Eksminister beskyldt for seksuelle krænkelser: »Det ryster mig«

Den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach er flere gange blevet beskyldt for at have krænket personer seksuelt. »Jeg fik lyst til at trække mig og passe mit landbrug,« siger han.

»Det er personen, der føler sig krænket, der definerer krænkelsen. Jeg kan ikke afvise, at nogen må føle det. Jeg opfordrer dem til at komme med det til mig,« siger eksminister Christian Friis Bach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere radikale udviklingsminister Christian Friis Bach er flere gange blevet beskyldt for at krænke personer seksuelt.

Det skriver han i et opslag på sin Facebook-profil.

Den tidligere minister forklarer til Berlingske, at han to gange har oplevet at blive konfronteret med rygter om, at han skulle have begået seksuelle krænkelser.

Senest blev han konfronteret med det lørdag morgen, da han skulle i programmet »Go' morgen Danmark« på TV 2. Her skulle han tale om nødvendigheden af at styrke indsatsen mod seksuelle overgreb og krænkelser.

Men kort før han skulle på, fortalte redaktøren ham, at der gik rygter om, at han var blevet fyret fra sit tidligere arbejde som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp som følge af seksuelle krænkelser.

Christian Friis Bach fik ifølge ham selv at vide, at de derfor ikke kunne bringe indslaget med ham. De fandt dog en løsning, hvor han i programmet direkte blev adspurgt herom, således han kunne afvise rygterne. Den løsning er han med egne ord »taknemmelig« for, men han blev også »ked af det«.

»Jeg fik lyst til at trække mig og passe mit landbrug. Heldigvis er jeg i en position, hvor jeg kan lave et opslag på Facebook, som bliver læst. Og der er en avis, der ringer til mig og skriver om det. Det er privilegeret, men det er ikke alle, der er i den situation,« siger han til Berlingske og fortsætter:

»Det er så godt og vigtigt, at kvinder står frem og fortæller deres historier. Men i takt med det kommer der til at være mange mænd, som kommer under mistanke. De har svært ved at forklare og forsvare sig, og derfor er det vigtigt at få det ind i et system, hvor man netop kan undersøge rygterne ordentligt. En etisk komité, så man skaber åbenhed om det. Det skal afklares på ordentlig vis. Det er det, der er mit ærinde.«

Lørdag morgen skulle jeg i Go' morgen Danmark på TV2 for, på baggrund af et opslag her på siden, at dele mine erfaringer...

Posted by Christian Friis Bach on Sunday, October 11, 2020

Christian Friis Bach var 2011-2013 minister for udviklingsbistand i Helle Thorning-Schmidt-regeringen og har siden været ansat som blandt andet generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. I foråret 2019 blev Christian Friis Bach fyret fra sin stilling som generalsekretær i organisationen.

Det skete efter blot 18 måneder på posten, og fyringen vakte dengang opmærksomhed – både eksperter og han selv undrede sig nemlig over fyringen. Eksperterne påpegede, at han ellers havde været den oplagte kandidat til at besidde netop det job, men ansættelsen ophørte altså ganske brat, hvilket kom bag på dem.

Ikke første gang

Christian Friis Bach stod dengang frem i »P1 Morgen« og fortalte, hvordan fyringen havde påvirket ham. Han fortalte, at der havde været problemer med IT og økonomien, men han afviste at kommentere de bagvedliggende årsager til fyringen yderligere.

Christian Friis Bach, er du nogensinde blevet fyret fra en arbejdsplads, fordi du har krænket nogen?

»Nej.«

Også formand for Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka, afviser på Twitter, at fyringen af Christian Friis Bach omhandler seksuelle krænkelser.

Christian Friis Bach fortæller, at det er anden gang, han oplever at blive konfronteret med den slags.

»I 2018 ringede en højtstående leder i en anden organisation til mig midt i den intense #metoo-debat. Hun fortalte, at hun »havde hørt et rygte om, at jeg var blevet fyret fra Folkekirkens Nødhjælp på grund af en sag om seksuelle krænkelser«. Hun havde allerede diskuteret rygtet med flere andre, før hun ringede til mig,« skriver han på Facebook.

Rygter opstår

Adspurgt om Christian Friis Bach nogensinde har krænket nogen seksuelt, svarer han:

»Nej, men det kan jeg jo ikke definere. Det er personen, der føler sig krænket, der definerer krænkelsen. Jeg kan ikke afvise, at nogen må føle det. Jeg opfordrer dem til at komme med det til mig.«

Forventer du, at der kommer flere anklager?

»Nej.«

Hvad er det konkret, du er blevet beskyldt for?

»At jeg er blevet fyret på grund af seksuelle krænkelser. Jeg har hørt det to gange med to års mellemrum. De rygter opstår, og det ryster mig hver gang. Det kan ødelægge en persons liv, hvis man ikke får mulighed for at få det ind i et system og få det undersøgt.«

Du har aldrig fået at vide præcis, hvad rygterne konkret går på?

»Nej, jeg har aldrig fået det uddybet. Hvis nogen hører sådan et rygte, så kan de ringe til mig. Kontakte mig, skrive til mig, så jeg kan gøre noget.«

Har du nogle konkrete episoder, hvor du frygter, at du har krænket nogen?

»Nej. Men igen: Det kan jeg ikke definere. Jeg siger ikke, at jeg er uskyldig. Jeg har flirtet, og nu har jeg i forbindelse med dette følt mig nødsaget til at fortælle, at det har været tilladt i mit forhold at flirte og være sammen med andre,« siger han og henviser til sit opslag på Facebook.

Her skriver han, at han selv og hans kone tidligere har indgået en aftale om førnævnte i en periode.