Ekspert: Opfat dating som jobsøgning

Stadig flere danskere lever alene, især mange ufaglærte. Men er der en sammenhæng mellem kurmageri og karriere?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danske singler stiger støt. Geografisk set er det i de store byer, der bor flest singler. Og så på Vest- og Sydsjælland samt på Lolland-Falster. Jyder og fynboer finder derimod i højere grad sammen. Det viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det er især gruppen af 30-49 årige, der lever alene, nemlig 30 pct. Og her har folks uddannelsesniveau stor indflydelse, viser tallene. For det er blandt de dårligst uddannede, at næsten hele stigningen i antal singler er sket.

Andelen af enlige ufaglærte er steget kraftigt siden 1990, så 40 pct i dag lever alene, mod 28 pct. i 1990. Til sammenligning er der ikke kommet flere højtuddannede singler blandt de 30-49-årige - her ligger andelen stabilt omkring 22-23 procent, viser analysen.

Men er der faktisk en sammenhæng mellem uddannelsesniveau, karriere og hvorvidt man er single eller ej? Ja, det kan der sagtens være, mener forfatter og datingekspert Mikael Hoffmann, som er uddannet ingeniør og desuden har skrevet bøger mænd, dating og parforhold, bl.a. 'Datingsider - sider af dating'.

- Ufaglærte kan godt have sværere end andre ved både at date og ved have et forhold. Det handler bl.a. om forberedelse, siger Mikael Hoffmann, som peger på, at processen med at finde en partner i dag ofte starter på nettet - helt på samme måde som jobsøgning.
 

Dating kan læres


Hans pointe er, at hvis man gennem en uddannelse har forberedt sig til at få og fastholde et job, så vil man sandsynligvis også være bedre i stand til at forberede sig på at gøre kur og senere fastholde et parforhold. Man vil med andre ord nemmere kunne sætte sig ind i, hvad der skal til, for at man bliver en person, der vil være interessant at date og have et forhold til.

Heri ligger også, siger han, at dating og parforhold heldigvis er noget, der kan læres, på samme måde som man kan lære at forberede sig til en jobsamtale og lære, hvordan man begår sig i et parforhold. Man skal bare blive bevidst om det.

- Man kan jo sagtens lære at gøre noget nyt, hvis det er nødvendigt, siger Mikael Hoffmann. Det kræver dog, at man er villig til at se på sig selv, lære sig selv bedre at kende og finde ud af, hvor man har brug for justeringer.

- Hvis man f.eks. brændte fingrene på en kogeplade som barn og derfor aldrig har sat sine ben i et køkken siden, så er det jo på tide at lære, hvordan man bruger et komfur. Det vil være oplagt, hvis man som mand gerne vil have et parforhold, der kan fungere på længere sigt.

- På samme måde kan man begynde at se på, hvorfor man måske har behov for at spise en masse pizza og drikke en masse øl, frem for at gå ned i motionscenteret og ro lidt, siger Mikael Hoffmann.

Et forhold kræver andet end dating

Han understreger, at det ikke er nok at lære at date, det kræver også forberedelse og indsats at få et parforhold til at fungere, hvis det er det, man gerne vil have.

- Det svarer til, at du kommer til samtale og får jobbet - men bagefter ikke rigtig kan koncentrere dig om selve arbejdet. Det duer jo ikke, for når daten er blevet til et forhold, er det nogle andre ting, der kræves af dig. Nu skal du leve op til de ting, du sagde og gjorde til jobsamtalen, forklarer han.

Læs mere om dating og kærlighed på b.dk/kaerlighed