Efter protester over komikers angiveligt transfobiske show, taler han nu: »Jeg bøjer mig ikke«

I en video på sin Instagram-profil taler Dave Chappelle om de protester, der har været over hans seneste show. Men han mener, at protesterne er blevet overdrevet.

Dave Chappelle siger nu, at flere filmfestivaler har trukket sine invitationer tilbage. Hans nye dokumentar skulle ellers have været vist på flere festivaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter transkønnede medarbejdere på Netflix protesterede mod, hvad de mente var transkønnede vittigheder i standupkomikeren Dave Chappelles seneste show »The Closer«, taler Dave Chappelle første gang offentligt om kontroversen.

Det gør han i et  videoopslag på Instagram, som du kan se herunder. I opslaget gør Chappelle reklame for en kommende dokumentarfilm om sig selv, som han mener nu er blevet bremset af mediestormen mod ham og Netflix-chefen Ted Sarandos, der tog Chappelle i forsvar.

»Selvom medierne vil have det her til at handle om mig mod lgbt-miljøet, så skal I ikke tro på det. Det handler om store virksomheders finansielle interesser – om hvad jeg må sige, og hvad jeg ikke må sige,« siger Dave Chappelle til stort jubelbrøl fra publikum i salen.

De transkønnede medarbejdere, som protesterede på Netflix, protesterede især over Netflix-direktør Ted Sarandos' forsvar af Dave Chappelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix.

Cancelled eller ej?

Selvom Dave Chappelle i sit show gør grin med transkønnede personers anatomi og sammenligner transkønnethed med at male sig sort i hovedet for at ligne en sort person, blackface, så var dette citat fra en e-mail fra Netflix-direktøren, Ted Sarandos, til medarbejderne dråben:

»Medieindhold kan ikke gøre skade i den virkelige verden,« og det var det, der førte til, at en gruppe medarbejdere hos streamingtjenesten midlertidigt nedlagde arbejdet.

Den kommende dokumentarfilm om Dave Chappelle handler om sommeren 2020, hvor verden var lukket ned, men hvor han afholdt en række udendørs standup-show i sin nabos baghave. Det første show i rækken handlede i øvrigt om George Floyds død, og det kan ses i sin fulde længde på YouTube.

Komikeren er derfor i sin video ked af, at kontroversen vedrørende hans vittigheder i »The Closer« har gjort, at flere filmfestivaler har trukket invitationerne til at vise dokumentaren tilbage.

»Alle jeg kender fra lgbt-samfundet har aldrig været andet end kærlige og støttende. Så jeg ved ikke, hvad alt dette vrøvl handler om,« siger han, og fortsætter:

»Nu er der ikke længere nogen filmfestivaler eller filmselskaber, der vil røre filmen. Jeg takker Gud for Netflix og Ted Sarandos, som er de eneste, der ikke har cancelled (»aflyst«, en betegnelse for en sanktionering på baggrund af overtrædelse af uformelle, moralske regler, red.) mig. Jeg vil gerne tale til det transkønnede miljø, men ikke på kommando. Jeg bøjer mig ikke for nogens krav!« siger Chappelle igen til store jubelbrøl fra den store sal, som antageligt har set ham lave et standup-show.

Chappelle siger, han gerne vil mødes og tale med repræsentanter fra lgbt-miljøet, men at han til gengæld har nogle krav. Blandt andet at de skal have set hele »The Closer« til ende, og at de skal indrømme, at den succesrige komiker Hannah Gadsby »ikke er sjov«.

»Jeg vil så gerne have, at folk ser denne dokumentarfilm. I kan ikke sige, at I vil have denne samtale og ekskludere mig fra samtalen samtidigt. I må besvare spørgsmålet: Er jeg cancelled eller ej,« spørger Chappelle.

Selvom han angiveligt er blevet fjernet fra nogle filmfestivaler, så kan man stadig se filmen i ti storbyer i USA den næste tid. Se hele videoen herunder.