Familien må ikke blive et arbejde

Vi vil være gode forældre, kærester, elskere og have et givtigt arbejdsliv. Men ofte bliver vi så stressede over alle de roller, at vi glemmer at pleje familielivet. Ny bog giver gode råd til et bedre familieliv.

Livet er fyldt med dagligdage. Arbejde, rydde op, vaske tøj, passe børn, betale regninger.

Nogle gange får man det hele til at gå op i en højere enhed med familien og arbejdet.

Andre gange kan det blive så sur en pligt, at man hellere vil på arbejde, fordi det bliver ren ferie og sjov i forhold til livet derhjemme.

Familielivscoach og Ph.d. i nutidshistorie, Nina Brandt, udgiver den 25. august en guide til at få en bedre balance i familielivet.

Læs også: Sådan får du et bedre familieliv

Hun mener, at en af de største faldgruber til at få et godt familieliv, er, at vi som moderne mennesker vil alt for meget, og at vi som forældre glemmer at pleje vores samliv. 

"Der er så mange identiteter, vi hver og især gerne vil have. Hvis vi tager kvinden f.eks., så vil hun gerne være en god mor, kæreste og veninde. Hun vil også gerne være passioneret i sit arbejde. Problemet er bare, at det er svært at kombinere alle de roller," siger Nina Brandt.

Hvordan påvirker det familielivet?

"Det bliver svært at træffe valg om, hvad man skal vælge fra og til. Man bliver irriteret og frustreret, hvilket kan resultere i, at familielivet bliver et arbejde, mens ens arbejde er der, hvor man har det sjovt.

Som par begynder man at fejlkommunikere, vrisse af hinanden og bringe den stress, man har fra det hektiske liv uden for familien, med ind i samlivet."

Hvordan reagerer børnene på det?

"De bliver også stressede, oftere syge, pylrede, udfordrende og opmærksomhedssøgende.

På den måde spidser tingene til, og der skabes en ond cirkel, hvor man tænker, at man hellere vil på arbejde, fordi tingene derhjemme er for svære."

Er det bare en kliché, når vi giver manglende tid skylden for, at vores familieliv ikke fungerer?

"Det er både rigtigt - og forkert. Men generelt er det for nemt bare at give tiden skylden. For hvad er det, vi vil bruge vores tid på? Hvad er vores fokus?

Hvis man ustandselig er fokuseret på, at man ikke har tid nok, så har man ikke det."

Hvad opnår vi, hvis vi retter vores opmærksomhed mod et bedre familieliv?

"En bedre trivsel, mere glæde og nærvær - både i samlivet,  hos vores børn og familien som helhed. 

Et godt samliv er den bedste gave, vi kan give vores børn, for det er nøglen til balance i familielivet," siger Nina Brandt. 

Læs nogle af hendes råd til, hvordan man opnår større balance i familielivet:

Sådan får du et bedre familieliv