En oplagt gaveide til dit smålige selv

Line Knutzon slås i sin nye bog med den fiktive brevkasseredaktør Camille Cloud. Og det er sjovt.

Dramatikeren og forfatteren Line Knutzon er i »Camille Clouds brevkasse« ude efter den selvoptagede selvhjælpskultur. Og bogen er meget svær at læse uden at grine højt ... Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er Henning Grynman, som ifølge eget udsagn er en vred mand med et ildrødt ansigt og hævede fødder, som har væltet over 20 bibliotekarer og blev vred i 1978 på grund af en bagatel (noget med en nøgle). Der er dramatiker Eyvind Jacobi, som har indledt en stirrekonkurrence mod teateranmelder Morten Jette Hatman, og derfor ikke har blinket siden 2003. Der er Grete Glerup-Hansen, som er »en typisk person der ønsker at snyde i skat« og ene-importør af al nervøs velour i hele Skandinavien.

De er alle sammen mennesker, som bor inde i Line Knutzons hoved. Nu har de fået lov til at komme ud – i »Camille Clouds brevkasse«, som består af spørgsmål og svar til og fra den fiktive brevkasseredaktør. Det er ofte mennesker, som er stærkt uforstående eller edderspændt rasende over, at verden ikke er, som de gerne vil have, at den skal være. Det er folk, som går i små sko eller små cirkler, lidt som dem, der bor i Helle Helles eller Dorthe Nors’ hoveder. Eller på tv hos »Drengene fra Angora«, eller andre steder, hvor det f.eks. er normalen at turnere rundt som »Manden der har brækket hånden 140 gange«, men har sat et kryds på den, fordi han aldrig kan huske, om det er højre eller venstre.

Som i »Guitaristerne«, Line Knutzons teaterstykke fra 2006, er det små mennesker, som gerne vil HAVE noget. Oftest omsorg eller ret. Og de insisterer på, at DERES virkelighed er den rigtige. Som når Hesselhud i »Guitaristerne« ikke kan forstå, at Mia Lyhnes karakter er en kvinde, fordi hun hedder Kim. Der er mange vrede mennesker i Line Knutzons hoved. Tit hedder de både et drenge- og et pigenavn, bare fordi det er sjovt. Tit bliver de værste ting nævnt i parenteser, fordi det store ligger i det små. Som i Per Højholts »Gittes monologer«, hvor den jyske husmor Gittes ubærligt små selvfølgeligheder om livet får en til at grine højt af alle andre, end en selv ...

Det komiske ligger i det lille menneskes ønske om bare at få det godt, og der skal nogle gange så uendeligt lidt til. Man aner, at der mellem Line Knutzons vrede linjer ligger et håb om noget næstekærlighed og solidaritet, men det er bestemt ikke kvaliteter, der ligger til Camille Cloud. For den selvoptagede virksomhedsleder og entreprenør, terapeut og fitness-instruktør (som ikke ønsker at offentliggøre, hvor hun har taget sine uddannelser) er en indkogt suppevisk af tidens selvhjælpskultur og HAPPY behandlere, som får os andre til at føle os dumme og grimme og tykke, fordi de er så tynde uden at behøve at gøre noget for det, og fordi alle dårligdomme er ens egen skyld, så det gælder bare om at tænke positivt. For eksempel nævner Camille Cloud, at hendes mest kendte bog om døden er en bagebog.

Undervejs i bogen forsøger Line Knutzon at lokke Camille Clouds adresse ud af hende (man fornemmer tiltagende onde hensigter), på trods af et polititilhold grundet en uoverensstemmelse omkring Clouds skønhedsprodukter. Det eskalerer i en grad, så der på et tidspunkt er et brev med ordlyden: »NU GIVER DU MIG KRAFTEDEME DEN ADRESSE. MVH. GHITA NØRBY«. Camille er IKKE Lines alter ego – hun er skidesur på Camille Cloud, som første gang blev introduceret i »Frit flet«, den fællesbog, som Line Knutzon skrev med Naja Marie Aidt og Mette Moestrup. Siden har hun fået sin egen brevkasse, og det er bestemt ikke med Line Knutzons gode vilje, fornemmer man. For Camille Cloud har helt andre interesser, end Line Knutzon, og er typen der f.eks. skriver: »Det der skal beskyttes, beskytter sig selv, og det der ikke kan beskytte sig selv, overlever ikke. Sådan var det for min mor, og således bliver det også for de danske vandløb«.

Man bliver så glad for, at Line Knutzon findes og tør. Tør afføre sig den mentale slanketrusse og være skør og grim og tvivlende og absurd i en grad, så man sprutter af grin på næsten hver side. Tør bruge sine vel ret mærkelige våben til at angribe den latterlige og selvoptagede tid, vi lever i. Tør udgive en bog, som er så meget sin egen.

Dette er den perfekte bog til folk, der som den pensionerede klaverlærer ikke ønsker at blive prikket på skulderen uden skriftligt forvarsel. Og alle os andre, som af og til er små og smålige.

»Camille Clouds brevkasse«
Forfatter: Line Knutzon. Sider: 160. Pris: 150 kr. Forlag: Gyldendal