Filmproducent om lukning af biografer: Det kan smadre dansk film »fuldstændig«

Biografer skal lukke som konsekvens af stigende coronasmitte i samfundet. Men hvad har det af konsekvenser for danske film, der skulle have haft premiere de kommende uger?

Biografer landet over skal holde lukket indtil 17. januar på grund af nye coronarestriktioner. Det kommer til at få konsekvenser for film, der skulle have haft premiere mellem jul og nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra søndag 19. december klokken otte er det ikke længere muligt at gå i teateret og på museum eller tage en tur i biografen. Restriktionerne gælder indtil videre frem til 17. januar.

Det sker som led i at stoppe den stærkt voksende coronasmitte i samfundet.

Det er nu tredje gang, at blandt andet biografer må holde lukket i forsøget på at få pandemien under kontrol.

Lars Werge, direktør for brancheorganisationen Danske Biografer, udtalte i fredagens Berlingske, at lukningen af biograferne vil gå hårdt ud over deres indtægter, da mange mennesker plejer at tage i biografen mellem jul og nytår.

»I værste fald kommer det til at betyde, at der er biografer, som må dreje nøglen om, afhængigt af hvor lang tid det kommer til at vare. Hvis det bliver langvarigt, bliver det hårdt for nogle biografer, fordi økonomien oven på den forrige nedlukning er tyndslidt. Kompensationen dækker nemlig ikke alle faste udgifter, blandt andet lønninger til ledelse og ejere,« sagde Lars Werge.

De nye film

At biograferne holder lukket kommer til at betyde, at de nye film, som skulle have premiere i denne periode, bliver udskudt.

Regner Grasten, der er ejer og producent bag Regner Grasten Film, skulle have haft to nye film på lærredet i denne periode, hvor biograferne er lukket.

Helt konkret »Krummerne – Det er svært at være 11 år« (som godt nok nåede at blive vist i to dage) og »Hvidstengruppen 2: De efterladte«, der skulle have haft premiere 25. december.

Regner Grasten har nu valgt at udskyde begge film til foråret.

»Vi tror desværre ikke, at det slutter 17. januar, derfor lægger vi premieredatoerne 10. og 31. marts. Det tager lang tid at bygge en forventning op til en ny film, og vi vil ikke risikere at få en film ud med risikoen for pladskrav eller andre restriktioner. Så hellere bruge tiden på at bygge ordentlig momentum op igen,« siger Regner Grasten.

Den nye Krumme-film er en af de film, hvis premiere bliver udskudt på grund af lukningen af biograferne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Krummerne Henrik Petit.

Han fortæller, at filmproducenten godt kan »klare det« økonomisk, men de regner med at få økonomisk kompensation fra staten.

Hvad har det af konsekvenser for jer, at to filmpremierer bliver udskudt på den her måde?

»Konsekvensen er selvfølgelig, at vi ikke får vores penge hjem her og nu. Det kan vi godt klare. Men der ligger en stor, økonomisk konsekvens i kommunikationsarbejdet op til premieren igen,« siger Regner Grasten.

Hvor meget kommer den her udskydning til at koste jer?

»Små tre millioner.«

Hvad er det i det store billede?

»Det er et pænt stort tal.«

Regner Grasten stiller samtidig spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen har valgt, at lukke biografer, zoologiske haver og museer, mens man samtidig kan tage på restaurant.

Flere af kulturlivets brancheorganisationer gav i Berlingske udtryk for samme holdning.

Tror du, at nedlukningen af biografer kommer til at have en større betydning for dansk film generelt set?

»Biografen er jo dér, dansk film har deres hovedvindue. Hvis det er en succes her, bliver det også en succes i udlandet og på filmfestivaler. Biografer er altafgørende for dansk film, og ved måden man lukker dem på nu, kan man risikere at smadre biograferne og dansk film fuldstændig,« siger Regner Grasten.

»Vi skal sgu' nok klare den, hvis vi får den hjælp, vi har brug for. Men forstil dig, hvad det betyder for biografernes økonomi, at de ikke kan vise »Krummerne« eller »Hvidstengruppen 2« her i julen. Det er jo helt absurd,« siger han.