Fire meget, meget irriterende ting

Foto: Esben Salling

Okay, hvad skete der så lige for Moder Jord i denne uge? Tirsdag går man i seng med udsigt til spirende forår og blå himmel, onsdag vågner man op til snehelvede og pendlerkaos. Nu havde jeg ellers lige stillet sneskovlen væk, og så skal man(d) pludselig til at skovle sne igen.

Det får mig til at tænke på, hvor utroligt mange kedelige gøremål, man laver i det daglige. Jeg forstår godt, at folk ansætter rengøringshjælp, havefolk, au pair-piger, børnepassere, hushovmestre, personlige butlere og alskens andet tyende, for I Guder, hvor kan man føle sig som en fyrbøder, der bare skovler kul på 24 timer i døgnet for at holde lortet – pardon my french! – på afstand.

Her følger min liste over fire irriterende hverdagsting, jeg ikke gider lave, men som jeg bliver nødt til, fordi jeg ikke har ansat hverken au pair-pige, havemand eller hushovmester (fyld gerne selv på med egne eksempler).

1. Skovle sne: Hvor er det kedeligt at skovle sne. Især når det vælter ned, er det rent Sisyfos-arbejde. Man når lige at rydde sit fortov, og så kan man begynde forfra. Problemet er, at man ikke kan sjofle det, for der går sport i snerydning på villavejene. Her måler man hinanden på, hvem der først er ude og skovle, hvem der salter og gruser, og hvem der bare lidt nødtørftigt fejer sneen væk. Og så er der altid én matrikel, hvor de aldrig rigtig skovler sne – dem ser vi andre skævt til: »Nu har jeg stået her og aset og maset, så er det fa’me for dårligt, at de ikke også skovler!«

2. Lægge tøj på plads: Jo, det er kedeligt at vaske tøj, men det er ekstremt anstrengende at folde det rene tøj og lægge det på plads, hvorfor der hjemme hos os tit i mange dage kan stå vasketøjskurve fulde med tøj, som vi bare ikke orker at få lagt på plads. Så løber jeg rundt om morgenen splitter Hans-Jørgen og råber: »Skat, hvor er der rene underbukser?« Noget af det mest kedelige i den forbindelse er at parre sokker, for der er altid sokker i overskud, som ikke passer sammen. Hvor er deres makker? Findes der sådan en eller anden tidslomme, hvor tonsvis af herreløse sokker gennem tiden er forsvundet hen, eller bliver de bare spist i vaskemaskinen?

3. Rense lokummer: Det er næsten en af de usleste opgaver i husholdningen at ligge på knæ og skrubbe gammelt kalk og det, der er værre, af ens hårdt prøvede sanitet. Hjemme hos os rører min hustru det ikke med en ildtang, så det er fars job, og jeg vil godt indrømme, at der er langt fra Ajax-reklamernes perlemorssmil, og »vi tørrer da bare lige skidtet af med et snuptag«, til den blæselampe- og stærk eddikesyre-tilgang, jeg lægger for dagen. Hvor er Cillit Bang-manden, når man har brug for ham?

4. Fylde opvaskemaskine: Først skal man tømme opvaskemaskinen, og det er i sig selv ganske ulideligt. Men så skal man fylde den på ny, vel at mærke uden bare at kyle tingene ned og komme videre i teksten. Uha nej, alt skal stilles meget præcist, og det hele skal være vasket af inden. Vasket af! Så står man der og vasker alle tingene op, inden man putter dem i opvaskemaskinen, så man ikke ødelægger opvaskemaskinen eller skal bruge tid på at gøre rense afløbet bagefter.

First world-problems, siger jeg bare.