Et helt stadion brød ud i »God Save the Queen« - se videoen her

Den nationale sorg over dronning Elizabeths død har allerede haft vidtrækkende konsekvenser for sport, musik og kulturen i det hele taget. Her er en oversigt over nogle af de ting, der bliver påvirket.

 
Nyheden om dronning Elizabeths død fik fodboldfans til at synge »God Save the Queen«. Video: Youtube Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Monarken er den værdige magt, som den effektive magt – politikerne – skal stå til ansvar for.

Den værdige magt, derimod, står kun til ansvar overfor Gud.

Sådan fik en ung prinsesse Elizabeth, der senere skulle blive dronning, forklaret sin rolle af sin privatlærer – i hvert fald hvis man skal tro Netflix-serien »The Crown«, som handler om det britiske kongehus.

Værdighed er netop også, hvad det britiske kulturliv forsøger at udstråle fredag, dagen efter dronning Elizabeths død.

En prestigefyldt golfturnering blev standset midt i spillet, så et dansk golftalent ikke fik spillet sidste hul færdigt. Men selv dronningens død kunne ikke standse europæisk fodbold, der til gengæld på ret rørende vis ærede dronningen med blandt andet en spontan stadionudgave af »God Save the Queen«.

Herunder kan du læse eksempler fra kulturlivet på, hvordan i hvert fald kongehusets symbolske magt endnu er intakt.

Hvis du hører denne sang, så tænd fjernsynet

En officiel landesorg er i gang, og de næste ti dages tid iværksætter statsmediet BBC en række tiltag, der skal sikre en værdig afsked med dronningen – begyndende med at BBC torsdag afbrød alle sine udsendelser på radio og tv med nyheden om dronningens død.

Herunder kan du høre, hvordan det lød på BBC Radio 1 Dance, som er en kanal for elektronisk musik, da man afbrød udsendelsen.

Om der i de kommende dage vil blive spillet musik med helt så meget gang i er tvivlsomt.

Eksemplificeret ved – som en radioproducer på BBC Radio 1 skrev i Huffington Post i 2011 – at hvis man nogensinde hører gruppen Sabres of Paradise med »Haunted Dancehall (In the Nursery Mix)« på BBC Radio 1, så skal man tænde for fjernsynet, for så er der sket noget frygteligt.

Indtil videre har sangen dog ifølge et kig på radioens spillelister ikke været spillet, men det er et eksempel på, at radiostationerne har andre, mere stille spillelister klar i tilfældet af dronningens død.

Ifølge The Guardians meget omtalte afsløring fra 2017 af planerne for dagene efter dronningens død vil også BBCs tv-kanaler blive påvirket.

Mørkegrå avis og aflyste sæbeoperaer

Sæbeoperaen »Coronation Street« har været på skærmen siden 1960 og er verdens længst kørende sæbeopera. I 2021 var dronning Elizabeth på besøg på settet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Heppell/Reuters/Ritzau Scanpix .

Der kommer således til at være færre komedier end ellers, og satire vil næsten fuldstændig blive fjernet, skrev avisen i 2017.

Ifølge The Daily Mail er der også ændringer i programfladen hos de kommercielle tv-kanaler ITV, Channel 4 og Channel 5. På ITV betyder det blandt andet, at udsendelserne af sæbeoperaerne »Emmerdale« og »Coronation Street« bliver aflyst.

Også aviserne er påvirket – bedst illustreret ved den venstreorienterede morgenavis The Guardian, hvis hjemmeside lige nu er mørkegrå.

Avisen har ellers en ikke synderligt positiv tilgang til kongehuset, og fredag kan balancegangen mellem at ære den afdøde monark, mens man ønsker en ændring i monarkiet, tydeligt læses i avisens leder.

»Monarkiet, som er bygget på et system af arvelige privilegier, er en anakronisme i den moderne tidsalder. Dagen for dronningens bortgang er dog ikke den rette til stridige overvejelser om monarkiets fortsatte plads, om nogen,« skriver lederskribenten og forsætter med at skrive, at man i stedet skal anerkende dronning Elizabeths mangeårige dedikerede arbejde og det nationale chok, som hendes død forårsager.

BBCs promenadekoncerter, de traditionsrige Last night of the Proms, der er afslutningen på otte ugers koncerter primært i Royal Albert Hall i London, er også netop blevet aflyst, meddeler The Guardian.

Det er en beslutning, som ikke helt huer Bruce Millington, der er direktør i Spotlight Sports Group, der blandt andet ejer betting-sider.

»Lad os nu ikke forhaste os og aflyse alle de ting, vi nyder – som sport og koncerter, hvor folk kan mødes for at vise deres kollektive respekt for dronningen. Det ville være langt bedre at aflyse de ting, vi ikke nyder – som skolen og tandlægen,« skriver Millington på Twitter.

Men han må nok alligevel være skuffet, for sporten bliver i dén grad påvirket i landet.

Og nu til sporten

En stor golfturnering uden for London blev med det samme stoppet, mens det i 2. divisions fodbold godt kunne vente til halvlegen.

Golfturneringen BMW PGA Championship ved Wentworth Club, der ligger en times kørsel fra centrum af London, var i fuld gang, da nyheden om dronningens død blev udsendt.

Danskeren Rasmus Højgaard havde fået en lovende start, men han fik ikke lov til at færdiggøre sidste hul, fordi spillet blev standset øjeblikkeligt. Siden blev flagene sænket, så man flagede på halvt ved Wentworth Club.

Andendagen på turneringen, der skulle være spillet fredag, bliver heller ikke til noget.

English Football League (EFL), der er samlebetegnelsen for den anden-, tredje- og fjerdebedste række i engelsk fodbold, har derudover annonceret, at de to kampe, der skulle spilles fredag, er blevet udskudt, skriver BBC.

EFL har udsendt en pressemeddelelse, hvori den skriver, at man vil muligvis vil udskyde flere kampe afhængigt af den »officielle sørgevejledning«.

Torsdagskampene på engelsk grund mellem Manchester United og spanske Real Sociedad i Europa League og mellem West Ham og rumænske FCSB i Europa Conference League blev dog spillet som planlagt.

Begge steder blev der afholdt et minuts stilhed, og spillerne spillede med sorte armbind. Til West Ham-kampen sang fodboldfansene en spontan version af »God save the Queen«.

Arsenal spillede i også en kamp i Europa League – mod FC Zürich. Kampen blev spillet i Schweiz, og der blev ligeledes afholdt et minuts stilhed.

West Ham og Arsenal vandt i øvrigt, mens Manchester United tabte.

Cykelløbet Tour of Britain aflyste først fredagens etape, og siden aflyste den hele weekendens resterende etaper.

I udlandet vil man i dels Formel 1-træningen op til det italienske grandprix, og dels ved US Open i Tennis i New York afholde et minuts stilhed.

Der kommer garanteret flere ændringer, men nu til en ændring, der er mere direkte forbundet med kongehuset.

Næste sæson af »The Crown«

Det ser indtil videre ud til, at femte sæson af den kolossalt populære serie »The Crown«, der handler om det britiske kongehus, udkommer som planlagt i november. Den femte sæson inkluderer formentlig 90ernes begivenheder og dermed den ægteskabelige splid mellem den daværende prins Charles og prinsesse Diana, der som bekendt førte til en skilsmisse.

En skilsmisse, der muliggjorde, at kong Charles 3. er steget til tronen med dronninggemalinde – queen consort – Camilla ved sin side.

Men selvom der endnu ikke er rykket ved premieren af sæson fem – som vel næppe for Netflix kunne have været timet bedre – så er produktionen af sæson seks med meget »stor sandsynlighed« sat på pause, skriver branchemediet Variety.

Måske det handler om, at monarkens død skal beskrives med værdighed.