Flere hundrede danskere rollespiller som »boomers« i ny Facebookgruppe

I løbet af få dage er en Facebook-gruppe for danskere, der udgiver sig for at være medlemmer af »boomer«-generationen, blevet et kæmpe hit på sociale medier.

I en ny dansk Facebook-gruppe parodierer medlemmerne den ældre »boomer«-generation ved at skrive eminent dårligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screenshot

»VEM HAR GIVET DIG LOV TIL AT SKRIVE ÅÅ MIN FACEBOOK? FORSVIND ELLER JEG RINGER TIL POLITIET!« Det er det første, man bliver mødt af, når man anmoder om adgang til Facebook-gruppen »En gruppe hvor vi alle lader som om vi er Boomers«.

Gruppen er vokset, siden administratoren, Mikael Lemberg, inspireret af en engelsktalende version oprettede den for sig selv og sine venner.

»Det er en slags performanceart, som folk har gang i derinde,« siger han.

Gruppens præmis er simpel. De omtrent 500 medlemmer påtager sig rollen som »boomers«, der er en omdiskuteret betegnelse for personer, der er født mellem 1946 og 1964 og dermed tilhører »baby boomer«-generationen. I år er betegnelsen gået viralt blandt medlemmer af Generation Z (født i midten eller slutningen af 1990erne), på internettet gennem memes (typisk et billede med en tankevækkende eller morsom tekst) og under overskriften OK boomer - som et modsvar til ældre mennesker, der angiveligt ikke forstår de unge og taler nedladende til dem.

»Der er nogle mennesker, der på deres ældre dage kan blive meget fokuserede på egne interesser fremfor den solidaritet, de kæmpede for, da de var yngre,« mener Mikael Lemberg.

Det er også plads til venlige lykønskninger i Facebookgruppen, selvom de dog nok var ment som privatbeskeder. Fold sammen
Læs mere

I den danske Facebook-gruppe parodierer medlemmerne den ældre generation ved at skrive usammenhængende, vrede og eminent dårligt stavede opslag.

»Folk har skrevet til mig og spurgt, om gruppen ikke bare er en avanceret form for mobning af folk, der er dårligt uddannede. Sådan har jeg aldrig tænkt det, men der er selvfølgelig forskellige typer »boomers«. De typer, der går igen i Nej Til Islam-grupper staver vitterligt så dårligt, og der handler det nok om et dårligt uddannelsesniveau,« forklarer Mikael Lemberg..

I en ny dansk Facebook-gruppe parodierer medlemmerne den ældre »boomer«-generation ved at skrive eminent dårligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screenshot.

»Men så er der også de typer, der ikke er digitalt indfødte, og som synes, at det er svært at skrive på et tastatur, og som ikke kender det digitale univers.«

Mikael Lemberg beskriver det digitale rollespil i gruppen som en befriende måde at distancere sig fra boomer-generationens »angst for fremmede« og dens forhold til sociale medier.

»Jeg kan da sidde og tænke, hvor befriende det dog kunne være at opføre sig sådan på internettet hele tiden uden at tænke på konsekvenserne,« siger han og tilføjer:

»Det er dejligt, at de ældre er med på de sociale medier, men det bliver altså ufrivilligt morsomt for udefrakommende.«

Der hersker en gennemgående utilfredshed med de etablerede medier blandt boomers i gruppen. Fold sammen
Læs mere

Der findes flere grupper på Facebook, hvor medlemmerne deltager i parodierende rollespil. Ligesom »A group where we all pretend to be boomers«, der inspirerede Lemberg, udspiller de sig indtil videre primært på engelsk. På Facebook kan man finde grupper, hvor folk spiller millennials, progressive boomers, myrer i en myretue, køer, landmænd eller stofmisbrugere.

Den danske gruppe vokser støt og er ifølge Mikael Lemberg åben for mange nye medlemmer.

»Det kan virkelig være sjovt lige at være en boomer i fem minutter,«  siger han.