Eksperter efter heftig debat: Nej, du skader ikke din datter, når du kalder hende prinsesse

Se læsernes reaktioner.

Hun stikker fødderne i glasskoene og sætter tiaraen godt fast på hovedet hver morgen, inden hun bevæger sig ud i voksenlivet. Og når hun møder ind på jobbet, forventer hun ikke, at der står andre opgaver på to do-listen end tedrikning med en strittende lillefinger og måske lidt royal vinken fra kontorvinduet. Hvis hun da orker.

Det er din datters forventninger til fremtiden, hvis du i dag, hvor hun endnu blot er et barn, kalder hende prinsesse. I hvert fald, hvis man – sat på spidsen – skal tro ALT for damernes klummeskribent Michael Robak.

- Når en mor kalder sit afkom prinsesse, så signalerer hun til både barnet og omverdenen, at her er tale om en pige, der er så enestående, at hun kræver ekstraordinær behandling og særlige forhold, skriver han i en klumme, vi tirsdag bragte på ALTfordamerne.dk.

Det var efter, at han i en supermarkedskø havde observeret en mor, det netop kaldte sit barn ved det kongelige kælenavn.

LÆS OGSÅ: "Min datter spørger, om hun bliver lige så tyk som mig, når hun bliver voksen"

- Hvis man som pige forlader sit barndomshjem flasket op på prinsessesnak, så kan man meget nemt risikere at få en temmelig brat opvågning, når man ankommer til den virkelige verden – arbejdsmarkedet. Jeg har set det ske flere gange. Unge kvinder, der tror, de kan køre den hjem på tykt hår, tynde lår, grundløs selvtillid og en idé om, at der nok er andre, der tager ansvaret.

Spis da brød til!

Den holdning fik mødre – og fædre – til at flyve til tasterne i en heftig debat på Facebook.

- Hold nu op der bliver tillagt meget i et lille kælenavn!!! Slap dog af.. Må man så heller ikke kalde sine børn "skat", "nuser", "pomfrit" el.lign.. Det er vist kun dem der skal analysere ALT, der kan nå frem til denne mærkelige konklusion.. Mine piger er OGSÅ prinsesser - blandt mange andre kærlige kælenavne.. Jeg tror vi derhjemme tillægger "prinsesse" at de er specielle, fantastiske og enestående - intet andet mærkeligt underliggende, skrev Julie Kristne Bornefeldt Clausen, mens Tonni Herbst kommenterede:

- Fine fornemmelser er ikke en spidskompetence, men helt ærligt Michael, du kan ikke sidesætte et kælenavn med en fremtidig personlighed, jeg kalder mine døtre prinsesser, men det er ikke ens betydning med at de ender som din beskrivelse. De unge kvinder du omtaler i din artikel er nok nærmere offer for manglende intelligens.

- Arh - spis da rugbrød til!!, skrev Christina Lund Simonsen og fortsatte:

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting du skal være forberedt på

- Min datter på 2,5 år kalder sig selv for en prinsesse, når hun har en fin kjole på - og ja, så bekræfter vi hende i at hun er VORES prinsesse... Det handler da slet ikke om at være tynd, sart - doven og ikke mindst skabagtig...!

Prinsesser er utålelige og usympatiske

Andre derimod gav klummeskribenten ret:

- Har altid hadet, når små piger er blevet kaldt prinsesser. De er mennesker - med den respekt og de krav, det berettiget medfører. Børneprinsesser har det med at udvikle sig aldeles utåleligt og usympatisk, var Anne-Mette Gregers Simmels input.

Og Alice Lindholm-Olsen skrev:

- Tak for din artikel, den var som talt ud af min mund. Stakkels små piger - de har godt nok meget at forstå, at skulle leve op til. Selvfølgelig kan man da sige ordet prinsesse når man har pyntet sin skønne datter til noget særligt, men det er skidt for deres selvværd i det daglige. Kunne jo også ske at de får frustrationer over, at de ikke føler de kan leve op til en af dem der er født til at være prinsesser. Tænker på de søde piger i kongefamilien.
Sidst men ikke mindst var der dem, der kunne se det komiske i debatten:
- Åh åh..... Nogle gange kalder jeg min 4 årig for pomfrit nej nej nej hvad skal der dog blive af hende fnis!, kommenterede Annika Jørgensen.

Prinsesse er lige så godt som bimse og basse

- Jeg synes nogle gange, vi går forlangt i forhold til, hvad vi synes er et problem, siger socialpædagog og familievejleder Lola Jensen til ALTfordamerne.dk.

Ifølge hende er det ikke så vigtigt, hvilket kælenavn du giver dine børn, som det er, at du holder op med at bruge det igen, når de når en vis alder. Når dine poder begynder i skole, skal du helst være stoppet med at kalde dem søde og fjollede navne.

- Jeg har overhovedet ikke noget problem med navnet prinsesse, men hvis man bliver kaldt det år ud og år ind, så bliver man kvalt. Men om kælenavnet er prinsesse eller bimse eller basse kommer ud på et, siger hun.

LÆS OGSÅ: Skader du dine børn ved at lægge billeder af dem online?

Heller ikke Camilla Egelund Naef, der er autoriseret børnepsykolog, mener, at det er til skade, så længe du ikke følger kælenavnet op med en Prinsesseopdragelse.

- Det er klart, hvis man sammenholder det med at man behandler barnet, som om det har rettigheder som en prinsesse; ingen pligter, ingen krav, får hvad det peger på, ikke bliver stillet til ansvar for noget, så giver det problemer, siger hun.

- Jeg tror ikke, der er nogen voksne mennesker eller børn, der går rundt og tænker, de er prinsesser. Det kan sagtens ske uden, at man kalder sit barn prinsesse, at det får en meget lav tolerancetærskel for, hvad andre mennesker kræver af det. Hvis man hele tiden har givet efter for sit barn, så vil det få en lav tolerancetærskel, men det har ikke noget at gøre med, om man er prinsesse eller ej, afslutter børnepsykologen.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på at han er manden, du skal have børn med

LÆS OGSÅ: Er du for tyk til at dyrke yoga? – Nix, det mener disse 15 inspirerende kvinder ikke

LÆS OGSÅ: På ferie med den sammenbragte familie

Artiklen er oprindeligt publiceret på Altfordamerne.dk

»Jeg synes nogle gange, vi går for langt i forhold til, hvad vi synes er et problem.« - Socialpædagog og familievejleder Lola Jensen

Posted by Berlingske on 12. august 2015