Et hjem fyldt med genbrugsguld

Louise Søgaard kunne aldrig drømme om at købe spritnye møbler. Hun har gjort det til en livsstil at jagte de brugte trofæer.

Louise Søgaards hjem er fyldt med genbrugsting. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe

Der er en lille tidslomme i en lejlighed på Østerbro. Her kunne et hit med Elvis sagtens flyde ud af den turkise transistorradios højttalere, mens morgenkaffen bliver drukket af de søgrønne kaffekopper. Og man kan livligt forestille sig familien være samlet om fjernsynets sort-hvide beretninger om dønningerne efter Anden Verdenskrig. Der er dog hverken krig eller Elvis i Louise Søgaards lejlighed, men transistoren og indretningen er som taget ud af 1950erne.

Køkkenet er sammensat af elementer, der er malet hvid og turkis. Det massive, brune teaktræsskab i soveværelset er en gammel sag. Bestikket i køkkenskuffen er et 50 år gammelt mesterstykke af Georg Jensen. I det hele taget er der ganske få ting i 38-årige Louise Søgaards lejlighed, som ikke er købt eller fundet brugt, og det er et helt bevidst valg.

Følg også boligstoffet på Facebook

»Jeg kunne ikke forestille mig at købe alle mine møbler som splinternye. Det bliver hurtigt kedeligt og kønsløst for mig. Jeg tror, jeg ville føle, at det var som at bo i et udstillingsvindue i Illum,« siger Louise Søgaard, der til daglig arbejder som journalist.

Jager det brugte ting overalt

Hvor andre bruger tid på at ose i butikker efter det helt særlige sæt tøj fra den helt rigtige designer, bruger Louise Søgaard i stedet sin energi på at gå på jagt efter gamle møbler. Det gør hun i alle afkroge af internettet, hvor hun typisk finder de brugte ting, hun indretter sit hjem med. Det er blevet en hobby for hende, og det mærker man, da hun fortæller om det gamle, brune skrivebord under tv’et i stuen.

»Det skal jeg have solgt igen, for jeg har ikke brugt det så meget, som jeg troede. Jeg køber og sælger meget på nettet, for jeg kan altid finde noget nyt og spændende,« siger hun.

Man kan mærke på Louise Søgaard, at hun er stolt af sine fund, når hun lige knytter en historie til selv den mindste nipsting eller det lille kunstværk i gangen. Sidstnævnte opdrevet til nærmest ingen penge hos en lokal, ung og ukendt kunstner fra Nørrebro. Tingene behøver ikke have et dyrt designnavn knyttet til sig.

»For mig er de her brugte ting mere værd, end de ting, som alle kan gå ud og købe. De er helt unikke,« siger hun, mens hun peger på det lille møbel i gangen, som hun købte i Den Blå Avis.

Der kan sagtens være en fare for, at man kommer til at lyde som en krejler, når man står og fortæller om sine indretningsmæssige erobringer købt for en slik. Men Louise Søgaard fastslår, at det ikke kun handler om at spare penge.

Læs også
Kongen af genbrugspladsen
Fynsk eventyrhus af genbrug
Genbrugs-bh

»Selv om jeg havde uanede mængder af penge, ville jeg stadig købe brugte ting,« fortæller hun, mens reolkasserne i solidt egetræ også lige får et ord med på vejen.

»Kvaliteten er helt unik. Den kan du ikke finde i moderne masseproducerede møbler af billige materialer. Gamle møbler er ofte håndlavet af møbelsnedkere og i massiv træ i stedet for pap, spånplader og plastic.«