»En berusende nyhed«: Sådan adskiller »Druk« sig fra andre Oscarvindere

»Druk« kan noget andet og noget mere end de film, der plejer at vinde Oscars, fortæller filmforsker.

 
Danmark vandt stort i aften ved den største filmkonkurrence. Redigering: Sarah Sander. Video: Reuters/Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Er det ikke, hvad man kan kalde en berusende nyhed?«

Det er ikke en overraskelse, at det blev den danske film »Druk«, instrueret af Thomas Vinterberg, der natten til mandag dansk tid løb med en Oscar for Bedste Internationale Film. I hvert fald ikke ifølge Peter Schepelern, der er filmforsker ved Københavns Universitet og forfatter til en række filmbøger.

»Man ved det selvfølgelig aldrig, men det er klart, at filmen var en stor favorit til at vinde. Det kan man kun glæde sig over, for det er en film, der virkelig fortjener det,« siger han.

Vinterberg var til stede ved prisuddelingen i Los Angeles, og det var en tydeligt berørt filminstruktør, der tog imod prisen.

»Det her er større end alt, jeg kunne forestille mig – ud over at jeg altid har forestillet mig det her,« sagde han, før han dedikerede den gyldne statuette til sin datter Ida, som omkom i en bilulykke fire dage inde i optagelserne til »Druk«.

Natten til mandag dansk tid modtog Thomas Vinterberg en Oscar for Bedste Internationale Film. Han var som den første dansker nogensinde nomineret i kategorien Bedste Instruktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Pizzello/Pool via REUTERS/Ritzau Scanpix.

»Druk kan noget andet«

Med nattens sejr er det fjerde gang, at Danmark vinder en Oscar for Bedste Internationale Film. Tidligere vindere er »Babettes Gæstebud« i 1988, »Pelle Erobreren« i 1989 og »Hævnen« i 2011.

Ifølge filmforsker Peter Schepelern skiller »Druk« sig ud i det selskab:

»Hvis man skal vinde en Oscar, skal det være rørende, gribende og lige ud ad landevejen. Det er ikke, fordi de tre andre film ikke er gode, smukke og effektivt fortalte. Men »Druk« kan noget andet. Den er mere original, mere uventet – og det er en mere subtil historie, der fortælles,« siger han.

Peter Schepelern finder det interessant, at USA, som har et mere moraliserende forhold til alkohol end Danmark, har taget så godt imod »Druk«.

»Det er jo heller ikke, fordi det er en propagandafilm for alkoholsektionen i supermarkedet. Filmen er et meget underholdende værk, men indeholder også mange facetter. Det er måske ikke så tit, at en så kompleks historie vinder,« siger han.

»Og så har filmen en skuespiller (Mads Mikkelsen, red.), som er kendt i internationale sammenhænge. Det hjælper også på at sluge, at filmen foregår på et fremmedsprog og skal ses med undertekster.«

Han bliver ikke til at stoppe

Selvom Thomas Vinterberg ikke vandt prisen for Bedste Instruktør, som han som den første dansker nogensinde var nomineret til, er det en kæmpe cadeau at falde i den kategori, fortæller filmforskeren:

»Han bliver ikke til at stoppe, og det er stort, at han på denne måde sejrer midt i sin personlige tragedie,« siger Peter Schepelern.

»Det er også en opmuntring til hele filmmiljøet, at en dansk film, som jo udgør en dråbe i havet, vinder det flotteste, man kan vinde.«

Ved nattens Oscaruddeling vandt også Mikkel E.G. Nielsen. Som den første danske filmklipper nogensinde vandt han Bedste Klipning for filmen »Sound of Metal«.