Fedmeforsker svarer igen på proteinkritik

Proteinrig kost har ingen negativ effekt på raske nyrer, lyder det nu fra professor Arne Astrup, efter at nyrelæge Bente Jespersen har blæst til kamp mod stenaldermandens kødfulde diæt.

Foto: MIGUEL MENDEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professor Arne Astrup undrer sig. Og det har han gjort siden søndag, hvor overlæge på Nyremedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital Bente Jespersen i et debatindlæg i Berlingske advarede mod den nyeste dille inden for kostråd - nemlig stenalderkosten, hvor især kødet spiller en central rolle.

Bente Jespersen påpeger i debatindlægget, at proteiner fra for eksempel kød har en skadelig virkning på nyrerne og sender i samme ombæring en bredside af sted mod Arne Astrup. Hun mener, at Astrup opfordrer til at spise på stenaldermåden i sine bøger om sund mad lavet i samarbejde med Christian Bitz og Claus Meyer.

Arne Astrup undrer sig over, at Bente Jespersen mener, at protein kan skade raske nyrer:

- Det er en gammel myte, der bliver ved med at cirkulere, så det overrasker mig faktisk lidt, at det er en nyrelæge, der tager den op. Videnskabelige undersøgelser har gentagende gange har vist, at protein ikke har nogen negativ effekt på raske nyrer. Kun hos mennesker, der både har diabetes-2 og et for højt blodtryk, har proteinrig kost muligvis en negativ effekt, siger Arne Astrup.

Arne Astrup forklarer også, at langt størstedelen af personer med nedsat nyreeffekt er udmærket klar over, at de skal passe på deres nyrer. Der er altså ingen fare for, at man uforvarende belaster sine nyrer ved at spise protein, hvis man ellers er sund og rask.

Anbefaler ikke stenalderkost

Arne Astrup undrer sig desuden over, at Bente Jespersen sætter lighedstegn mellem ham og stenalderkost. For faktum er, at lederen af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet aldrig har været fortaler for stenaldermandens måde at leve på.

- Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår kernen i Bente Jespersens indlæg, for man kan godt læse det som om, at hun har fået det indtryk, at jeg står for stenalderkost. Men jeg har faktisk været ret skeptisk over for stenalderkosten. Ikke fordi jeg tror, det er specielt usundt - jeg tror bare ikke, det er en interessant måde at leve på for særligt mange mennesker, siger Arne Astrup og uddyber:

- Det er rigtigt, at jeg anbefaler proteiner, men jeg anbefaler faktisk mindre kød, og derimod proteiner fra andre steder som skaldyr, fisk, linser og bønner. Men det har intet med nyrerne at gøre. Det er derimod et klimahensyn, hvor produktionen af kød betyder et enormt ressourcespild, siger Arne Astrup.

LÆS ARNE ASTRUPS KOMMENTAR TIL BENTE JESPERSENS INDLÆG.