Én anmelder græder stadig, og en anden kalder bamsen halvflad – her er anmeldernes dom over ny film

De danske aviser har ret forskellige meninger om filmen »Bamse«, hvor Anders W. Berthelsen spiller hovedrollen som den folkekære sanger, der døde i 2011.

 
Trailer til filmen »Bamse«. Video: Nordisk film Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmen om Flemming Bamse Jørgensen, »Bamse«, vækkede stærke følelser hos Berlingskes anmelder Kristian Lindberg, der gav filmen seks stjerner.

Ekstra Bladets anmelder gav kun det halve.

Kristian Lindberg skriver, at Anders W. Berthelsen rammer den folkekære Bamse uden at parodiere.

»Den rammer nemlig de helt rigtige toner og bliver en dybt rørende historie, fremragende løftet af en blødt underspillende Anders W. Berthelsen i titelrollen. Manuskriptet får, uden at forcere, manet svulmende følelser frem, der pludselig bløder igennem som tårer i det nådige biografmørke. Jeg er knap blevet færdig med at tude,« skriver Kristian Lindberg.

Politikens anmelder Kim Skotte er også tilfreds med filmen, selvom han ligesom Berlingskes anmelder ikke havde forventet at kunne lide filmen om den ikke synderligt finkulturelle Bamse med venner.

»Men ærlighed er noget helt andet end fordomme, og filmen om Bamse er blevet både ærlig og redelig. At der inden i Bamse med de hårdt forspændte smækbukser og de glade hits gemte sig et menneske ved navn Flemming med andre kunstneriske drømme, er blevet den bærende fortælling og bæredygtige kernekonflikt i Henrik Ruben Genz’ biopic,« skriver Kim Skotte, der kvitterer med fire ud af seks stjerner.

Hvorfor giver han kun det halve?

Kristeligt Dagblads anmelder Henrik Wivel roser ligesom de to foregående både Anders W. Berthelsens skuespilpræstation, instruktøren og medmanuskriptforfatteren Henrik Ruben Genz og manuskriptforfatteren Bo Hr. Hansen.

»Historien peger både frem og viser tilbage til dengang, verden var sort hvid, og drengen Flemming får ting at vide om sin barndom, som han er alt for lille til at forstå, endsige tage ind. Det er effektivt fortalt og fuld af Aarhus-etnisk lune og underfundigheder,« skriver Henrik Wivel, der giver fire ud af seks stjerner.

Fire ud af seks stjerner får filmen også i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen skriver, at filmen er et rørende portræt, og at det både er »trist og forsonende at se »Bamse««.

Tilbage til den »halvflade bamse«, som Ekstra Bladets anmelder Rene Fredensborg kalder filmen i sin overskrift. Han giver tre ud af seks mulige stjerner og skriver, at filmen forfalder til floskler.

»Man tror nærmest, det er en parodi på jyder, så både under-og overspillede er visse replikker og scener,« skriver han.

»Bamse«. Biografisk musikdrama, 92 minutter. Af Henrik Ruben Genz. Med Anders W. Berthelsen, Johanne Louise Schmidt, Lars Ranthe. I biografer over hele landet.