Erotikken på efteruddannelse

Vi er for dovne, når det gælder erotik. Karrieren og personligheden bliver udviklet og opdateret som aldrig før, men vi glemmer at sætte vores eget sexliv på dagsordnen. Den svenske erotik-ekspert, Ylva Franzén, opfordrer til livslang erotisk efteruddannelse.

Foto: Nils Petter Nilsson. Fold sammen
Læs mere

Sex er også en slags kompetence. Men hvornår har du sidst sat dig selv på erotisk efteruddannelse, lidenskabsudviklet dig eller lagt en langsigtet strategi for sexlivet? Formodentlig aldrig. Når det gælder karriere, kompetencer og personlighed udvikler og uddanner vi os som aldrig før: tager på kurser, læser udviklingsbøger og går til coach. Men sexlivet må klare sig selv. Den slags skal helst bare fungere.

»Vi fylder livet med aktiviteter og projekter, men glemmer at bruge tid på det, der virkelig binder os sammen: kærligheden og passionen. I stedet lader vi rutinen og hverdagen tage over. Alt for mange par længes inderligt efter mere passion eller lever sammen i kammeratægteskaber, der fungerer godt på alle andre områder. De har bare ikke sex. Problemet er, at vi med tiden bliver for dovne og forventer, at sexlivet fungerer af sig selv. Det gør det ikke. Man må investere i sit sexliv og bruge tid på at udvikle sig sammen for at holde sit kærlighedsliv levende. Ellers går det i stå,« siger den svenske erotik-ekspert, filosof og forfatter Ylva Franzén.

Relationer uden sex eller passion er ikke bare kedelige. Med begge parter på arbejdsmarkedet og den deraf følgende økonomiske uafhængighed er det i dag i høj grad kærlighed og erotik, der både får os til at vælge hinanden og blive sammen. Uden det jævnlige seksuelle møde mister vi nærheden og kontakten med hinanden, og ifølge Ylva Franzén er der ikke langt fra et halvdødt erotisk forhold til skilsmissen. Eller utroskab. Tidligere måtte man prøve at holde ud, når sexlivet var dårligt, men i dag skifter vi enten partner eller søger passion uden for forholdet.

»Jo mindre sex vi har, jo hurtigere går vi fra hinanden. Vi har ganske enkelt brug for sex for at leve sammen. Derfor mener jeg faktisk, at vi skal se sexlivet som en livslang uddannelse, der skal opdateres og udvikles hele livet igennem.«

Ifølge Ylva Franzén har vi aldrig haft bedre mulighed for at skabe et passionsfyldt sexliv og udvikle os sammen som par.

»Vi har alle muligheder for at lege og udforske den erotiske nydelse. Der findes masser af bøger, TV-programmer og kursustilbud med fokus på sex og sjove fantasifulde forslag til, hvordan vi holder passionen i live. Samtidig har grænserne flyttet sig, så det er blevet mere tilladt at dyrke alle mulige varianter af sex. Vi kan lege med alt fra seksualitetens mørkere sider som f.eks. SM til den spirituelle nærhed og fordybelse i den erotiske tantra. Med alle de muligheder er det tragisk, og også meget underligt, at mange af os vælger at leve så kedeligt. Både i sengen og udenfor.«

EROTISK EFTERUDDANNELSE behøver ikke bestå i kurser i orgasmeteknik eller et medlemskort til en swingerklub. Det kan også være at gå tilbage til udgangspunktet og den fantasifulde, legende lyst, der præger et forholds begyndelse.

En vej kan være at søge ind i sig selv og sine længsler. Hvad var det egentlig, man drømte om at gøre med sin partner, og hvad længes man efter? Når man ikke har sex eller keder sig i sengen, tier man ofte stille med det. Men det allerførste skridt mod et bedre sexliv er at fortælle partneren om sine længsler.

Det sidste gælder måske især kvinder. Når Ylva Franzén i sin rolle som erotik-pædagog underviser mænd og kvinder i orgasmeteknik, oplever hun ofte, at mænd virkelig gerne vil opfylde sin kvindes ønsker. Både seksuelt og i almindelighed. De aner bare ikke, hvad det er, hun vil have.

»Kvinder er et stort mysterium for mange mænd. Det er langt nemmere for kvinden at tænde manden. Mænd er meget visuelle og kvinder er dygtige til de klassiske forførelsesgreb og til at pirre ham visuelt. Kvinders lyst bliver tændt af berøring, tid og nærhed. Det må vi jo sørge for at fortælle ham.«

Ylva Franzén råder ofte klienter til at sætte mål for sexlivet og sin relation. Fuldstændig som i en medarbejdersamtale på arbejdspladsen. Passionen kommer kun tilbage ved at blive bevidst om, hvad man vil med sit forhold. Finde ud af, hvad man savner, og sammen beslutte sig for, hvilke erotiske kompetencer, man vil sætte ind over for. For mange par er kernen i kedsommeligheden, at sexlivet er blevet forudsigeligt og kører efter samme køreplan den ene gang efter den anden. Lige fra den måde, vi tager initiativ til sex på til selve den kunstneriske udførelse. Det kan hurtigt ændres, og ifølge Ylva Franzén er det egentlig ikke så vigtigt, hvad vi gør. Bare det er nyt og uforudsigeligt.

»Det behøver ikke blive endnu et stort projekt. Ofte er det helt små enkle ting, der kan gøre hverdagen sjovere og give lyst til at udforske hinanden igen. Det kan være at smøre hinanden ind i olie eller bruge naturen, der er så fuld af erotik og sensualitet. Vi kan elske i en skov, bade nøgne sammen i måneskin eller tage på små erotiske udflugter sammen. For at få mere passion må vi indrette vores liv til erotik og måske skære ned på timerne i fitnesscentret eller renoveringen af badeværelset. Når vi laver en god middag, stimulerer vi appetitten ved at dække et smukt bord med servietter, stearinlys og blomster. Det samme gælder kærlighedslivet. Den erotiske appetit skal også stimuleres,« siger Ylva Franzén.

Ligesom ethvert andet studium kræver passionstræning nemlig både masser af tid og grundig forberedelse. Til gengæld er det sjovt at gå til eksamen.

 

Råd til erotisk efteruddannelse

l Sæt konkrete mål for jeres sexliv. Hvad savner I og hvor vil I sætte ind?Mere sex? Tag kalenderen frem og afsæt tid. l Opdater den erotiske viden: Læs bøger eller tag på et inspirerende kursus. l Fortæl partneren om dine længsler. Hvordan var sexlivet i starten af forholdet, og hvad havde I lyst til at gøre med hinanden? l Indret hjemmet til nydelse. Fjern usexet rod fra soveværelset, og prøv at forvandle rummet til et nydelsesleje med blomster, stearinlys, frugt og dufte. l Beslut jer for at sætte fokus på nydelse, leg og oplevelser. Også udenfor sengen.

Ylva Franzén

Svenske Ylva Franzén har som erotikpædag og magister i filosofi sat sig for at få passion i det skandinaviske sexliv. Bl.a. med bogen Kvindens Nydelse og undervisning af kvinder og par i orgasmeteknik samt mænd om kvinders seksualitet. Til sommer åbner hun et såkaldt »Passionat« i Skåne - en form for pensionat med værelser indrettet til erotik. Ylva Franzén er gift og har tre børn. Bor og arbejder i Stockholm som indehaver af butikken Afrodites Apotek, der byder på alt fra erotisk legetøj til oplysninger om kost, der fremmer lysten: www.afroditesapotek.se

Fem forslag til fantasifuld forførelse og leg

Skriv uanstændige forslag ned på et kort, og placer kortet, hvor partneren mindst venter det. I dokumentmappen, frakkelommen eller send det med et bud.

Genoplev begyndelsen. Oplev berøringens fryd i en parkeret bil i skovbrynet, hede kys på en bænk og teenagertidens tøven - hertil og ikke længere.

Arranger erotisk date en tidlig eftermiddag, før børnene kommer hjem. Eller tag på hotel.

Udnyt naturens cyklus. Omkring fuldmåne er kvinder allermest følsomme.

Tag initiativ til sex på nye måder. Send en SMS i arbejdstiden og beskriv aftenens program. Eller sæt uret til tidlig sex en hverdagsmorgen.