Flot bog om Henne Kirkeby Kro

Per Nagel. Per Fektion. Få fotografer er så omhyggelige og detaljebevidste som Per Nagel. Nu udkommer hans bog om Henne Kirkeby Kro, der har været fem år undervejs – og har involveret helikoptere, aflyste flyrejser og dages venten på det helt rigtige lys.

Henne Kirkeby Kro
Læs mere
Fold sammen

Per Nagel var på vej til Grækenland og havde for længst bestilt flybilletterne, da vejrudsigten omsider gav håb om sne.

Et uvejr ville ramme Danmark i løbet af nogle dage, så med lidt held kunne han få taget de billeder af en sneklædt Henne Kirkeby Kro, han havde drømt om i flere år, men som en række milde vintre havde forhindret.

Han afbestilte flyet og kørte fra hjemmet nord for København mod Vestjylland. Henne Kirkeby Kro er lukket om vinteren, men Per Nagel havde egen nøgle. Han låste sig ind på den tomme mørke kro, ønskede snart, at han havde taget et primus apparat med, men fik omsider ild på det professionelle komfur med ti blus og tilberedt et simpelt måltid.

Udenfor tog uvejret til, men der var ingen vej udenom. Hvis det snefald, han håbede på, indtraf, måtte han ud i kulden og blæsten og gøre alt klar. Hvis sneen kom, kunne det ikke nytte noget at vade rundt og sætte fodspor i landskabet. Så han satte lys på kroen og gik i seng.

»Jeg vågnede klokken 5 næste morgen, og der var helt stille. Udenfor var alt dækket af den fineste pulversne. Jeg tog mine billeder og gik så ned på stranden, hvor Vesterhavet var blikstille, og der lå kuldeis over det hele. Jeg har aldrig set noget lignende. Klokken tre om eftermiddagen var det hele forbi. Det blev tøvejr, og jeg kørte hjem i silende regn. Men engang imellem smiler Vorherre til os.«

Per Nagel sidder med sin ny bogudgivelse. Fem år har den været undervejs – og det kan ses. Nagel, der fra slutningen af 1970erne og 30 år frem udgav det internationalt berømmede arkitekturmagasin Living Architecture har med vanlig akkuratesse og perfektion dokumenteret Henne Kirkeby Kro, så ikke et blad vender forkert, hverken på træerne udenfor eller på tallerkenerne med salat fra kroens egen have. Det er ikke tilfældigt, at Per Nagel fremfor andre fotografer nævner kunstmaleren Kurt Trampedach, når han skal beskrive sin arbejdsmetode.

»Historien om sneen handler selvfølgelig om held, men også om, at man har været fokuseret på det billede i fem år. Ligesom de mange andre fotografier i bogen. Som en kunstmaler lægger man lag på lag på og skræller måske nogle af. Til sidst har man essensen. Målet er at nå frem til, at billederne tages som en selvfølge,« forklarer han og blader i bogen efter opslag, der illustrerer hans pointe.

Et smukt foto af et helt roligt Vesterhav i aftensol glider nærmest symbiotisk over i en af den tidligere køkkenchef Allan Poulsens forretter anrettet som en kulørt vandmand. Et fotografi af de yderste klitter er den perfekte makker til den nuværende køkkenchef Paul Cunninghams østers med nye kartofler og salturt. Brødkrummerne på retten med de små søde løg med karamelliseret mælk og citrontimian ligner til forveksling køerne, der græsser helt ud til Filsø, og som Per Nagel har valgt at fotografere fra luften.

»Jeg har været oppe i helikopteren et par gange. Det foregår ved at man tager dørene af – selv om man vist ikke må! – og sidder man der med benene ud over og fotograferer. Men jeg har også tit været ovre på kroen uden at komme hjem med mere end et billede. Selv om der er vejrudsigter og alverdens tekniske hjælpemidler, så kan man nogle gange krydse Storebælt og se: Nå, lyset er ikke helt rigtigt i dag.«

Efter sommeren 2014 følte Per Nagel, at han var i mål. Billederne var i hus, og de danske tekster på plads og oversat til engelsk og tysk. Blandt andre Jørgen Leth, der fortæller om sit forhold til Henne Kirkeby Kro, samt historiker og museumsdirektør Erland Porsmose, der beskriver kroens historie og skiftende ejere fra 1790, hvor man for første gang slog dørene op til saltet flæsk, spegesild og en dram, og frem til i dag, hvor Flemming Skouboe har ejet kroen siden 2008. Og resultatet er en bog, der ikke ligner nogle andre – det skulle da være tidligere arbejder af netop Per Nagel, der har formået at skabe sin helt egen stil og æstetik gennem årene.

»Min tilgang til projektet har været, at jeg ikke har forstand på mad. Jeg kan godt lide god mad, men ligesom i mange andre af mine arbejder ser jeg på helheden, jeg ser på æstetikken og skønheden. Så jeg fotograferet maden, arkitekturen og ikke mindst det omkringliggende landskab, der er en meget væsentlig ting. Og så prøver jeg at forstå den person, der har skabt det her livsværk,« forklarer Per Nagel med henvisning til Flemming Skouboe – de to mødte hinanden, da Per Nagel helligede et helt nummer af Living Architecture til den lille ø Fænø, som Skouboe også ejer.

Per Nagel ser dog ikke sit arbejde som færdigt, før han står med bogen i hånden. Og der er meget, der kan gå galt, fra man afleverer de trykkeklare filer, til bogen er trykt. Han måtte derfor 14 dage til Kina og følge trykningen af hvert et læg i bogen – en detaljesans, der sammen med papirkvaliteten gør, at billederne står knivskarpe og i de helt rigtige farver i bogen.

Per Nagel: »Henne Kirkeby Kro – exploring taste and senses« med tekster af Søren Ryge, Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Jørgen Leth, Erland Porsmose, Christel Wiinblad og Andrea Bak. 385 kr. Kan bl.a. købes på Henne Kirkeby Kro, Arnold Busck, i lufthavnen og på Livingarch.com