkets kvindehad? Åbenbart ikke.«

Men det er jo også snart hele tre år siden og dermed fra tiden, hvor man troede, at kvindehad var hylende morsomt, såfremt det kom fra en homoseksuel mand. Men det var også dér, modstanden begyndte at titte frem.

Den 37-årige tennisstjerne Serena Williams havde en sort Armani Privé-kjole på, da hun deltog ved Oscar-overrækkelsen i 2019. Men ikke alle brød sig om hendes udseende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Ralston/AFP/Ritzau Scanpix.

Modeeksperterne og Oscar-kommentatorerne Uffe Buchard og Jesper Høvring blev revset på tværs af medier efter at have brugt udtrykket »vagina armpits« om tennisspilleren Serena Williams (det var Jesper Høvring, der fremsatte den konkrete kommentar, red.), som havde for meget fedt ved armhulerne.

Melissa McCarthy blev kritiseret for at have for »runde« skuldre, mens Angela Bassett blev kritiseret for en for stram kjole.

Og nu er det faktisk ikke, fordi jeg vil være efter Uffe Buchard. Vi bliver som sagt alle klogere med årene – mange af os gør i hvert fald – og det er nok de færreste, der vil stå 100 procent ved alt, hvad de nogensinde har sagt.

Men hvis jeg må komme med et råd til Uffe Buchard, så skal det være, at han skal lytte til Uffe Buchard: »Hvis nu folk havde lidt færre holdninger til, hvordan andre mennesker ser ud, så ville den her verden altså være et lidt bedre sted.«

Og hvis man ligefrem har lyst til at være en frelst bannerfører, kræver det nok et lille opgør med fortiden og potentielt en skefuld selvrefleksion.

Denne artikel er blevet rettet d. 23. november 2021 med oplysningen om, at det ikke var Uffe Buchard, der fremsatte kommentaren om »armpit vagina« - og samtidig har Berlingske fjernet en del af den oprindelige overskrift, da der ikke var dækning for den.