Efter langvarige diskussioner vedtog Hjerteforeningen kontroversielt projekt

På trods af hård kritik fra flere fagfolk, bakker Hjerteforeningens bestyrelsesformand fortsat op om kontroversiel kampagne. Han garanterer dog medlemmerne af Hjerteforeningen, at de i bestyrelsen »holder projektet i kort snor«.

»Det er et forsøg på at tænke meget bredere og nå den unge målgruppe,« har Else Smith, der er bestyrelsesmedlem i Hjerteforeningen, sagt om projektet P.S. I Love You. Illustration: Henrik Kiær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad fik Hjerteforeningens bestyrelse til at godkende et projekt, der bygger på »alternative kilder« med blandt andet budskaber om, at ens »hjerte kan tale med andres hjerter«? Endda efter at en nu tidligere ansat i foreningen flere gange gjorde Hjerteforeningen opmærksom på de kilder, projektet bygger på?

Det kommenterer dele af bestyrelsen nu.

Hjerteforeningens nye projekt, P.S. I Love You, har i Berlingske fået hård kritik af hjertelæger, der kalder indholdet for den rene »pseudovidenskab« og spild af patientforeningens penge. Det får dog ikke bestyrelsesformanden til at fortryde, at bestyrelsen i sin tid godkendte, at Hjerteforeningen skulle bruge seks millioner på det nye projekt, der er målrettet de 15-40 årige.

»Det er alt, alt for tidligt at fælde dom over projektet,« lyder det fra Christian Hassager, der er formand for Hjerteforeningens bestyrelse.

Else Smith, bestyrelsesmedlem Hjerteforeningen

»Men det er klart, at hvis det, der bliver sagt, decideret er noget, der strider mod rigtig tung evidens, så vil det blive svært for os at fortsætte. Det har vi også diskuteret i bestyrelsen.«


Christian Hassager mener ikke, at det er forkert, at projektet blev godkendt. Han er heller ikke bekymret for, at det skader Hjerteforeningens grundlag eller troværdighed. Han mener nemlig ikke, at materialet på hjemmesiden kan blive opfattet som lægelige råd, men nærmere skal ses som holdninger og inspiration.

»Den samlede bestyrelse støtter rojektet. Selvfølgelig har der været diskussioner, som der er om alt, vi har oppe at vende på bestyrelsesmøder, men der er opbakning til projektet,« siger han.

Christian Hassager understreger, at »der ikke er trumfet noget igennem«, og at de ikke på nogen måde finder projektet problematisk. Han siger dog, at bestyrelsen »lidt imod hvad man normalt gør« holder nøje øje med projektet.

»Vi har godkendt projektet i bestyrelsen og besluttet, at det skal fortsætte under nøje opsyn. Det er alene af den grund, at projektet ikke er kommet helt i gang endnu, og vi tror stadig på, at det kan lade sig gøre. Så vi holder projektet i kort snor og skal vende det på bestyrelsesmøder, når vi er kommet længere og kan se fremgangen,« siger Christian Hassager.

I kølvandet på Berlingskes artikler er der opstået heftig debat på de sociale medier blandt medlemmer af Hjerteforeningen, der er overraskede over, at foreningen beskæftiger sig med initiativer som P.S. I Love You. Blandt andet skriver flere, at de vil melde sig ud af foreningen.

Christian Hassager, bestyrelsesformand Hjerteforeningen

»Jeg vil love alle Hjerteforeningens medlemmer, at vi selvfølgelig monitorerer det tæt og holder øje med, at det er noget, vi synes er et godt projekt.«


Christian Hassager vil gerne garantere medlemmerne, at man i bestyrelsen er opmærksomme på projektet:

»Jeg støtter min direktions idé om at prøve noget nyt, og jeg synes, det er for tidligt at evaluere det, men jeg vil love alle Hjerteforeningens medlemmer, at vi selvfølgelig monitorerer det tæt og holder øje med, at det er noget, vi synes er et godt projekt.«

Risici følger med projektet

Hjerteforeningens direktør har oplyst til Berlingske, at ideen om at starte P.S. I Love You kom fra Søren Bregendal, der i dag er kreativ direktør i projektet. Søren Bregendal, der også er skuespiller, tidligere musiker i boybandet C21 og melodigrandprix-vinder, tog i sin tid selv kontakt til Hjerteforeningen med en melding om, at den gjorde for lidt ud af sit brand og forslaget om at starte P.S. I Love You.

Projektet er godkendt af bestyrelsen, og flere bestyrelsesmedlemmer bekræfter over for Berlingske, at der i foreningen har været skepsis over for P.S. I Love You, fordi projektet er så markant anderledes end, hvad Hjerteforeningen normalt står for.

Else Smith, der sidder i Hjerteforeningens bestyrelse, og er tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, siger om processen, at projektet har været diskuteret meget, og »så er det endt med, at der stod en samlet bestyrelse bag«.

Else Smith, bestyrelsesmedlem Hjerteforeningen

»Det er jo ikke et lægefagligt projekt det her. Men det er klart, at det var nok ikke blevet lanceret fra Sundhedsstyrelsen på den måde.«


I bestyrelsen er man opmærksom på, at de »stikker næsen frem« og udfordrer den gængse opfattelse af Hjerteforeningen med projektet.

»Vi følger kampagnen og er opmærksomme på de risici, der knytter sig til at bruge ressourcer på projektet. Vi har blandt andet overvejet, at projektet ikke skulle være en integreret del af Hjerteforeningen. Det er der en risiko ved, fordi vi så ikke styrer det, men vi har valgt at sige, at vi gerne vil se, hvad man kan få ud af det, hvis vi skaber en anden kultur end i Hjerteforeningen. Det er også nyt for bestyrelsesmedlemmer, inklusiv mig selv, der er lidt oppe i årene. Jeg er selv læge og er vokset op i en kultur med det evidensbaserede, så det er klart, at jeg da skulle tænke mig godt om,« siger Else Smith.

Hun var ikke selv klar over, at projektet skulle basere sig på kilder som biologen Bruce Lipton eller HeartMath Institute, da hun godkendte det. Om hun havde haft en anden holdning, hvis hun havde kendt til det, er svært at sige, mener hun. På nuværende tidspunkt ser hun ikke grund til at revidere projektet.

»Det er et forsøg på at tænke meget bredere og nå den unge målgruppe. Men det er klart, at hvis det, der bliver sagt, decideret er noget, der strider mod rigtig tung evidens, så vil det blive svært for os at fortsætte. Det har vi også diskuteret i bestyrelsen. Men det er vel ikke det, vi synes på nuværende tidspunkt,« siger hun.

Else Smith fastholder, at projektet ikke skal forstås som lægefagligt, selv om der på hjemmesiden er en række kildehenvisninger til materiale om hjertet.

»Det er jo ikke et lægefagligt projekt det her. Men det er klart, at det var nok ikke blevet lanceret fra Sundhedsstyrelsen på den måde.«