Farverig turbulens

Ole Sporrings skæve og fantasifulde univers kan opleves i Clausens Kunsthandel.

Temaet er »menneskelighedens oprindelse« i Ole Sporrings aktuelle udstilling i Clausens Kunsthal Fold sammen
Læs mere

I Ole Sporrings malerier og grafiske arbejder ser det oftest ud som om en bombe er sprunget og har efterladt verden på grænsen til undergang. Man genkender enkelte billedfragmenter i et turbulent kaos af farver, symboler, tegn og stilarter, men konstellationerne er fremmede og hans splintrede univers peger i mange retninger. Det er ikke muligt – og heller ikke meningen – at finde frem til en fast tolkning i Sporrings frie associationsrækker. I stedet er hans malerier åbne udsagn om klodens tilstand – mulige fremtidsscenarier om verden hvis vi fortsætter den fatale kurs mennesket har sat.

Ole Sporrings (f. 1941) aktuelle udstilling i Clausens Kunsthal vil fremstå som et overfyldt museum med billeder – maleri, tegning, foto og objekter og modeller. Temaet er menneskelighedens oprindelse, og hentyder både til Darwins og Biblens skabelsesberetning. Men det hentyder også til brugen af ordet »menneskelig«, som kan benyttes i mange forskelligartede sammenhænge. Allerede i udstillingsteksten kan man mærke hvordan metaforer, symboler og begreber vendes og drejes og hvirvles op, når Sporring skriver: »en hest kan have en menneskelig adfærd. Min bil er menneskelig når den hører min bøn og starter i frostvejr. Sprog er meget menneskelig. Man skulle tro at mennesker er så menneskelige, at det er overflødigt at nævne det, men da menneskers adfærd til tider er umenneskelig, så kan det alligevel give mening….«

Sporring er uddannet på Kunstakademiets Malerskole og Grafisk skole fra 1961- 65. At han også er uddannet kunstpædagog, har for nylig vist sig på den nytænkende hjemmeside for børn: vildmedwillumsen.dk, hvor han er kunstneren bag en tegnet og animeret udgave af J.F. Willumsens atelier.

Sporring virkede fra 1986 til 1995 som professor ved Kunstakademiet. Han har gennem årene fået tildelt flere stipendiater og priser, i 1983 var det Eckersberg Medaillen og i 2001 Thorvaldsen-medaillen.

Han har siden 1972 været medlem af Grønningen. I 70erne var han, sammen med blandt andet Sys Hindsbo og Leif Kath, ligeledes medlem af Trykkerbanden. Denne gruppe idealistiske kunstnere, ønskede at gøre kunst tilgængelig for alle, og grafikken var et oplagt sted at begynde, fordi den kan trykkes i store mængder. Det idealistiske udgangspunkt ligger stadig som en grundlæggende nerve i hans kunst, og i hans ironiske, humoristiske og farveglade udtryk er der i høj grad tale om samfundskritiske, moralske og økologiske budskaber.

Hvad: Ole Sporring, Menneskelighedens oprindelse

Hvor: Clausens Kunsthal, Toldbodgade 9, Kbh K

Hvornår: Tirsdag til lørdag kl. 11-17. Til 10. nov.