Fagforening: Der var en skarp patron i det dræbende våben

»En enkelt skarp patron blev ved et uheld affyret og ramte både filmfotografen Halyna Hutchins og Joel Souza,« skriver den lokale filmfagforeningen Lokal 44 i en udtalelse om ulykken. Samtidig bryder Alec Baldwin tavsheden.

En politibil passerer forbi sheriffens kontor i Santa Fe, hvor filmstjernen Alec Baldwin ved et uheld skød filmfotografen Halyna Hutchins og sårede en anden person. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIA MALCOLM/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekvisitpistolen, der dræbte filmfotografen Halyna Hutchins og sårede filminstruktøren Joel Souza ved en ulykke under filmoptagelser på filmen »Rust«, indeholdt ifølge oplysninger fra lokalafdelingen af det amerikanske skuespillerforbund en »skarp patron«. Det skriver branchebladet Variety.

Derudover siger fagforeningen, at det ikke var medlemmer af lokalforeningen, der tog sig af rekvisitter, specialeffekter med videre på filmoptagelsen.

»En enkelt skarp patron blev ved et uheld affyret og ramte både filmfotografen Halyna Hutchins og Joel Souza. Begge blev kørt på hospitalet. Desværre har vi mistet Hutchins,« skrev fagforeningen i en udtalelse.

Det var stjernen i »Rust«, Alec Baldwin, der affyrede rekvisitpistolen, ifølge politimyndighederne i Santa Fe. Den 42-årige Hutchins blev transporteret med helikopter til University of New Mexico Hospital i Albuquerque, hvor hun døde. 48-årige Souza blev kørt med ambulance til Christus St. Vincent Regional Medical Center i Santa Fe, hvor han modtog akut behandling for sine kvæstelser. Han har efterfølgende forladt hospitalet.

I den meddelelse, der blev udsendt af den lokale fagforening Local 44s sekretær og kasserer, Anthony Pawluc, at ulykken var »en utilsigtet affyring af et våben«. Meddelelsen fortsatte:

»Der var ingen Local 44-medlemmer til stede på optagelserne. På vegne af Local 44’s ledelse og personale går vores tanker og bønner til Halyna og hendes familie. Vi sender også gode tanker til Joel og hans familie og håber om bedring.«

»Rust« blev optaget på Bonanza Creek Ranch, som er en populær location for filmproduktioner syd for Santa Fe. Skuespilleren Alec Baldwin blev ifølge tidligere oplysninger afhørt af politifolk fra sheriffens kontor. Politiet udtalte efterfølgende, at Hutchins og Souza »blev skudt, da et rekvisitskydevåben blev affyret af Alec Baldwin, 68, producer og skuespiller.«

Filmens produktionsselskab rapporterede tidligere torsdag eftermiddag, at våbnet ikke havde skudt med skarpe skud, men sheriffens kontor sagde senere, at det var for tidligt at fastslå, hvilken type patroner der var blevet brugt.

International Alliance of Theatrical Stage Employees, der repræsenterer de fleste amerikanske produktionsarbejdere, udsendte fredag en erklæring, der lød, at man var »sønderknust« over tragedien.

»Hele vores forening sørger over dette ubeskrivelige tab med Halynas familie, venner og Rust-besætningen. At skabe en sikkerhedskultur kræver konstant årvågenhed fra hver enkelt af os, dag ud og dag ind,« skrev fagforeningen i en meddelelse.

Melder ud

Alec Baldwin har fredag aften dansk tid brudt tavsheden på det sociale medie Twitter.

Her skriver han, at han er i chok over dagens »tragiske ulykke«, som tog livet af Halyna Hutchins. Han er i kontakt med hendes mand, melder han.

Samtidig skriver Alec Baldwin, at han samarbejder med politiet.