Et af kunsthistoriens hovedværker kommer til København

Til efteråret 2022 danner Statens Museum for Kunst ramme for en ny og eksklusiv Henri Matisse-udstilling. Det er første gang i 100 år, at netop de værker bliver udstillet sammen.

Henri Matisses »Det røde atelier« fra 1911 er et interessant værk, da det viser mange af kunstnerens andre billeder og skulpturer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto: Olie på lærred, 181 x 219 cm Mrs. Simon Guggenheim Fund, The Museum of Modern Art, New York. © Succession H. Matiss
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens Museum for Kunst (SMK) har fået fingrene i et af kunsthistoriens hovedværker. Til næste efterår bliver den franske kunstner Henri Matisses værk »Det røde atelier« udstillet på museet.

Udstillingen er et samarbejde med det verdenskendte Museum of Modern Art i New York (MoMA), der udlåner værket »Det røde atelier« til det danske SMK. Sammen udstiller de to museer »Det røde atelier« med nogle af de værker, der er gengivet i maleriet.

Det er første gang i over 100 år, at værkerne samles. Sidst de var samlet, stod de på kunstnerens atelier.

»Det var en gammel drøm, der nærmede sig sin opfyldelse, da vores kolleger fra MoMA for nogle år siden spurgte, om vi havde lyst til at samarbejde om en udstilling omkring Matisses måske allervigtigste maleri, Det røde atelier, der kun yderst sjældent forlader museet i New York,« siger SMK’s direktør, Mikkel Bogh, i en pressemeddelelse.

Det røde maleri

Værket forestiller Matisses atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux, fyldt med mange af kunstnerens andre værker og skulpturer. Det, der gør værket ekstra interessant, er Matisses beslutning om at male vægge, loft og gulv i en brun-rødlig farve, hvis betydning stadig fordrer mange diskussioner.

Tre af malerierne, man ser på »Det røde atelier«, er værker, som i dag tilhører Statens Museum for Kunst og er hovedværker i museets samling. Det er malerierne »Le Luxe II« (1907-1908), »Nøgen kvinde med hvidt klæde« (1909) og »Nymfe og faun« (cirka 1911).

»Nøgen kvinde med hvidt klæde« fra 1909 er netop et af malerierne beskueren kan ane på »Det røde atelier.« Billedet er en del af SMK's faste samling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto: Olie på lærred, 116.5 x 89 cm, Statens Museum for Kunst. © Succession H. Matisse/VISDA 2021.

SMK er netop indehaver af en af verdens største Matisse-samlinger uden for Frankrig, som blandt andet tæller 25 malerier og skulpturer.

»Denne udstilling giver vores publikum en enestående mulighed for at se centrale værker fra SMK’s store Matisse-samling i tæt sammenhæng med et af den europæiske modernismes absolutte hovedværker. Det bliver stort,« siger direktør Mikkel Bogh i en pressemeddelelse.

Udstillingen »Henri Matisse – Det røde atelier« vises på Museum of Modern Art i New York fra 1. maj-11. september 2020 og på Statens Museum for Kunst fra 14. oktober 2020 til 26. februar 2023.

.