Far laver espresso i morgenkåbe ...

... sådan vil en dag i det nye år begynde, hvis ellers alle danskere købte julegaver i Illums Bolighus. Berlingske.dk kigger på julegavehits.

Midtsvejs i julehandlen er der bud på nogle af årets julehavehits. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Bent Midstrup

Julen er en sød tid for de butiksdrivende. På intet andet tidspunkt på året bliver danskerne enige om at kaste sig ud i en så afsindig materiel rus, der utvivlsomt vil vare til det sidste gavebånd er sløjfet langt ud på aftenen på månedens 23. dag.

En rundringning til et par af de travle butikker i København afslører ikke overraskende, at der er store forventninger til både weekendens aktivitet og især til næste uge, som samtidig er den sidste inden jul.

Men hvad tegner indtil videre til at blive julens store sællerter?

Dyre kåber og chokoladefondue

- Dyre badekåber til både mænd og kvinder rykker helt utroligt, og giverne vil gerne betale 15-1800 kroner for en god badekåbe. Mændene især får også gedigne espressomaskiner, siger Susanne Mastrup, marketingschef i Illums Bolighus på Amager Torv.

Hun kan også fortælle, at mange mænd omvendt køber smykker fra det danske firma Arena til deres koner, kærester og kvindelige familiemedlemmer.

I den lidt mere budgetvenlige ende af skalaen oplever Imerco med sine omkring 140 selvstændige isenkræmmere traditionelt en god julemåned. Indkøbschef Jørn Willemann kan fortælle, at det også er tilfældet i år, hvilket kæden blandt andet takker et par solide gavesucceser for.

- Til både mænd og kvinder er en chokoladefondue i porcelæn utrolig populær. Det er lidt af en hyggefondue, som det forelskede par kan sidde sammen og dyppe jordbær i, og hvis man har gæster, kan de stå og dyppe mandariner, appelsiner og mandler som dessert.

Ur i loftet

En anden af dette års sællerter har indkøbschefen selv købt som en tidlig julegave til sit eget soveværelse.

- Det er et radiostyret vækkeur med projektor, så man kan slå øjnene op midt om natten og se i loftet, hvad klokken er. Det er dejligt, at man slipper for at dreje hovedet, griner Jørn Willemann.

Gengangere til børnene

Børnene skal ikke forvente sig de store overraskelser i år. Hege Gjermundnes, butikschef i Fætter BR på Fisketorvet, bemærker, at dette års største succeser er gengangere fra sidste år blot i nye varianter.

- Det er de samme ting som sidste år. De samme serier, men nye figurer. Pigerne får Bratz-dukker, og drengene får actionfigurer med især den populære tegne- og spillefilmskarakter Spiderman.

De populære padder fra 90erne, Turtles, har også fået en renæssance, og med det følger helt i tidens ånd både figurer, sværd, sengetøj og udklædningssæt.

Lærespil

Til de lidt yngre poder mellem tre og fem år er spillemaskinen V-smile attraktiv. Konsollen kan sluttes til fjernsynet, og her kan de små så have det sjovt og samtidig lære blandt andet at læse og regne.

Lærespil har i det hele taget vundet stærkt frem den seneste tid, og V-smile ser med en pris på 600 kroner ud til at tage stikket hjem i julehandlen.