Eurovision-arrangør: Politiske bannere kan få konsekvenser for Island

Undervejs i Eurovision har det islandske band Hatari flere gange trukket overskrifter, og lørdagens finale var ingen undtagelse. Under pointuddelingen holdt islændingene »Palæstina«-bannere op, og arrangørerne siger, at det kan få konsekvenser for Island. Eurovision er nemlig et »ikkepolitisk« arrangement, lyder det.

Islandske Hatari til gårdsdagens Eurovision-finale i Tel Aviv i Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN

Lørdag aften løb Holland med sejren til dette års Europæiske Song Contest med nummeret »Arcade«. På trods af den flotte sejr til bookmakernes storfavorit, så var det alligevel det islandske techno-metal band Hatari, der løb med mange af overskrifterne – igen.

Denne gang skyldtes opmærksomheden ikke deres kontroversielle SM-inspirerede påklædning, der primært består af latex, læder og nitter, men derimod nogle »Palæstina«-bannere, som bandets medlemmer holdt op under pointuddelingen, da kameraerne filmede dem.

Det kan nu få konsekvenser, for arrangørerne ser nemlig ikke blidt på politiske statements under konkurrencen, som man kalder for »ikke-politisk«.

Da bannerne var foldet ud, gik der et splitsekund, og så kunne man ellers høre buhråb fra salen. Kameraerne pegede hurtigt væk, så det ikke var bandmedlemmer, der tonede frem på skærmen hos seerne, men derimod de to værter, som i et kort øjeblik virkede forvirrede over det, som netop var sket.

Derefter fortsatte de med pointfordelingen, som om intet var sket.

Selvom seancen var ganske kort, skal Island ikke regne med, at det er lige så hurtigt glemt. Bandets beslutning om at bekende politisk kulør kan nemlig få konsekvenser for Island, og Eurovisions »executive board« skal nu ifølge BBC diskutere, hvilke konsekvenser bandets beslutning vil få for Island i fremtiden.

Det står nemlig udtrykkeligt i reglerne for Eurovision, at der ikke må optrædes politisk. Det gælder sangtekster, taler og optræden.

Bandet Hatari har tidligere udtrykt kritik af, at Eurovision overhovedet skulle finde sted på israelsk jord. De valgte dog at tage afsted for at repræsentere Island, men allerede inden konkurrencen varslede de, at de ville lade deres politiske standpunkter komme til udtryk.

Det viste sig at holde stik.