Et stykke med bart

Under årets Eurovision blev det klart for alle, at anklerne skal vises frem i år, selv hos svenske mænd med laksko - men hvad går den dille nu ud på? Er anklerne blevet de nye six-pack, som skal vises frem ved enhver mulighed?

07BMBBare-ankler12-085556.jpg
Bare ankler er det nye sixpack. Christina Boesen - »Jeg kan godt lide det, fordi det er forår.« Fold sammen
Læs mere

Ja, hvad går det ud på?« spørger modeekspert Chris Pedersen tilbage, når man spørger til fænomenet, og han fniser lidt over, at man jo til alle tider har måttet lide for skønheden, og nu også i det lunefulde danske forårsvejr.

»Det hænger nok sammen med, at i de seneste ti år har moden dikteret stramme jeans, og de har skiftet lidt i længde, men lige nu er moden, at de skal være ret korte, og så er der altså risiko for, at man ser SOKKEN. Og det kan ingen lide. Så vil man hellere tage sokkerne af, og gå rundt som en italiensk levemand med bare tæer i skoene. Og så er det sjovt, at anklerne er blevet en erogen zone. Den franske psykoanalytiker Jacques Lacan har engang udtalt, at kvindekroppen er så seksuelt ladet, at manden kun kan håndtere den i små bidder. Og nu lever vi i en tid, hvor kønnene nærmer sig hinanden på den måde, at både mænd og kvinder er sex-symboler. Det kan du se på unge mænd i dag, som er lige så udsat for kvinders blikke, som omvendt. Se på Justin Bieber, og hvordan der bliver lagt mærke til alt, fra bulen i buksen til overarmene. Det er i virkeligheden den vildeste ligestilling, på godt og ondt,« siger Chris Pedersen.

Lektor på RUC, Lene Bull Christiansen, forsker i køn og identitet, og hun siger: »Hvis man skal være generøs, så kan man glæde sig over, at kønnene er blevet ligestillet på den måde, at det nu er begge, som føler, at de skal leve op til en masse krav om at se ud på en bestemt måde. Men jeg er måske lidt pessimistisk og tænker, at det er synd, at det nu også er drengene, der skal ligge under for disse krav. Drengene er nu også blevet modedyr.«

Det er de i en grad, så der ligefrem på modesitet Fashionbeans er et ord for, når mænd viser ankler: »to mankle«. Og derefter følger en guide til, hvordan man bedst viser det lille stykke med bart, der kommer lige nord for fødderne. Enten går man med stumpe-bukser, man laver et enkelt opsmøg, eller man ruller det nederste af bukserne lidt op. Der står dog ikke, hvorfor mændene har lyst til at vise ben. Chris Pedersen har muligvis en forklaring.

»For et par år siden gik rigtig mange unge mænd med meget dyb V-hals, og hvis de i et par år har vist den mandlige version af en kavalergang, så er det måske helt selvfølgeligt, at de nu begynder at vise ankler i stedet,« mener han.

»Det andet er, at nogle mennesker er vilde med at købe meget dyre sneakers, og hvis du skal vise dem frem, skal bukserne jo ikke gå ned over dem – og de skal i hvert fald ikke trækkes ned af en tarvelig tennissok – så hellere gå med bare tæer i skoene, med hvad deraf følger,« siger han.

Men hvordan starter sådan en modedille? Ifølge en artikel fra The Guardian, var det model og mode-ikon Alexa Chung, der startede den ankel-visende bevægelse, fordi hun nærmest aldrig går med strømper. Lene Bull Christiansen mener, at begrebet trendsættere er blevet meget bredere de senere år: »For nogle år siden var det kendte, der var de trendsættende, når det gjaldt tøj og mode, men nu ser vi, at det kan være omvendt, så modebloggere kan blive kendt på grund af det tøj, de går i.«

Når Lene Bull Christiansen ser de bare ankler i gadebilledet, tænker hun, at det hænger meget sammen med Normcore-moden. »Man ser f.eks. piger, som går i højtaljede firser-bukser, oversize skjorter, håret skal se tilfældigt ud, og man drager ikke nytte af at have store bryster ved at vise dem frem i tide og utide. I disse kredse skal man ikke se ud, som om man har arbejdet med sin krop, og måske derfor er det tilforladeligt at vise ankler. At vise bare ankler er ikke nær så voldsomt som at have dyb kavalergang eller gå med crop-top og vise sin sixpack. Det er lidt sådan, som Noora fra »Skam« måske ville vise sin krop frem.«

Også Chris Pedersen er lidt glad for ankelmoden: »Donna Karan har udtalt, at den kropsdel, hun bedst kan lide at vise frem på kvinder, er skuldrene, for de er det eneste sted, man ikke rigtig kan blive overvægtig, og de bliver heller ikke så rynkede med alderen. Anklerne er vel lidt det samme, så det er en mode, hvor de fleste kan være med,« siger han.

Måske er de bare ankler i virkeligheden et lille uformuleret ønske om at tage en pause fra den del af kropsfikseringen, som kræver, at man hele tiden »forbedrer« sin krop. Så kan man være i fred lidt, før det igen går løs med den næste kropsdel, der skal frem i lyset. Eller haglvejret.

manj@berlingske.dk