Europas bedste pizzaer er kåret: Tre københavnske restauranter er på listen

Tre københavnske restauranter er på dette års top 50 over de bedste pizzabagere i Europa uden for Italien. Bæst på Nørrebro ligger højest som nummer 5. Berlingskes anmeldere er enige.

Bæst i København er blevet kåret som 5.-bedste pizzarestaurant i Europa uden for Italien. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pizzaer på den italienske restaurant Bæst på Nørrebro i København er noget helt andet end den slags pizzaer, de fleste af os henter hjem i papkasser fra den lokale pizzabager.

Hos Bæst, der drives af stjernekokken Christian F. Puglisi, er alt fra den langtidshævede surdej til de mange slags toppings – blandt andet mozzarella, grønt og charcuteri – hjemmelavet på henholdsvis eget mejeri, gartneri og pølsemageri.

Det er ikke kun restaurantens kunder, der har øje for den høje kvalitet. Det har også den italienske virksomhed Pizza 50, der på sin 2021-liste over Europas bedste pizzarestauranter uden for Italien har givet Bæst en 5.-plads. Du kan se hele listen her.

Pizza fra Bæst med røget mozzarella og Nduja-pølse. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Yderligere to københavnske restauranter er med på listen. Pizzeria Luca på Gammel Strand i det centrale København er nummer 12, og Surt på adressen Bag Elefanterne i Carlsberg Byen er nummer 32.

Pizza 50 er en privat virksomhed, som lever af at anmelde og rangere pizzarestauranter både hjemme i Italien, ude i Europa og i hele verden, hvilket ved nærmere eftertanke – særligt det sidste – forekommer at være en opgave af olympiske dimensioner.

Men listen over verdens bedste pizzaer findes altså. Den 150 år gamle Da Michele i Napoli, som regnes for pizzaens historiske hjemby, er nummer 1 på listen. Derefter følger restaurant Sorbillo, der også ligger i Napoli, og på 3.-pladsen kommer overraskende en pizzakæde, nemlig Big Mamma Group i Paris.

Søren og Søren er enige

Pizza 50 kalder i sin begrundelse for at udnævne Bæst til Europas femte bedste restaurantens surdejspizzabunde for enestående. Dertil kommer, at der »kompromisløst bliver brugt første klasses råvarer«. »Pizzaerne, som bliver fremstillet i Napoli-stil, er toppet med velafbalancerede sæsonvarer,« skriver dommerne.

Berlingskes anmeldere, Søren Frank og Søren Jacobsen Dam, gav 11. oktober et bud på de fem bedste pizzarestauranter i København, og her kom Bæst ind på 1.-pladsen.

»Både dej, afbagning og topping er perfekt. Den saftige, karakterfulde surdejsbund lavet på økologisk mel fra Piemonte hæves i to døgn og bages hårdt og kort i stenovnen, så de høje kanter opnår det klassiske, leopardplettede look. Det, der adskiller Bæst fra byens andre toppizzeriaer, er dog, at praktisk taget alle toppings er hjemmelavede. For grøntsagernes vedkommende fra Farm of Ideas og for ostens og charcuteriets vedkommende fra det lille mejeri og salumeria, der ligger på førstesalen over restauranten,« skrev Berlingskes anmeldere.

Restaurant Bæst er naturligvis glad for at være blevet nummer 5 på listen.

»Vi har altid drømt om at sætte pizzaen ind i en ny kontekst, og vi ser den som blot en del af en større gastronomisk oplevelse hos os. Vi mener, at det er det, der skal til, for at få den helt op på højeste niveau,« udtaler Christian F. Puglisi, der er ejer Bæst.