En ny tekst af et af verdenslitteraturens største navne er dukket op

En forsvunden tekst af Marcel Proust er dukket op og vil blive udgivet i næste måned. Ifølge forlaget er den en nøgle til at forstå franskmandens hovedværk, »På sporet af den tabte tid«.

Et fotografi fra 1896 viser Marcel Proust i en periode, hvor han endnu dyrkede selskabslivet. Hans første forsøg på at publicere en del af »På sporet af den tabte tid« blev afvist af forlaget, og han måtte selv udgive den første del.   Fold sammen
Læs mere
Foto: -

En ny tekst af et af verdenslitteraturens største navne, franskmanden Marcel Proust, er dukket op og vil blive udgivet i næste måned. Det skriver det franske forlag Gallimard i en pressemeddelse.

Teksten, der bærer titlen »Les soixante-quinze feuillets«, »De 75 blade«. blev skrevet i 1908 og er et komprimeret første udkast til forfatterens hovedværk, »På sporet af den tabte tid«, der udkom i årene 1913-1927. Den blev fundet i det arkiv, som forlæggeren Bernard de Fallois efterlod sig ved sin død i 2018 og testamenterede til Bibliothèque nationale de France. Som ung stod  Bernard de Fllois for udgivelsen af Marcel Proust ufuldendte roman »Jean Santeuil«  og for udgivelsen af en samling af forfatterens litterære kritik, »Contre Sainte-Beuve«.

 

A picture shows a photograph of French writer Marcel Proust (L), his brother Robert (R) and mother Jeanne Weil Proust (C) during the presentation of Proust's personal archives, ahead of an auction at Sotheby's in Paris, on May 30, 2016. / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS GUILLOT.

Selv om »Les soixante-quinze feuillets« var forsvundet, kendte man godt til tekstens eksistens, for Bernard de Fallois nævnte den i forbifarten i forordet til sin udgave af »Contre Sainte-Beuve«, hvor han også skrev, at den i al sin foreløbighed var en vigtig nøgle til forståelsen af »På sporet af den tabte tid« og en »logbog til værkets skabelse.«  Gallimard  kalder teksten for »en hellig gral«, der vil kaste nyt lys over Prousts berømte syvbindsværk.

»På sporet af den tabte tid«, som Marcel Proust ikke nåede at gøre helt færdig inden sin død som 51-årig i 1922, er et hovedværk i vestlig litteratur. Almindeligt kendt er det sted i det flere tusinde sider lange værk, hvor smagen af et stykke Madeleine-kage, dyppet i lindete, får romanens hovedperson til at mindes sin barndom.