Efter tweets om menstruation: Kritikken hagler ned over Harry Potter-forfatter

Forfatteren J.K. Rowling møder massiv modvind på det sociale medie Twitter. Hun har udtalt sig transfobisk, mener kritikerne.

»Jeg er sikker på, der plejede at være et ord for de personer,« skriver J.K. Rowling i sit tweet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensberømte Harry Potter-forfatter, J.K. Rowling, får endnu en gang hård medfart på Twitter, fordi hun ifølge kritikere har udtalt sig transfobisk i en række tweets.

Det skriver flere udenlandske medier, heriblandt britiske The Independent og amerikanske Variety.

Kritikken hagler således ned over den famøse forfatter, efter at hun lørdag delte en artikel med en overskrift, hvori vendingen »mennesker, der menstruerer« indgik.

I delingen af artiklen, hæfter J.K. Rowling sig ved denne vending.

»Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for disse personer. Hjælp mig, en eller anden,« skriver hun i sit tweet.

J.K. Rowlings kommentar udløste dog hurtigt reaktioner, idet en række personer pointerede, at det ikke kun er cis-kønnede personer, der kan menstruere. Det kan transkønnede mænd eksempelvis også.

»Transkønnede mænd, som ikke har skiftet biologisk køn, kan menstruere. De er stadig mænd. Hold nu kæft, terf,« lød det for eksempel. Ordet »TERF« er et skældsord, som bliver anvendt til at kritisere feminister, som ikke vil anerkende transkvinder som kvinder.

Ikke første gang

Titusindvis af brugere har kommenteret J.K. Rowlings tweets. Flere mener, at forfatteren udtaler sig transfobisk, mens andre mener, at hun blot bruger sin sunde fornuft.

Også LGBT+-organisationen GLAAD har blandet sig i debatten. Organisationen kalder J.K. Rowlings tweets for »anti-trans« og mener, at hun er på linje med en ideologi, der fordrejer fakta om køn.

Efter kontroversen har J.K. Rowling fulgt op med flere tweets, hvori hun understreger, at hun respekterer transkønnede personers ret til at leve, som de vil.

Harry Potter-forfatteren skriver blandt andet, at hun »kender og elsker« transkønnede personer, men når man fjerner biologisk køn som koncept, fjerner man også evnen til at »meningsfuldt« at kunne diskutere deres liv.

Det er ikke første gang, J.K. Rowling bliver anklaget for transfobiske udtalelser.

I december sidste år brugte forfatteren hashtagget »#IStandWithMaya«, der henviser til kvinden Maya Forstater, som mistede sit job som skatteekspert i Center for Global Development, en international tænketank. Briten Maya Forstater blev fyret, fordi hun ytrede sig i vendinger, der blev opfattet som transfobiske.

Det var blandt andet udtalelser om, at transkvinder ikke kan kalde sig rigtige kvinder, der dengang udløste kontroversen.