Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fire danskere er netop blevet optaget i Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Oscar-akademiet, som er den samling af 10.665 filmfolk og skuespillere, der stemmer om, hvem der skal modtage branchens mest prestigefyldte priser.
Danskerne er blandt de 397 nye medlemmer af akademiet, der netop er blevet annonceret, skriver Soundvenue.
Alle fire nye danske medlemmer var nomineret til en Oscar ved den seneste prisuddeling i marts: Jonas Poher Rasmussen, som instruerede den animerede dokumentarfilm »Flugt«, der blev nomineret til tre Oscars, og Kasper Tuxen, Olivier Bugge Coutté og Eva Jakobsen, der henholdsvis filmede, klippede og coproducerede norske Joachim Triers »Verdens værste menneske«, der var nomineret til to Oscars.
På listen over de 397 nye medlemmer findes også andre velkendte navne. Herunder skuespilleren Anya Taylor-Joy, som mange nok vil kende fra »Dronninggambit«, Netflix-hittet om skak, sangeren Billie Eilish, der fik en Oscar for sangen »No Time to Die« fra filmen af samme navn, og skuespilleren Jamie Dornan, som nogle vil kende fra »Fifty Shades of Grey«, men som er blevet inviteret med i akademiet blandt andet for sin medvirken i »Belfast«, der var nomineret til syv Oscars.
Akademiet oplyser, at 44 procent af de nye medlemmer er kvinder, mens 37 procent tilhører »underrepræsenterede etniciteter eller racer«. 50 procent af de nye medlemmer er fra lande og territorier uden for USA. Årsagen til den oplysning er, at Oscar-akademiet siden 2015 har været i gang med en såkaldt forandringsproces, efter at akademiet blev det år blev anklaget for at være for »hvidt«.
94 procent hvide, 77 procent mænd
Bevægelsen #OscarsSoWhite reagerede på mange års angivelig positiv særbehandling af især hvide mænd i filmbranchen og særligt blandt de Oscar-nominerede i 2015.
Samtlige 20 Oscar-nominerede skuespillere i 2015 var nemlig hvide, og det var det, der fik en advokat ved navn April Reign til at skabe hashtagget #OscarsSoWhite. Hashtagget spredte sig i hælene på #BlackLivesMatter, der jo siden er blevet en verdensomspændende bevægelse. Året efter, i 2016, var det igen kun hvide mennesker, der var nomineret i skuespilkategorierne.
#OscarsSoWhite fik siden en række sorte filmfolk til at boykotte Oscar-uddelingen, og akademiet har siden haft et ønske om at øge antallet af kvinder og ikke-hvide personer for måske at kunne sørge for bedre repræsentation blandt både medlemmer og nominerede. Det sagde Cheryl Boone Isaacs, formanden for akademiet, tilbage i 2020.
Siden har akademiet udvidet sin medlemsskare fra omtrent 6.000 – hvoraf 94 procent i 2012, ifølge Los Angeles Times, var hvide, mens 77 procent var mænd – til nu at bestå af 10.665 medlemmer.