Filosofferne Jordan B. Peterson og Slavoj Zizek tørner sammen – billetter koster 10.000 kr. pr. stk.

Der er lagt op til et brag af en intellektuel nævekamp, når de to giganter Jordan B. Peterson og Slavoj Zizek mødes i ringen den 19. april i Toronto. De repræsenterer to forskellige verdener. Peterson har erobret YouTube og de unge mænds interesse, og Zizek er venstrefløjens gamle nævekæmper. Hvem vil vinde?

Den canadiske avis Toronto Life kalder den intellektuelle boksekamp mellem Slavoj Zizek (billedet) og Jordan B. Peterson for »den største sportsdyst i mange år.« Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

I gamle dage betalte folk kæmpebeløb for at se store boksebrag. Max Schmelings kamp i 1938 imod Joe Louis var et sådant brag, der fangede hele verdensoffentligheden. Schmeling blev fremstillet som den ariske tysker og Joe Louis som den amerikanske helt. Louis vandt med et knockout. Schmeling var nu slet ikke nazist, men en fin fyr. Og Muhammed Alis kamp mod Joe Frazier i 1971 blev kaldt århundredets kamp, og hele verden så med.

Nu om stunder er det de ideologiske boksekampe, der er store begivenheder. Den 19. april møder to stjerner hinanden i årtiets opgør, og billetterne sælges for op til 10.000 kr. pr. stk. Der er plads til 3.000 publikummer i en hal i Toronto, og der er meldt udsolgt. I ringen kæmper Jordan B. Peterson mod Slavoj Zizek.

Tidens YouTube-stjerne Jordan B. Peterson

Ved ringside vil sidde journalister og kommentatorer, for det er en dyst mellem to af tidens mest berømte intellektuelle. Canadieren og psykologiprofessoren Jordan B. Peterson har millioner af følgere på YouTube, og han har etableret sig som vel nok tidens mest populære og indflydelsesrige intellektuelle. Han placeres ofte på den borgerlige fløj, selv om han ikke går direkte ind i traditionelle politiske skænderier. Han er imod politisk korrekthed, imod identitetspolitik, han hader de gamle venstreintellektuelle, og først og fremmest går han som varmt brød hos unge mænd med paroler om at rette ryggen og tage et ansvar.

Hans bog »12 Rules for Life: An Antidote to Chaos« om gode råd til mænd er blevet en verdenssucces, og den har solgt mere end to millioner eksemplarer. Han har fået en lige højre ind mod feminister, der kræver kvoter og særbehandling. Han er hadet på venstrefløjen, og Peterson er netop blevet fjernet fra en midlertidig stilling på Cambridge University, fordi studenterne på venstrefløjen protesterede mod hans tilstedeværelse. Han er en alsidig herre, der på YouTube holder lange foredrag om bl.a. Biblen på et højt intellektuelt niveau. Da han var i København i 2018, var der udsolgt til hans foredrag.

Slavoj Zizek er fra den gamle verden

Hans modstander i det andet ringhjørne er fra den gamle verden. Det er den gamle marxist Slavoj Zizek, der i mange år har været en yndet kæmper på venstrefløjen med hårdtslående argumenter mod kapitalismen og ulighed. Zizek kommer fra Slovakiet, og han har skrevet tunge bøger om Vladimir Lenin og franske filosoffer. Men han er god til at blande sin betonmarxisme med muntre sideblik til populærkulturen og har ikke noget imod lidt Elvis, porno eller Disney i sine artikler.

Han medvirker gerne i film af den intellektuelle type. Han er ikke mere dogmatisk, end han godt kan slå ud efter venstrefløjen, som han har beskyldt for at være for passiv over for islamismen. Det var ikke mindst angrebet på Charlie Hebdo, der fik ham ud af busken og i en bog med titlen »Blasfemiske tanker – islam og moderniteten« (2016) gik han ind for begrænsninger i flygtningestrømmen og holde fast ved klassiske europæiske dyder.

Kampen blev en realitet efter Zizek kritiserede Jordan B. Peterson i en artikel i Independent for »paranoide konstruktioner, som han bruger til at fortolke, hvad han ser som fakta.« Og Zizek fortsatte angrebet med formuleringen: »hans vanvittige konspirationsteorier.«

Artiklen var et angreb på venstrefløjen for ikke at have forhindret Petersons popularitet. Jordan Peterson tog ikke fornærmelsen let, og på Twitter udfordrede han Zizek til en fight i ringen. Der var dog det problem, at den 70-årige Zizek ikke er på Twitter, så han fik beskeden med lettere forsinkelse, men nu er kampen altså blevet til en realitet. Kampen foregår med titlen »Lykke: Kapitalisme mod marxisme.«

Den canadiske avis Toronto Life kalder det den største sportsdyst i mange år.