Filmredaktør har overraskende Bruce Willis-yndling: »Der er så mange ting, der ikke fungerer i den«

Stephanie Caruana, filmredaktør på Alt for Damerne, og Sarah Iben Almbjerg, filmredaktør på Berlingske, fortæller, hvorfor Bruce Willis fik succes, og hvilke af hans film de bedst kan lide.

En blodig Bruce Willis i »Die Hard: Mega Hard« fra 1995, som var den tredje film om politibetjenten John McClane. Den oprindelige titel var »Die Hard: With a Vengeance«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske skuespiller Bruce Willis har via sin ekskone, skuespilleren Demi Moore, meldt ud, at han indstiller sin karriere, fordi han lider af afasi. Afasi er en mistet evne til at forstå og/eller tale, der kan skyldes en række forskellige lidelser.

I den forbindelse har Berlingske talt med nogle Willis-aficionadoer om skuespillerens karriere, og hvorfor han med sin ret ordinære charme alligevel blev en kæmpe stjerne.

Stephanie Caruana er filmredaktør på Alt for damerne, journalist og forfatter. Efter at have været »Bruce-fan« siden 80erne, synes hun, det er sørgeligt, at Bruce Willis indstiller karrieren.

»Men det er også en fin måde at stoppe på. At sige ‘så vil jeg hellere lade være’. Jeg hæfter mig også ved, at det er Demi Moore, der har meldt beslutningen ud, og det varmer mit hjerte, at deres forhold stadig er sådan,« siger Stephanie Caruana.

Skuespilleren Demi Moore var gift med Bruce Willis fra 1987 til 2000, og parret har tre døtre sammen.

Bruce Willis begyndte sin karriere med at være tv-stjerne, blandt andet i 66 afsnit af serien »De heldige helte« (»Moonlighting«), hvor han spillede over for Cybill Shepherd.

»Jeg har været med ham i alle inkarnationer. Fra at have startet som lidt fjollet på tv, til han genopfinder sig selv som actionhelt i »Die Hard«. Her havde han det grin og den sarkasme, som blev hans kendetegn. Med »Die Hard« er han også med til at genopfinde actiongenren,« siger Caruana.

Actionhelt, der kan bløde

Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, og Sylvester Stallone var blandt ejerne af restaurantkæden Planet Hollywood, der var en stor succes. Her er de sammen til åbningen af en filial i New York i 1991. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malcolm Clarke/AP/Ritzau Scanpix.

»Die Hard« havde premiere i 1988 midt i Sylvester Stallone og Arnold Schwarzeneggers regeringstid som kongerne af actionfilmene. Muskelsvulmende, usårlige dræbermaskiner, der lagde fjender ned på stribe.

Ind kom Bruce Willis' afdankede, kæderygende politibetjent John McClane, der helt ufrivilligt pludselig befinder sig midt i en gidselsituation og redder hele dagen. Men i modsætning til de førnævnte, så bløder John McClane rent faktisk, når han går rundt på glasskår uden sko på. Han er ikke usårlig.

Og så er han charmerende undervejs, siger Sarah Iben Almbjerg, der er filmredaktør på Berlingske.

»Bruce Willis altid har været den charmerende actionhelt. I dag skal de have kant, eller være store som godstog. Han er jo ikke fysisk stor, og han er en type, man kunne støde ind i i Netto. Han er og var slet ikke et sexsymbol,« siger Sarah Iben Almbjerg.

Hun fortæller, at da man havde castet Willis til rollen i »De heldige helte«, forsøgte tv-kanalen at lave det om. Man mente nemlig ikke, at det på nogen måde ville være troværdigt, at den smukke Cybill Shepherd ville kunne danne par med en mand som Bruce Willis.

»Men det har jo ændret sig nu. Det er netop det uperfekte, der gør ham interessant, ligesom eksempelvis i »Pulp Fiction«, hvor han i en af sine bedste roller spiller en bokser med barndomstraumer,« siger Sarah Iben Almbjerg.

Redaktørernes yndlingsfilm

Filminstruktøren Quentin Tarantino (tv.) og Bruce Willis under Cannes Filmfestival i 1995, hvor de promoverede filmen »Pulp Fiction«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Hertzog/AFP/Ritzau Scanpix.

»Die Hard« er Sarah Iben Almbjergs yndlings Bruce Willis-film, og hun har set den mange gange.

»Den viser alt det, Bruce Willis kan. Han er sjov, snappy, lidt farlig måske – men ikke rigtig. Den holder stadig i dag, i modsætning til langt de fleste film fra den tid,« siger hun.

Stephanie Caruana har en lidt utraditionel yndling. Hun er nemlig vild med filmen »Hudson Hawk« fra 1991, hvor Bruce Willis spiller en mestertyv. På Rotten Tomatoes, der indsamler anmeldelser, kan man se, at kun 33 procent af anmelderne gav »Hudson Hawk« en god anmeldelse.

»Den er så mærkelig, den film. Der er så mange ting, der ikke fungerer i den, men den var selvrefererende og tog gas på det hele. Den er gakket! Amerikanerne kunne ikke lide den, men den var ‘big in Europe’. Den var forud for sin tid, og jeg tror, at hvis den kom senere, ville man nok have syntes bedre om den,« siger Stephanie Caruana.

På det tidspunkt havde Bruce Willis netop indspillet den meget seriøse og enormt populære »Forfængelighedens Bål«, der viste gode takter blandt testpublikummer. Producenterne på »Hudson Hawk« valgte derfor at give Willis masser af kameratid og ret frie tøjler.

En blodig Bruce Willis i »Die Hard: Mega Hard« fra 1995, som var den tredje film om politibetjenten John McClane. Den oprindelige titel var »Die Hard: With a Vengeance«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

I filmen synger Bruce Willis og Danny Aiello, der spiller den aldrende partner, en del. De timer nemlig deres tyverier med gamle sange.

»Det giver jo ingen mening, få jer et ur! Hvorfor skulle en filmstjerne nu pludselig synge? Men det er sjovt og charmerende, ligesom Willis selv,« siger Caruana.

Bruce Willis blev dog i tiltagende grad castet til at være den sure. Eksempelvis i »Ni fod under …« hvor han spillede lejemorder over for Matthew Perry, kendt fra »Venner«

»Nogle gange laver han fis med sig selv, men i mange film er det kammet lidt over og er blevet for bistert. For nylig læste jeg, at han er blevet lænket til den samme rolle igen og igen, og især i de senere år var han ofte bare sur mand i halvdårlige film, måske bare for at tjene nogle penge. Hans sidste gode rolle var i Edward Nortons »Motherless Brooklyn«,« siger Caruana.