Elon Musk gik på tv og fortalte, at han har Aspergers syndrom

Den amerikanske multimilliardær Elon Musk var i aftes vært på Saturday Night Live, hvor han blandt andet afslørede, at han har Aspergers syndrom, præsenterede seerne for sin mor og lavede jokes om kryptovaluta.

SpaceX-ejer og mangemilliardær Elon Musk var vært på Saturday Night Live, hvor det lykkedes ham at få værdien af dogecoins til at falde drastisk med joke om at kryptovalutaen er en slags svindelnummer. Arkivfoto: REUTERS/Hannibal Hanschke Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den amerikanske multimilliardær Elon Musk var i aftes gæstevært på satireprogrammet Saturday Night Live (SNL), og i dag er de amerikanske medier i opstandelse over, at han benyttede lejligheden til at afsløre og joke med, at han lider af Aspergers syndrom, som er en form for autisme.

»Jeg er den første person med Aspergers, der er vært for SNL – eller i det mindste den første, der indrømmer det,« sagde Elon Musk, der er verdenskendt for at have skabt elbilen Tesla og igangsat Mars-projektet SpaceX.

Aspergers Syndrom er en diagnose inden for autismespektrumforstyrrelser, som blandt andet betyder, at man kan have vanskeligheder med social interaktion og nonverbal kommunikation såsom kropssprog, mimik og øjenkontakt.

Elon Musk, der indimellem bliver kaldt den »levende robot« for sin kejtede måde at tale på, gjorde selv grin med sin Aspergers, og fik blandt andet sagt han laver satireshowet uden øjenkontakt med de øvrige medvirkende, men at han selv synes, at han som robot er blevet rigtig god til at lave en »menneske-simulation«.

Selvom mange på de sociale medier har rost ham, har andre hånet ham for at påstå, at han er den første SNL med Aspergers. Skuespilleren og komikeren Dan Aykroyd var vært for showet i 2003, og han har indrømmet, at han blev diagnosticeret med mild Aspergers syndrom.

Elon Musk brugte sin taletid til at fortælle om sine planer om bæredygtig energi og »menneskeheden som en multiplanetar civilisation«, før han igen vendte tilbage til sin Aspergers.

»Jeg ved, at jeg nogle gange siger eller sender mærkelige ting, men det er sådan, min hjerne fungerer,« forklarede han. »Og hvis jeg har trådt nogen over tæerne, vil jeg bare sige, at jeg genopfandt elbilerne, og at jeg sender folk til Mars i et raketskib. Så det siger sig selv, at jeg nok ikke bare er en almindelig, afslappet fyr,« sagde Elon Musk.

Han sluttede sin værtsmonolog ved at invitere sin mor Maye på scenen. Her udvekslede parret nogle tydeligt alt for indstuderede replikker, der også berørte hans Aspergers, og han fortalte hende, at han havde købt en Mors Dag-gave til hende.

»Jeg håber bare, det er ikke Dogecoin,« sagde hun med henvisning til kryptovalutaen, som blev skabt i 2013, og som er blevet hypet meget af elon Musk og som Snoop Dogg. Den var oprindeligt tænkt som en slags parodi på Bitcoin, men som har mangedoblet sin værdi.

For nylig sendte Elon Musk Dogecoins værdi opad, da han kaldte sig selv for »Dogefather« på Twitter, og det var forventet, at han ville benytte sin værtstjans på SNL til at omtale valutaen.

Dogecoin blev da også emnet i et senere indslag i lørdagens episode af SNL, hvor Elon Musk, forklædt som økonomisk ekspert i et tv-avisindslag, lavede en vits om at kryptovalutaen var en slags svindelnummer – og det fik Dogecoins værdi til at falde med 30 procent.