Ed Sheeran frikendt for plagiat: Hør sangene og bedøm selv her

En britisk domstol har frikendt Ed Sheeran for at have plagieret dele af sit megahit »Shape of You«. Også Katy Perry, Lana Del Rey og Led Zeppelin er tidligere blevet anklaget for plagiat.

 
I videoen kan du høre den bid, som Ed Sheeran var anklaget for at have plagieret. Video: Ed Sheeran, Sami Switch, AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en kendt musiker er blevet frikendt for at kopiere en kendt sang.

Denne gang er der tale om verdens største popstjerne, Ed Sheeran, hvis sang »Shape of You« fra 2017 er den mest streamede sang nogensinde på Spotify. Den er blevet hørt over tre milliarder gange.

Men musikeren Sam Chokri, med kunstnernavnet Sami Switch, mente, at den del af »Shape of You«, hvor Sheeran synger »Oh, I« flere gange i træk, var uretmæssigt lånt fra en lignende del af Chokris sang »Oh Why« fra 2015. Om de to refræner lyder som hinanden, kan du selv bedømme i ovenstående video.

Men nu har en dommer frikendt Ed Sheeran og Sheerans to samarbejdspartnere, John McDaid og Steven McCutcheon, for plagiat. Det skriver BBC.

Søgsmålet blev anlagt i 2018, og i sidste måned var en retssag i gang i 11 dage. Sheeran sagde under retssagen, at han ikke »lånte« ideer fra ukendte sangskrivere uden at give dem den nødvendige kreditering, og at han ikke havde hørt »Oh Why«, inden han skrev »Shape of You«, skriver BBC.

Omvendt sagde Chokris advokat, Andrew Sutcliffe, at Sheeran er en »skade« – med henvisning til fuglens tyvagtige ry – der ofte kopierer sange fra andre musikere, og at det var »ekstremt sandsynligt«, at Sheeran havde hørt »Oh Why«.

Ed Sheeran havde ydermere forsvaret sig med, at mange kendte sange bruger samme melodi. Som eksempel skal han ifølge The Guardian have nynnet Blackstreets »No Diggity« (1996) og Nina Simones klassiker »Feeling Good« (1965) for at demonstrere sin pointe.

»Sangen indeholder en hyppigt brugt pentatonisk skala i mol,« sagde sangeren ifølge The Guardian. Sheeran har dog skrevet sangskriverne bag TLCs 90erhit »No Scrubs« på som medskrivere på »Shape of You«, efter en række mennesker påpegede, at sangene mindede om hinanden.

Det var dommeren tilsyneladende enig i. Han konkluderede, at Sheeran hverken »med vilje eller ubevidst« havde kopieret sin frase fra »Oh Why«.

Ed Sheeran er som nævnt blot den seneste i rækken af musikstjerner, der er blevet anklaget for plagiat.

Tre andre kendte eksempler

Katy Perry og hendes pladeselskab blev i 2019 dømt til at betale 19 millioner kroner til hiphopperen Flame. Perry havde ifølge juryen lånt en bid af Flames kristne rapsang »Joyful Noise« til sit nummer »Dark Horse«. Men i marts blev dommen omstødt i en føderal appeldomstol i USA, skriver Reuters.

Sangeren Lana Del Rey blev anklaget for plagiat af bandet Radiohead, fordi det mente, at »Get Free« (2017) mindede for meget om »Creep« (1992). Lana Del Rey har siden udtalt, at søgsmålet er ovre, og der har ikke siden været nogen ændring i antallet af forfattere på »Get Free« i den officielle, amerikanske database, skrev BBC.

Rockbandet Led Zeppelin er i særklasse, når det kommer til anklager om at kopiere andre musikere.

Musikmagasinet Rolling Stone har således lavet en hel liste over Led Zeppelins ti »mest ublu tyverier«. Med på listen er »Whole Lotta Love« fra 1969.

Bandet blev sagsøgt i 1985 for at have kopieret store dele af »Whole lotta love« fra bluessangeren Muddy Waters' »You need love«, hvis tekst var skrevet af Willie Dixon. Led Zeppelin indgik forlig, og siden har Dixon optrådt som medforfatter til sangen.

Berlingske har samlet flere af de ovennævnte eksempler i en playliste herunder.