Filmåret 2018: Danske blockbustere slog de amerikanske af banen

»Journal 64«, »Så længe jeg lever« og »Lykke-Per« var de tre mest sete film i Danmark i 2018, hvor danske film stod for 30 pct. af det samlede billetsalg.

Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas i 2018s bedst sælgende film i Danmark overhovedet, »Journal 64«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Der er ikke noget som en god dansk film, der kan lokke publikum i biografen.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Årets danske film solgte tilsammen 3,7 mio. billetter. Det er knap 1,2 mio. flere billetter end i 2017, og det svarer til en stigning på 46 pct. i forhold til året før og til 30 procent af det samlede billetsalg.

Dansk films store succes sidste år hos danske filmelskere skyldes især tre storsælgende film, der tilsammen stod for 12 procent af det samlede billetsalg:

»Journal 64«, der er instrueret af Christoffer Boe og baseret på bestsellerforfatteren Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-roman af samme navn om mumificerede lig og tvangsanbragte kvinder. Kriminalkommissær Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) og hans assistent, Assad (Fares Fares), er igen det umage makkerpar i centrum. »Journal 64« solgte 749.000 billetter.

»Så længe jeg lever«, der er instrueret af Ole Bornedal og fortæller historien om sangeren og sangskriveren John Mogensen. Hovedrolleindehaveren, Rasmus Bjerg, blev rost til skyerne for sin fabelagtige præstation som den stadig mere alkoholiserede musiker. 399.000 købte billet til dramaet.

»Lykke-Per«, der er instrueret af Bille August og baseret på Nobelpristageren Henrik Pontoppidans klassiker. Esben Smed spiller titelrollen som Per – Peter Andreas Sidenius – mens Katrine Greis-Rosenthal er den jødiske rigmandsdatter Jakobe. Filmen lokkede 387.000 i biografen.

Fremgang for europæerne, tilbagegang for amerikanerne

Europæiske film oplevede også fremgang i 2018, skriver Danmarks Statistik. Det samlede salg var på knap to mio. billetter, hvilket er 14 pct. mere end i både 2016 og 2017, til trods for at antallet af europæiske film i danske biografer i 2018 (207) var lidt lavere end året før. Bedst sælgende ikkedanske europæiske film blev Bryan Singers Oscar-belønnede, britisk-amerikanske Queen-film, »Bohemian Rhapsody«

Til gengæld gik det mindre godt for de rent amerikanske film, for ifølge Danmarks Statistik solgte de tilsammen cirka en halv mio. færre billetter i 2018 end i 2017. Bedst af de amerikanske film på 2018-listen ligger den computeranimerede »De utrolige 2« og næstbedst superheltefilmen »Avengers: Infinity War«, hvor Captain America, Iron Man, The Hulk, Thor og Black Widow står over for den ultimative kosmiske trussel i form af Thanos.

På listen over de ti mest sete biograffilm er der også tre familiefilm: Ud over den allerede nævnte »De utrolige 2« drejer det sig om amerikanske »Coco« og om danske Anders Matthesens »Ternet Ninja«, der godt kunne have ligget endnu bedre i statistikken. Filmen havde først premiere i uge 52, men med sine 322.000 solgte billetter på blot otte dage er det alligevel lykkedes den at ryge ind på en flot niendeplads.