Ét sted ville Anders Hemmingsen ikke vise en turist. Det ligger lige der, hvor han bor: »Det er jo Roskilde Festival møder en losseplads«

Alt om mit København: Internetfænomen Anders Hemmingsen er »ikke sådan officielt – men alligevel en slags« ambassadør for et dyr i Zoo, hører klassisk musik og har et had/kærlighedsforhold til »Soundbokshelvedet« udenfor hans lejlighed. Og så elsker han at kigge på mennesker – byen er fuld af levende memes, som han siger.

 
Anders Hemmingsen bor på Islands Brygge med sin kæreste. »Dakkedak-plænen«, som han kalder det meget besøgte område nedenfor parrets lejlighed, har han et splittet forhold til. Video: Tobias Kobborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad mangler København for at blive verdens bedste by? Hvor går du ud i København – når du skal spise? Eller hvis du bare skal have en drink (eller flere)?

»Det, jeg godt kan lide ved at gå ud, er at kigge på mennesker. Hvis man har det udgangspunkt, er der en rigtig god blanding i Indre By.

På Refshaleøen er der meget hipstersmart. Man skal have det rigtige tøj og se ud, som om man ikke rigtig gider at være der, men godt kan lide det alligevel.

I Indre By er det mere blandet. Jeg elsker at kigge på turister: Hvad laver de, hvad tager de billeder af lige nu?

I det hele taget kan jeg godt lide at studere en type. Det er nok inspireret af mit Instagram-univers; det her med at udpege nogle typer, man så kan spejle sig i. Byen er fuld af levende memes.

Hvis jeg skal have noget at drikke, synes jeg, at det er hyggeligt at gøre det til vands. Jeg har lige fået speedbådscertifikat – men altså, jeg har ikke nogen speedbåd. Jeg låner sådan en jolleagtig ting med motor på.«

»Jeg har opdaget, at mange af tilflytterne på Islands Brygge ikke aner, Nokken eksisterer. Det er lidt overset. Og så er det jo dumt, jeg nævner det her,« siger Anders Hemmingsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Hvad er Københavns oversete åndehul?

»Det må vel næsten være Nokken, som jeg bor ret tæt på. Det er et meget skørt sted. Jeg har opdaget, at mange af tilflytterne på Islands Brygge ikke aner, at Nokken eksisterer. Det er lidt overset. Og så er det jo dumt, jeg nævner det her, for måske flere kommer til?

Jeg synes, det et genialt. Det er kolonihavestemning møder Christiania møder »Midt om Natten«. Uden at det er fyldt med stoffer, så det er stadig hyggeligt.

Jeg gik tur derhenne forleden. Mange har sådan nogle sjove figurer ude i deres haver. Jeg så en, der havde en hel samling af mannequindukker.

En havde et håndskrevet skilt på døren, hvor der stod »bank hårdt på«. Det kan også noget. Jeg kan godt lide at blive taget lidt tilbage i tiden og mindes det gamle København – det lidt hårde miljø, der har været herude.

Det er, som om tiden er stået lidt stille. Nokken er lidt et parallelsamfund til det resterende København. Jeg kan godt lide, at der stadig er plads til det.

Man kan stå og se på et lidt forfaldent hus, en slidt campingvogn og den samling mannequindukker – og så lige bagved ligger der en lejlighed til 12 millioner kroner.

Det synes jeg er en fed kontrast.«

Hvilken københavnsk kulturinstitution besøger du oftest – og aldrig?

»Åh … hvad fanden ser jeg? Jeg sidder mest herhjemme med min telefon og ser Netflix. Jeg oplever på afstand, kan man sige.

Zoologisk Have, er det en kulturinstitution?

Det kan jeg rigtig godt lide. Jeg er ikke sådan officielt – men alligevel en slags – ambassadør for en isbjørn, som jeg besøger så ofte, jeg kan. Imak hedder den. Den er ikke så lille og sød mere – nu er den blevet stor og bøvet. Men alligevel.

Jeg går ikke som sådan på museer … men jeg har været med i DRs kunstforening og siddet i bestyrelsen, så jeg kan ikke sige, jeg ikke interesserer mig.

Kan vi ikke bare skrive, at jeg kun går i Zoo, så jeg ved faktisk ikke, hvad der ellers foregår?«

Anders Hemmingsen bor på Islands Brygge med sin kæreste. »Dakkedak-plænen«, som han kalder det meget besøgte område nedenfor hans lejlighed, har han et splittet forhold til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Beskriv en perfekt lørdag i København

»Jeg ville nok starte min dag med at tage ned på dakkedak-plænen ved Islands Brygge og blive blæst igennem.

Så ville jeg gå over til Kastellet for ligesom at skabe noget balance.

Og så ville jeg nok tage ud til Nordhavn og se det nye Dubai derude. Det er ret sjovt, hvordan det ligesom er ved at blive bygget op.

Så ligesom en god blanding af det hele. Det tror jeg må være det.«

Hvilke steder/bygninger ville du vise en udenlandsk gæst?

»Nyhavn, tror jeg. Det er sådan meget dansk. Det er der sikkert ikke så mange, der siger i det her interview, men jeg synes, at Nyhavn er prollet på den fede måde.

Jeg ved faktisk ikke, hvor mange af dem, der sidder dernede, der overhovedet er danskere. Jeg sidder der ikke engang selv.

Men lige meget hvad, så er det ret sjovt på en god solskinsdag – Nyhavn med gamle tatovørbutikker, duge på bordene, en kold fadøl og en svensker, der er ved at falde i vandet.

Det synes jeg er genialt.«

»Og så har jeg sådan en fremtidsdrøm om, at alle vejene blev gravet ned under jorden. Det er bare med at få fat i en skovl og komme i gang …« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Hvad ville du undgå at vise?

»Det er nok dakkedakplænen på Islands Brygge, hvor jeg bor. Soundbokshelvedet. Folk fra hele Amager og Vestegnen, der overtager det stedet.

Jeg gik en tur dernede forleden aften. Det er jo Roskilde Festival møder en losseplads. Det er noget af et chok at gå der.

Det er et voldsomt sted. Også interessant, men et sted, hvor jeg tænker 'wauw – hvor gemmer de her mennesker sig henne i hverdagen?'«

Og alligevel ville du indlede din perfekte lørdag dér?

»Ja, lige for at blive rystet i gang. Hvis man kommer tidligt på dagen, er der mere ro på. Nogle er ude og lave noget yoga, andre er i gang med deres morgensvømmetur og så er der en kano, der sejler forbi.«

Hvad mangler København for at blive verdens bedste by?

»Noget mere natur måske. Nu bor jeg også ret tæt på Amager Fælled, som jeg godt kan lide.

Ikke at jeg kæmper for en eller anden salamander eller en frø eller sådan noget, men der er meget beton, synes jeg. Vi kunne godt bruge nogle flere oaser og færre biler.

Og så har jeg sådan en fremtidsdrøm om, at alle vejene blev gravet ned under jorden. Det er bare med at få fat i en skovl og komme i gang.

Jeg hader også skilte. Der er for mange informationer, og det er, som om folk ikke kan tænke selv. Så færre af dem, tak.«

»Når jeg sidder med min telefon og arbejder, hører jeg klassisk musik eller jazz, bare for at få lidt balance. Hvis jeg sad og hørte techno eller sådan noget, tror jeg, at min hjerne ville eksplodere.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Hvis du skulle en købe en ny lejlighed i morgen, hvor skulle den så ligge?

»Så ville jeg have købt Lise Nørgaards lejlighed i Skodsborg. Eller en gammel lejlighed på Strandvejen.

Komme lidt ud af byen og bo sammen med en masse gamle mennesker, som er ufatteligt rige. Få ro på og komme helt ned i gear. Se på udsigten over vandet.

Meget af min hverdag handler om at være med på beats og trends, og hvad de unge ligger og roder med. Så jeg synes også, det er rart at få lidt balance og omgives noget, der ikke er fart på.

Når jeg sidder med min telefon og arbejder, hører jeg klassisk musik eller jazz, bare for at få lidt balance. Hvis jeg sad og hørte techno eller sådan noget, tror jeg, at min hjerne ville eksplodere.

Jeg er også meget glad for Islands Brygge. Normalt ville jeg aldrig være gået efter nybyg, for der er ikke meget personlighed i det, det er meget beton og glas, men det er faktisk et fedt miljø.

Især her om sommeren, hvor man føler, man er på ferieresort. Der er så mange, der bader nede foran lejligheden. Vi mangler bare buffeten.

Og så er her stille og roligt efter klokken 22, og det kan også jeg ret godt lide. Nu lyder jeg som en gammel mand.«

Hvad er din seneste kulturoplevelse i København?

»Det må være EM på Ophelia Plads – hvor vi så tabte til England og røg ud, desværre.

Jeg skulle simpelthen ind og prøve at få en øl i hovedet. Hvilket også lykkedes. Og selvom vi tabte, var det så fedt at kunne mødes igen og have et fællesskab om noget.

Det var første gang, jeg var der. De andre kampe har jeg været i Tivoli for at se. Det var også fedt, men ikke lige så smadret.«

»Det er okay, at man møder en fra Jylland, der ikke kan finde ud af at stå til højre på rulletrappen. Så må man prikke personen på skulderen i stedet for at gå og være sur …« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Hvad burde være Københavns vartegn?

»Det skulle være pølsemanden inde på Rådhuspladsen. Det er et godt vartegn. Alle mødes der – og den kan både bruges, når man er sulten eller midt i en brandert.

Jeg elsker at handle der – det er et godt sted.«

Hvad skal københavnerne blive bedre til?

»De skal blive bedre til at rumme hinanden og hinandens forskelligheder. Give plads.

Det er okay, at man møder en fra Jylland, der ikke kan finde ud af at stå til højre på rulletrappen. Så må man prikke personen på skulderen i stedet for at gå og være sur.

Der kan man godt nogle gange være lidt snobbet. Hvis man bor på Nørrebro, så er man også en bestemt type, og det bliver hurtigt lidt opdelt.

Men alle skal være velkomne. Så lidt mere rummelighed, det kan man altid bruge.«