Fanget i en tidsfælde

Lisbeth Fruensgaard fik ikke nok ud af sin tid. I dag har hun en anden oplevelse af tid og har erkendt, at hun ikke kan nå alt.

»At være til stede i det, jeg vælger at gøre. At børnene trives, og at familien har nogle gode dage, der hænger ordentligt sammen, på en måde, der giver mening. Det er det, der er vigtigst for mig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lisbeth Fruensgaard spilder sin tid. Hver eneste dag føler hun sig fanget i en tidsfælde, hun ikke kan komme ud af. 
Det begynder om morgenen på Vejlefjordsbroen. Vandet er smukt, og der er god musik i radioen. Men hun kan hverken nyde udsigt eller musik. Sidder bare utålmodigt og venter på, at bilerne foran skal begynde at køre.

Lisbeth Fruensgaard er som forsker i afsætning af fødevarer i gang med sin ph.d-afhandling på Handelshøjskolen i Århus. Sammen med sin mand og to mindre børn bor hun i Vejle, og det betyder, at hun daglig bruger mindst en time hver vej på transport.

Hun har det som om, hun hele tiden befinder sig i en slags venteposition. En evig ventetid på at komme videre til det næste. Med rastløsheden, utålmodigheden og afmagten som faste makkere.

Læs flere artikler om at skabe mere tid i hverdagen her: Sådan får du mere tid

Imens siver tiden lydløst forbi hende, uden at hun for alvor mærker den som andet end noget, der bare forsvinder, uden at hun får nok ud af den.

»Timer bliver til dage og uger til måneder. Pludselig er det påske igen. Det er sådan, jeg har det i den periode,« forklarer Lisbeth Fruensgaard.

På Handelshøjskolen venter hun på, at klokken bliver så mange, at hun kan skynde sig over til parkeringspladsen, sætte sig ind i bilen, køre tilbage fra Århus over broen til Vejle for at komme hjem.
Næste dag, samme koncept.

Hun er ikke stresset, men godt på vej til at blive det. Over den tidsfælde, hun selv har sat op.

Lisbeth Fruensgaard, 41, er i dag sluppet fri af tidsfælden. Det er seks år siden, hun sad fast på Vejlefjordsbroen hver morgen, og det er lykkedes hende at få tiden tilbage, siger hun. Hun droppede sin ph.d. og har etableret sit eget firma i Vejle, hvor hun bl.a. coacher om tid.

Desuden har hun netop udgivet bogen »Det er nu eller aldrig«.
 
»I dag har jeg fået skabt en anden oplevelse af tid. En permanent følelse af, at jeg har tid nok. Det har handlet om gradvis at ændre min tankegang. At det egentlig ikke handler om den faktiske tid, for døgnets 24 timer kan ingen ændre på. Tid er for mig blevet til en følelse, noget jeg har besluttet, jeg har masser af, og det giver en helt anden form for ro,« siger hun.

»Men det kræver en skærpet bevidsthed om de små og store valg, jeg hele tiden træffer. Er det noget, jeg virkelig vil bruge min tid på, eller skal det være et fravalg?«
 
Lisbeth Fruensgaard erkender, at hun aldrig kan nå det hele, men at hun altid kan nå det vigtigste. Og at nærværet betyder mest.
 
»At være til stede i det, jeg vælger at gøre. At børnene trives, og at familien har nogle gode dage, der hænger ordentligt sammen, på en måde, der giver mening. Det er det, der er vigtigst for mig.«

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Hun tilføjer, at det kan lyde fint og flot at beslutte sig for at indføre nærvær. Men nærvær kommer ikke bare med en beslutning.

»Nærvær kræver overskud, fysisk og mentalt. Der er nogle basale behov som ordentlig søvn, regelmæssig motion, sund mad og nogle stjernestunder sammen med de nærmeste, som skal være opfyldt. Først dér begynder man at kunne bygge et overskud op og få en følelse af, at tid er der masser af.«

For Lisbeth Fruensgaard handler det også om at gøre noget, som får hende til at glemme tid og sted. Tage på tegnekursus eller gå i haven, hvor hun kan forsvinde helt ind i havearbejdet. Og pludselig er der gået tre timer.

»Vil man have noget godt ud af sin tid, tror jeg, det er vigtigt at være opmærksom på de små øjeblikke i hverdagen. Øjeblikke, hvor jeg for eksempel står i køkkenet og har en god snak med min søn. Eller hvor vi i familien griner over et eller andet sammen. Den form for øjeblikke er der hver eneste dag.«

Læs mere om Lisbeth Fruensgaard på hjemmesiden: feelgood-fruensgaard.dk