Eddie Redmayne fortryder rollen som transkønnet i filmen »Danish Girl«: »Det var en fejl«

Skuespilleren Eddie Redmayne blev Oscar-nomineret for sin præstation i »Danish Girl«, men han fortryder nu, at han takkede ja til rollen som filmens transkønnede hovedkarakter.

 
I denne uge har den engelske, selverklærede heteroseksuelle skuespiller Eddie Redmayne nu undskyldt, at han for seks år siden spillede hovedrollen, den transkønnede dansker Lili Elbe, i filmen »The Danish Girl«. Video: CNN/Btvideo/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da filmen »Danish Girl« havde premiere for seks år siden, blev Eddie Redmayne blandt andet mødt med en Oscar-nominering for sin præstation.

Det var en film, der med tydelige filmiske vrid og massevis af fiktive elementer fortæller historien om Lili Elbe, en historisk dansk skikkelse, der for knap 100 år siden som én af de første gennemgik en kirurgisk kønsskifteoperation.

Men Eddie Redmayne fortryder nu, at det var ham, der endte i hovedrollen som Lili Elbe.

Det står tydeligt, når man læser sig igennem de mange internationale medier, der bringer historien.

Eddie Redmayne mener sågar, at det var »en fejl«, fortæller han i et interview med The Sunday Times.

Eddie Redmayne har tidligere modtaget en Oscar for sin rolle i filmen »The Theory of Everything«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss.

Blev mødt af kritik

Ved filmens premiere blev netop castingen af Eddie Redmayne mødt med modstand flere steder.

Carol Grant, der er transkvinde, strøg i mediet IndieWire til tasterne og beskyldte filmen for at være »skadelig« med den begrundelse, at den ikke løfter sig fra det »cisnormative blik« på transkønnede.

Kritikken endte med, at Eddie Redmayne i et stort interview med Out Magazine fortalte, at han har lært meget af rollen som Lili Elbe. Dengang mente han ikke, at han burde have afvist at spille rollen.

Til gengæld forsvarede han, at han kunne spille rollen – og slog samtidig et slag for, at han håber, der bliver en dag, hvor flere transkønnede spiller ciskønnede roller såvel som transkønnede roller.

Så længe man har integriteten og ansvaret i behold, mente han, at man skal kunne spille enhver slags roller, sagde han til IndieWire.

Den udlægning var instruktøren, Tom Hooper, enig i.

De bedste intentioner

Men nu har Eddie Redmayne altså ændret mening, hvad angår rollen i »Danish girl«.

»Jeg ville ikke tage rollen nu. Jeg lavede filmen med de bedste intentioner, men jeg tænker, at det var en fejl,« siger han i interviewet med The Sunday Times.

Skuespilleren tilføjer i interviewet, at der lige nu er en større diskussion i gang.

»Den større diskussion om frustrationerne i forhold til casting finder sted, fordi der er mange mennesker, der ikke har nogen indflydelse på, hvad der sker,« siger Eddie Redmayne.

Samtidig har han en bøn. Han håber, at tilskuerne bevarer »et åbent sind«, når han skal spille Emcee i en ny London-opsætning af »Cabaret«.

Rollen er ofte – men ikke altid – blevet spillet af personer fra LGBTQ+-miljøet.

»Jeg vil bede folk om at komme og se det, før de fælder dom,« siger Eddie Redmayne.

En større diskussion

Diskussionen om mere repræsentation på film og i serier er bestemt ikke ny.

Og Eddie Redmayne er ikke den første til at komme med en udmelding af den slags.

Halle Berry, der tidligere takkede ja til en rolle som transkønnet mand, blev mødt af massiv internetmodstand, hvilket resulterede i, at hun udsendte en undskyldning.

»Som ciskønnet kvinde forstår jeg nu, at jeg ikke skulle have overvejet denne rolle, og at transkønnede indiskutabelt skulle have mulighed for at fortælle deres egne historier,« sagde Halle Berry i 2020.

Desuden kom skuespilleren Scarlett Johansson i strid modvind, efter at også hun takkede ja til en rolle, hvor hun skulle spille en transkønnet person. Den historie endte med, at den dansk-amerikanske superstjerne trak sig fra rollen i filmen »Rug & Tug«.