Festivaler jubler efter ny vaccineplan: »Det peger endelig mod lysere tider«

Sundhedsstyrelsens nye vaccineplan vækker glæde hos Smukfest og Dansk Live. Der er håb forude, lyder det.

»Der bliver jo også afholdt festivaler inden 27. juni. Og her kan vaccinepasset blive særligt vigtigt for de danske festivaler, fordi det kan bidrage til at holde dem fri for corona,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Tidsvilde/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet er sikkert endnu. Men hvis du drømmer om at komme på festival til sommer, er der tilsyneladende netop opstået nyt håb.

Således jubler Smukfest og Dansk Live over, at Sundhedsstyrelsen forventer, at alle borgere i Danmark allerede kan være vaccineret med andet stik senest 27. juni. Der er dog tale om en prognose, og det er nødvendigt, at flere vacciner bliver godkendt, hvis forventningen skal blive til virkelighed.

Ikke desto mindre falder nyheden altså i god jord hos Esben Marcher, sekretariatschef i brancheorganisationen Dansk Live, der blandt andet repræsenterer danske festivaler. Han kalder nyheden for »meget glædelig«.

»Det peger endelig mod lysere tider. Det er så godt at se, at det går hurtigt,« siger Esben Marcher.

Også talspersonen fra Smukfest, Søren Eskildsen, glæder sig over nyheden:

»Det er virkelig positivt. Det lysner, og der er håb forude.«

Flere elementer

Nyheden fra Sundhedsstyrelsen er da heller ikke den eneste gode fredagsnyhed for de danske festivaler.

DR Nyheder skrev således tidligere på dagen, at Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på et covid-19-vaccinepas.

Vaccinepasset forventes at være klar i begyndelsen af 2021, og dette kan altså bruges som et bevis for, at man er vaccineret mod covid-19. Passet er tiltænkt personer, der rejser uden for Danmark, men det glæder også Esben Marcher, der håber, at det også kan bruges af danske festivaler.

»Der bliver jo også afholdt festivaler inden den 27. juni. Og her kan vaccinepasset blive særligt vigtigt for de danske festivaler, fordi det kan bidrage til at holde dem fri for corona,« siger han.

Samtidig påpeger sekretariatschefen, at vaccinepasset ikke i sig selv er nok. Han påpeger, at også lyntests og smitteopsporing bliver vigtige elementer for afholdelsen.

Berlingske kunne i december fortælle, at store festivaler som Smukfest og Roskilde Festival i samarbejde med blandt andre Horesta, Dansk Live og forskere fra Aarhus og Københavns Universitet undersøger, hvordan man kan gennemføre en festival ved hjælp af blandt andet hurtige test og smitteopsporing på pladserne. Undersøgelsen forventes at koste 19 millioner kroner, men kan ende med at have stor værdi for festivalerne.

»Ved at undersøge dette kan vi måske også undgå at ekskludere gæster, som ikke er blevet vaccineret. Eksempelvis gennem lyntests, inden man får adgang til festivalen,« siger Esben Marcher.

Søren Eskildsen fra Smukfest er enig.

»Der er flere elementer i spil end blot vaccinen. Vi ser klart et coronapas som en del af løsningen. Særligt hvis coronapasset ikke kun viser, om man er vaccineret eller ej. Det bør også vise, om man har dannet antistoffer mod corona. Eller hvis man kan fremvise en negativ test fra det offentlige testsystem,« siger Søren Eskildsen, der påpeger, at Smukfest gerne vil kunne byde ikke vaccinerede gæster velkommen også.

Er det ikke farligt at lukke ikke vaccinerede gæster ind på en festival?

»Nej. Vi planlægger en forsvarlig festival, og såfremt man ikke er vaccineret, tænker vi, at man skal kunne vise en negativ test fra det offentlige testsystem. Men vi vil også kunne teste folk på selve festivalen,« siger han.