Einsteins opgør med Gud blev dyrere end forventet

En ukendt køber har betalt 2.892.500 dollar for et brev, hvori Albert Einstein kalder Gud for "et produkt af menneskelig svaghed". Det er mere end det dobbelte af vurderingen.

»Ordet Gud er for mig intet andet end et udtryk for og et produkt af menneskelig svaghed«, skrev Albert Einstein i et brev, der netop er blevet solgt for næste tre millioner dollar. Arkivfoto: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere

2.892.500 dollar.

Det blev prisen for et blot halvanden side langt brev, der tirsdag blev sogt hos auktionshuset Christie's i New York. Beløbet var næsten dobbelt så højt, som auktionshuset havde forventet. Det er da heller ikke et helt almindeligt dokument, der er tale om, men et stærkt vidnesbyrd om ingen ringere end Albert Einsteins forhold til tro og jødedom.

»Ordet Gud er for mig intet andet end et udtryk for og et produkt af menneskelig svaghed. Bibelen er en samling agtværdige, men ret primitive legender. Ingen nok så subtil fortolkning kan ændre ved dette (synspunkt, red.),« står der i brevet, der blev afsendt fra Princeton, New Jersey, 3. januar 1954. Havde den store fysiker levet i dag, havde han måske tweetet ordene, der sagtens kan stå i en tweet. Var dét sket, var det, som New York Times'  James Barron påpeger i en klumme, med garanti gået viralt.

A letter known as "The God Letter" written by Albert Einstein and addressed to philosopher Eric Gutkind from 1954 is seen in this undated handout photograph supplied by Christie's auction house in New York City, New York, U.S., December 4, 2018. Christie's Images Limited 2018/Handout via REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Men der var altså tale om en privat korrespondance, så Albert Einstein, der modtog Nobelprisen i fysik i 1921 og er mest kendt som grundlæggeren af den specielle og den almene relativitetsteori, blev hverken udsat for verbale eller andre overgreb i det halvandet år, han havde tilbage at leve i. Brevet selv levede også sit eget stille liv, først hos modtageren - den i dag næsten glemte tyske filosof Eric Gutkind, der havde skrevet en gudfrygtig bog, som Einstein ikke brød sig om - senere hos Erik Gutkinds arvinger.

Brevet, der er på tysk og skrevet i hånden, er kendt under navnet »Gudsbrevet«, selv om Albert Einstein kun nævner ham/hende/den/det en enkelt gang undervejs. Jødedommen er også oppe at vende, og den finder Albert Einstein hverken  værre eller bedre end andre religioner. Det formulerer han blandt andet på denne måde:

»For mig er den rene jødiske religion, som alle religioner, en inkarnation af primitiv overtro.«

Brev solgt i 2008 for 404.000 dollar

Albert Einstein ytrede sig også ved andre lejligheder om Gud. Mest kendt er nok hans bemærkning, fremsat i et brev fra 1926 til den tyske fysiker Max Born og vendt mod kvantemekanikken, om, at Gud ikke spiller med terninger. Ved en anden lejlighed fortalte han, at han troede på den store 1600-tals-filosof Baruch Spinozas billede af Gud som identisk med verdens velordnede sammenhæng og ikke på en Gud, »der bekymrer sig om skæbnen og menneskers gøren og laden«.

Det brev, der nu er blevet solgt, blev første gang sat til salg på en auktion i London i 2008. Dengang gik det for 404.000 dollar. Den britiske avis The Guardian mente ved den lejlighed at vide, at én af dem, der havde budt forgæves på brevet, var den fremtrædende britiske evolutionsbiolog og ateist Richard Dawkins. Den aktuelle sælger af brevet er, ifølge Christie's,  identisk med den person, der købte det i 2008, og som i 2012  forsøgte at sælge det for tre millioner dollar på eBay. Hvem den aktuelle køber er, vides (endnu) ikke.

Det hidtil dyreste brev fra Albert Einstein var et, han i 1939 skrev til den daværende amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt, hvor han kom ind på muligheden af at skabe en bombe, der var stærkere end noget andet, verden havde set. I 2002 blev brevet solgt på en auktion for 2,1 millioner dollar.